Της Νάνσιας Παλάλα

-Καταπελτικό άρθρο των Financial Times για την κυπριακή οικονομία: Κομμουνιστής παλιάς σχολής που δεν μπορεί να χειρισθεί τα προβλήματα της οικονομίας, γράφουν για τον πρόεδρο Χριστόφια οι Financial Times.

-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ: Οδηγούμαστε σε φοβερά αδιέξοδα. Δεν ακούει κανέναν ο Πρόεδρος, θα ακούσει εμένα;

Ο επόμενος πονοκέφαλος για την Ευρωζώνη είναι η Κύπρος, η οποία οδηγείτο στο γκρεμό πολύ πριν από την έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.

Ο κατάλογος των οικονομικών της προβλημάτων μεγαλώνει συνεχώς κι αν έπρεπε κάποιος να παραιτηθεί, αυτός δεν ήταν οι υπουργοί της κυβέρνησης, αλλά ο ίδιος ο πρόεδρος Χριστόφιας, ένας κομμουνιστής της παλιάς σχολής που αποδείχθηκε ανίκανος να χειριστεί τον συνεχώς ογκούμενο κατάλογο προβλημάτων της Κύπρου.
Με αυτά τα καθόλου κολακευτικά σχόλια περιγράφει την κατάσταση στη χώρα μας η έγκυρη οικονομική εφημερίδα «Financial Times», η οποία τις τελευταίες μέρες ασχολείται συνεχώς με την κυπριακή οικονομία προειδοποιώντας για κατάρρευση.

 

Ο Αρχιεπίσκοπος

Στα της οικονομίας υπήρξε χθες παρέμβαση και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, ο οποίος είπε ότι η οικονομική κατάσταση είναι χειρότερη από την καθόλου καλή πολιτική. Οδηγούμαστε σε φοβερά αδιέξοδα, προειδοποίησε.

Το ΑΚΕΛ επανέλαβε χθες την έκκληση για συνεργασία και συναίνεση, έκκληση την οποία επαναλαμβάνει καθημερινά μετά το ναυάγιο της σύσκεψης στο Υπουργείο Οικονομικών και την ακύρωση από πλευράς κυβέρνησης του πακέτου μέτρων για την οικονομία που είχε συμφωνηθεί στο Προεδρικό την περασμένη εβδομάδα.

Ο ΔΗΣΥ διερωτάται αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επί χρόνια αρνείτο να πάρει ανώδυνα μέτρα οικονομικής εξυγίανσης, θα τολμήσει τώρα να προσφύγει εξ ανάγκης σε επώδυνα μέτρα και να τα βάλει με την ΠΑΣΥΔΥ, την ΠΕΟ και τη ΣΕΚ, τις οποίες άφησε να διαχειρίζονται την οικονομική πολιτική του κράτους.

Το ΕΥΡΩΚΟ, τέλος, απευθύνει έκκληση να τερματιστούν αμέσως οι αντιπαραθέσεις για την οικονομία, γιατί προκαλούν επιδείνωση του ήδη βεβαρημένου κλίματος. «Άμεσα να επιστρέψουμε όλοι στο διάλογο με βάση το πρώτο πακέτο μέτρων, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων. Η αποτελεσματικότητα του διαλόγου θα στείλει τα σωστά μηνύματα στις διεθνείς αγορές και θα ενώσει το λαό στην κοινή προσπάθεια να σωθεί η κυπριακή οικονομία», δήλωσε.

Όλες οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την αύξηση των δανειστικών επιτοκίων της Κύπρου που πέταξαν μέχρι και πάνω από το 12%, σημείο στο οποίο βρίσκονταν πρόσφατα τα επιτόκια της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, χώρες που αποτελούν παράδειγμα προς αποφυγήν.

 

 

Παραιτήθηκαν οι λάθος άνθρωποι

Στο άρθρο της για την κυπριακή οικονομία η εφημερίδα «Financial Times» γράφει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Από την κυπριακή -αναποτελεσματική, όπως χαρακτηρίζεται- κυβέρνηση παραιτήθηκαν οι λάθος άνθρωποι μετά από απαίτηση του Προέδρου της χώρας Δημήτρη Χριστόφια. Πολιτικά ομιλούντες, η Κύπρος είναι κράτος ενός ατόμου κι εκείνος που έπρεπε να παραιτηθεί είναι ο κ. Χριστόφιας, ένας κομμουνιστής της παλιάς σχολής που αποδείχθηκε ανίκανος να χειρισθεί τον συνεχώς ογκούμενο κατάλογο προβλημάτων της χώρας.

