Την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζει η Ελλάδα θα πετύχει διατυπώνει ο ΟΟΣΑ, ενώ αναμένει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη χώρα το 2012 «με την προϋπόθεση ότι οι εξαγωγές και οι επενδύσεις θα ορθοποδήσουν και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς».

Στην έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης εκτιμά ότι το 2012 η ανάπτυξη θα έχει θετικό πρόσημο, εφόσον η χώρα συνεχίσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα με αποφασιστικότητα, διαφάνεια και δικαιοσύνη στην κατανομή βαρών και απολαβών.

«Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα προσαρμογής των δημοσιονομικών της για να βγει από τη σοβαρή κρίση στην οποία βρίσκεται», επισημαίνουν οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής εξέτασης των οικονομικών καταστάσεων και προβλημάτων ανάπτυξης (EDR) του διεθνούς οργανισμού.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που στοχεύει στην αντιμετώπιση των βαθιών αιτίων της κρίσης και όχι των συμπτωμάτων. Επιχειρεί να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα των δημοσιονομικών της, να αναπτύξει την ανταγωνιστικότητά της και να θέσει τα θεμέλια για μια υγιή και μακροπρόθεσμα ισχυρή ανάπτυξη», αναφέρουν και εκφράζουν την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα αυτό «θα πετύχει».

Με βάση ορισμένες προσεκτικές προϋποθέσεις που αφορούν την ανάπτυξη και τα επιτόκια, εξηγεί ο ΟΟΣΑ, και εφόσον οι δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εφαρμοσθούν πλήρως, τότε το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 60% τις δύο επόμενες δεκαετίες, αφού προηγουμένως κορυφωθεί το 2013.

Αναφερόμενος πάντως στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας από την ΕΕ, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι οδηγεί σε μικρή μόνο μείωση του χρέους της χώρας. «Η αρχική ανάλυση υποδηλώνει ότι το πακέτο (της ΕΕ) θα μειώσει το ύψος του χρέους οριακά», τονίζει.

«Η επιπλέον επίσημη χρηματοοικονομική ενίσχυση που συμφωνήθηκε και η επέκταση των λήξεων, για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δίνει τον χρόνο που χρειάζεται η Ελλάδα για να συνεχίσει τις θεμελιώδεις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποδώσουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις.»

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, το κλειδί για την επιτυχία του προγράμματος βρίσκεται στον «άμεμπτο» τρόπο, με τον οποίο θα πρέπει υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις. Το πρόγραμμα θα μπορέσει να καρποφορήσει εφόσον τα κόστη και τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων κατανεμηθούν με τρόπο δίκαιο και διαφανή, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.

Ο οργανισμός αναγνωρίζει πάντως ότι μεταρρυθμίσεις μεγάλης σημασίας έχουν ήδη επιτευχθεί, υπογραμμίζοντας την «άνευ προηγουμένου μείωση του δημόσιου ελλείμματος» που επιτεύχθηκε. «Η μείωση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό» αναφέρεται η έκθεση, «μειώθηκε κατά 5 μονάδες του ΑΕΠ το 2010, αποτέλεσμα ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο εάν λάβουμε υπόψη τη δύσκολη οικονομική κατάσταση».

Αναγνωρίζει επίσης ότι, όπως είναι φυσικό, η συρρίκνωση του προϋπολογισμού μείωσε την εσωτερική ζήτηση. Η παραγωγή μειώθηκε πάνω από το 4% το 2010 και το ποσοστό ανεργίας έφθασε στο 16% στις αρχές του 2011. Παρά μια μικρή αύξηση του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σχέση με το 2010 η ύφεση θα συνεχισθεί το τρέχον έτος και μόνο το 2012 μπορούμε να ελπίζουμε για θετική ανάπτυξη, σημειώνει ο ΟΟΣΑ.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα «να πεισθούν οι αγορές ότι είναι ικανή να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις». Συνιστά μάλιστα στις ελληνικές αρχές να δείξουν ενότητα και σταθερότητα στην υποστήριξή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων.

«Η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει ο οργανισμός, «θα πρέπει να αναθέσει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ευθύνες στα διάφορα υπουργεία, ώστε να παρακολουθούν από κοντά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων βάσει αντικειμενικών δεικτών. Τα αποτελέσματα θα πρέπει να διαδίδονται ευρέως με τη συνεργασία και επιτήρηση των κοινωνικών εταίρων (συνδικαλιστών), ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία των πληροφοριών».

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι για να είναι κοινωνικά αποδεκτό το πρόγραμμα προσαρμογής θα πρέπει να εξασφαλισθεί μια δίκαιη κατανομή του κόστους, που σημαίνει μεγάλη αυστηρότητα απέναντι στους παραβάτες στη φορολογία και στα συντεχνιακά συμφέροντα ομάδων εργαζομένων ή άλλων ιδιωτών που έχουν εξασφαλίσει ειδικά δικαιώματα για την προστασία των εισοδημάτων τους.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην υπαναχώρηση της κυβέρνησης για το θέμα των μισθολογικών συμφωνιών στις εταιρείες, για το τελικό άνοιγμα ορισμένων επαγγελμάτων όπως των φαρμακοποιών ή των δικηγόρων καθώς και για τους δισταγμούς που δείχνει για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει επίσης ότι δεν θα πρέπει να μειωθούν οι προσπάθειες για τη σταθερότητα των τραπεζών αλλά και για την ανάκαμψη της αγοράς μέσω της χαλάρωσης των περιορισμών για τα δάνεια. Συνιστά επίσης τη συνέχιση των προσπαθειών για την πάταξη της φοροδιαφυγής, τον περιορισμό των ιατρικών δαπανών και την καλυτέρευση της υγειονομικής περίθαλψης.


