Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου του Βόλφγκανγκ Μούντσαου στους FinancialTimes.Η «Οικονομική Καθημερινή» με άρθρο της  παρουσιάζει τις θέσεις αναλυτών μέσων ενημέρωσης που όπως λέει και τίτλος θεωρούν ότι «η συμφωνία δεν λύνει το πρόβλημα στην Ευρωζώνη. 

Μετά τα χαμόγελα και τις αναμνηστικές φωτογραφίες μάλλον σε βαθιά περισυλλογή θα πρέπει να έπεσαν οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Όπως γράφει και ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Πρετεντέρης σήμερα στα «Νέα», «το θαύμα κρατά μόνο τρεις μέρες». Την τέταρτη έρχεται μια υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και τα spreads ανεβαίνουν.


Οι αναλυτές μέσων όπως οι Financial Times, ο Economistκαι το Reutersαφού έβαλαν στο μικροσκόπιο τη συμφωνία της προηγούμενης Πέμπτης, «καταλήγουν ότι, παρά τα θετικά της –εκ των οποίων το μεγαλύτερο ήταν πως απέτρεψε την άμεση κατάρρευση της Ευρωζώνης- δεν σηματοδοτεί καν το τέλος της κρίσης», σύμφωνα με το άρθρο της «Καθημερινής».

Ο Economist επισημαίνει ότι μόλις «λίγες θαυμάσιες μέρες» έπειτα από «μια από τις τολμηρότερες κινήσεις πολιτικής που έχει κάνει η Ευρωζώνη στη διάρκεια της κρίσης», οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων  κατέγραφαν χθες νέο άλμα. Ο Χιούγκο Ντίξον του Reuters  τονίζει πως «μια συμφωνία ήταν καλύτερη από μια καταστροφή. Όμως η σχεδιαζόμενη διάσωση της Ελλάδας έχει την εκπληκτική επίπτωση να αυξάνει το χρέος της». Ο Economist επίσης κάνει λόγο για τις δύο πιέσεις που δέχεται η περιφέρεια της Ευρωζώνης; Το υψηλό και αυξανόμενο κόστος δανεισμού και την παραπαίουσα ανάπτυξη.

Τέλος, αυτό που καταγράφεται ως γεγονός σε όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η εύθραυστη ισορροπία που συνεχίζει να απειλεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της Ευρωζώνης.

 

Πηγή