Ο κατάλογος μεγαλώνει συνεχώς. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε, αυτή την εβδομάδα, την κυρπιακή οικονομία, τοποθετώντας της τρεις βαθμίδες μόνο πιο πάνω από τα σκουπίδια. Η κλίμακα των προκλήσεων που αντιμετωπίζει το νησί και η αύξηση της πολιτικής αστάθειας οδηγούν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε περαιτέρω ολίσθηση και η Ευρωζώνη έχει άλλο ένα μέλος για το οποίο πρέπει να ανησυχεί. Ακόμα και πριν από την έκρηξη στη ναυτική βάση, η οποία κατέστρεψε τον κυριότερο σταθμό παραγωγής ενέργειας στην Κύπρο, οδηγείτο στον γκρεμό. Οι κυπριακές τράπεζες κατέχουν ελληνικά ομόλογα αξίας 31 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, ή το 170% περίπου του ΑΕΠ. ‘Εχουν όλες καλή κεφαλαιοποίηση, τυχόν όμως συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων θα καταβροχθίσει το μεγαλύτερο μέρος τους οδηγώντας τες στην ανάγκη εξεύρεσης νέων κεφαλαίων.

Σε μια τέτοια περίπτωση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει πιθανότατα να παρέμβει για να ενισχύσει την κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.

Η καταστροφή του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού είναι ίσως η αιχμή του δόρατος. Εκτιμάται ότι θα κοστίσει δύο δισεκατομμύρια για να επιδιορθωθεί, κάτι που θα εξαλείψει τις προοπτικές ανάπτυξης για το 2011 και το 2012. Θα μπορούσε επίσης να αυξήσει και το δημόσιο χρέος της Κύπρου που σήμερα ανέρχεται στο 62% του ΑΕΠ. Οι επενδυτές έχουν ήδη φυγεί: Η απόδοση των 10ετών ομολόγων είναι πάνω από το 10%, λίγο πιο κάτω από το ποσοστό από το οποίο τυγχάνουν διαπραγμάτευσης τα ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας Αθανάσιος Ορφανίδης προειδοποιεί ότι χωρίς δραστικές περικοπές των κρατικών δαπανών και αύξηση της φορολογίας η Κύπρος θα χρειαστεί στήριξη από το Μηχανισμό. Ο πρόεδρος Χριστόφιας θα πρέπει να αρχίσει να βάζει σε τάξη την κατάσταση, διαφορετικά η Κύπρος θα γίνει η επόμενη Ελλάδα».

 

 

«Άφησε την οικονομία στα χέρια των συντεχνιών»

Κληθείς να σχολιάσει το άρθρο, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι όταν στη Δυση επικρατεί αυτή η αντίληψη για την Κύπρο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να εξέλθουμε της οικονομικής κρίσης.

Όταν συσσωρεύονται πολλαπλά προβλήματα και την ίδια ώρα τσιμεντώνεται μια αντίληψη στη Δύση ότι έχουμε έναν κομμουνιστή πρόεδρο της παλιάς σχολής που κυβερνά με έναν αυταρχικό τρόπο, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πόσο χειρότερα είναι τα δεδομένα που δημιουργούνται για να εξέλθουμε της κρίσης.

«Αν ο πρόεδρος Χριστόφιας αρνείτο για τόσα χρόνια να πάρει ανώδυνα μέτρα για εξυγίανση της οικονομίας, πιστεύει κανείς ότι θα τολμήσει να πάρει τώρα επώδυνα μέτρα; Πιστεύει κανείς ότι θα προχωρήσει τώρα ο Πρόεδρος, όχι να μειώσει αυξήσεις ή να παγοποιήσει μισθούς, αλλά να προβεί σε σημαντικές περικοπές; Όμως αυτή είναι η κατάληξη ενός Προέδρου ο οποίος δείχνει ασέβεια στους βουλευτές, τους εκλελεγμένους του λαού και τα πολιτικά κόμματα και αφήνει την οικονομική πολιτική στα χέρια του Πάμπη Κυρίτση, του Νίκου Μωυσέως και του Γλαυκού Χατζηπέτρου», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.