Α. Γκουρία: «Ψήφος εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα
Α. Γκουρία: Η Ελλάδα έχει το χρόνο και το καθήκον να πείσει τις αγορές
«Ήρθα για να καταθέσω ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, στους Έλληνες πολίτες, στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία και πρόσθεσε ότι «το πρόγραμμα της Ελλάδας θα επιτύχει αλλά πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».
«Υπάρχει ζωή μετά το χρέος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουρία, τονίζοντας πως «βλέπουμε τις πρώτες ενδείξεις μακροοικονομικής προσαρμογής, βελτιώνονται οι εξαγωγές και η ανταγωνιστικότητα».
Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα, ζήτησε την περιστολή της φοροδιαφυγής και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, είπε ότι πρέπει «να συνεχιστεί η μείωση του ελλείμματος με καλύτερους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» αλλά και «να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας».
Έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο χαρακτήρισε φιλόδοξο, τονίζοντας ότι συνδέεται με την ανάπτυξη και ότι μαζί με τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία μπορούν να οδηγήσουν το ελληνικό χρέος σε επίπεδα κάτω από το 60% του ΑΕΠ το 2035, δηλαδή στην «επόμενη γενιά».
«Η προσπάθεια που καταβάλλετε έχει νόημα», είπε. «Είναι εφικτό να πετύχετε και είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να πετύχετε για να σταματήσει η αβεβαιότητα και το αρνητικό κλίμα που δημιουργεί η κρίση», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ.
Eυ. Βενιζέλος: Εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό «Σχέδιο Μάρσαλ» για την Ελλάδα
Ευ. Βενιζέλος: Υπάρχει σχέδιο με αρχή, μέση και τέλος
Για «απλό και καθαρό» μήνυμα του Ανχελ Γκουρία «προς τις αγορές και τη διεθνή κοινή γνώμη» έκανε λόγο από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Πρέπει να καταστήσουμε όχι μόνο το δημόσιο χρέος αλλά το ίδιο το κράτος μας και την ίδια την κοινωνία μας βιώσιμη», είπε.
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή βοήθεια για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι «έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το ευρωπαϊκό “Σχέδιο Μάρσαλ” για την Ελλάδα».
Ο ίδιος ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, επισημαίνοντας ότι για τη ρευστότητα και την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών υπάρχουν διεθνείς διασφαλίσεις οι οποίες αφορούν ακόμη και «τις μικρές, τις πολύ μικρές τράπεζες».
Μ. Χρυσοχοΐδης: Τα αποτελέσματα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι
«Επιτέλους η ελληνική οικονομία άρχισε να παράγει καλές ειδήσεις, και αυτό είναι το βασικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από την έκθεση του ΟΟΣΑ», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Ο υπουργός είπε ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ «διαψεύδει τις Κασσάνδρες που πόνταραν στη χρεοκοπία της χώρας του τελευταίους 20 μήνες» και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά μετά από καιρό έκθεση διεθνούς οργανισμού καταγράφει ένα τέρμα στην κατρακύλα της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας.
«Δεν διστάζουμε να δεχθούμε τα όποια θετικά σημεία στην αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Αλλά δεν παραγνωρίζουμε φυσικά, και τις αρνητικές επισημάνσεις (καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, αποτυχία στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, παλινωδίες στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων)», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της ΝΔ,Κωστής Χατζηδάκης.
Υπογράμμισε μάλιστα πως «η μονομερής έκφραση ικανοποίησης από τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν εξαφανίζει τον γκρίζο ορίζοντα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικότερα η επιχειρηματική κοινότητα».
Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και όχι μόνο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τόνισε ότι «για να μπορέσει, όμως, η Ελλάδα να βγει από αυτή τη δύσκολη θέση, απαιτείται σωστό μείγμα οικονομικής πολιτικής, επιμονή στις διαρθρωτικές αλλαγές και όχι θριαμβολογίες».
«Όταν η Ε.Ε η ΕΚΤ, αλλά και το ΔΝΤ έχουν ήδη προκρίνει για την Ελλάδα μια δεδομένη οικονομική και κοινωνική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που αναμένεται, άλλωστε, να επικυρωθεί με την δανειακή σύμβαση τον Σεπτέμβριο με το νέο Μνημόνιο, θα ήταν εντελώς εκτός πραγματικότητας μια Έκθεση του ΟΟΣΑ σε διαφορετική κατεύθυνση! Προς τι λοιπόν η κυβερνητική ευφορία;», διερωτάται ηΔημοκρατική Αριστερά.
NAFTEMPORIKI