 

 

Μετά το φιάσκο, εκκλήσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού επανήλθε χθες και για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση στα κόμματα να ξαναπάνε στο Υπουργείο Οικονομικών για να συζητήσουν τα μέτρα εξυγίανσης της οικονομίας. Είπε επίσης ότι το κόμμα του αποφάσισε να αναλάβει πρωτοβουλία, «να ετοιμάσουμε συγκεκριμένες προτάσεις και να συνομιλήσουμε με τα άλλα πολιτικά κόμματα, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε στην επίσπευση της διαμόρφωσης αυτού του πακέτου για την οικονομία».

«Πρέπει, είπε, να συνειδητοποιήσουμε όλοι την κρισιμότητα των στιγμών και πως αυτή η ώρα δεν είναι η ώρα της ιδεολογικής αντιπαράθεσης. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στα οποία συμφωνούμε, γι’ αυτό ας επικεντρωθούμε σε αυτά τα θέματα και ας αφήσουμε στο περιθώριο εκείνα στα οποία υπάρχει έντονη διαφωνία».

Σε ερώτηση αν υπάρχει έδαφος για διάλογο για τα θέματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο ίδιος πάντοτε θα ελπίζει:

«Θέλω να πιστεύω ότι όλοι συναισθανόμαστε τις ευθύνες έναντι του τόπου. Εάν τις συναισθανόμαστε, τότε θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε, διαφορετικά θεωρώ ότι όλοι θα είμαστε συνυπεύθυνοι για το αποτέλεσμα το οποίο θα υπάρξει», κατέληξε.

 

 

«Ο Πρόεδρος δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης της οικονομίας»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στην πρώτη του παρέμβαση για την οικονομία μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση και την καταστροφή την οποία υπέστη η ΑΗΚ, εξέφρασε χθες την εκτιμηση ότι η Κύπρος βαδίζει σε φοβερά οικονομικά αδιέξοδα και ότι όλοι πρέπει να συνεισφέρουν για να μην οδηγηθεί η κυπριακή οικονομία σε επιτήρηση. Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσθεσε ότι η οικονομική κατάσταση θα εξελιχθεί σε χειρότερη από την πολιτική κατάσταση.

Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση θα πρέπει να παραιτηθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είπε ότι «η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι καθόλου καλή. Εκείνο που βλέπω να εξελίσσεται και θα αποβεί χειρότερη από την πολιτική κατάσταση είναι η οικονομική κατάσταση».

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ακόμα ότι «ίσως τη σοβαρότητα του θέματος δεν την έχει αντιληφθεί ούτε ο Πρόεδρος, ούτε η Κυβέρνηση, δεν ξέρω και οι αρχηγοί των κομμάτων και οι οικονομολόγοι μας. Πιστεύω ότι βαδίζουμε προς φοβερά οικονομικά αδιέξοδα και εάν δεν λάβουμε μέρος όλοι να βάλουμε όλοι το χέρι στην τσέπη και να βγάλουμε λεφτά, θα πάμε για επιτήρηση και αυτό θα είναι το χειρότερο. Είμαστε ένα μικρό κράτος, εύκολα μπορούμε να ανέλθουμε αλλά και εύκολα κατερχόμεθα προς τα κάτω. Η συμβουλή μου και η άποψή μου είναι ότι πρέπει να προλάβουμε το κακό και πρέπει να αποφασίσουμε όλοι να βοηθήσουμε την κατάσταση».

Η πολιτική κατάσταση, πρόσθεσε, δεν με φοβίζει γιατί φτάσαμε ήδη σε αδιέξοδα, δεν πιστεύω ότι μπορεί να έρθει σχέδιο για να απασχολήσει το λαό και εάν παρ’ ελπίδα έρθει, που δεν το πιστεύω, σίγουρα ο λαός θα το καταψηφίσει. Δεν με απασχολεί εκείνο, με απασχολεί η οικονομική κατάσταση».

Τέλος σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία για συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση της κατάστασης της οικονομίας, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε:

«Υπάρχει το Υπουργείο Οικονομικών, υπάρχει ο Υπουργός Οικονομικών, υπάρχει ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν τόσα τμήματα, εάν δεν τα ακούει αυτά, θα ακούσει εμένα o Πρόεδρος; Δεν πιστεύω. Γι’ αυτό το λέω. Ας το ακούσει από εδώ».

Σημερινή