Του Νικολάου-Κυριάκου Ζωντανού

Ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί καν ένας χρόνος θητείας του Γιώργου Καμίνη στο αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις για την αναζήτηση και εξεύρεση του… αντικαταστάτη του.

Ο άλλοτε Συνήγορος του Πολίτη βέβαια, δεν έγινε ποτέ συνειδητά αποδεκτός από τον κομματικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, ούτε όμως και από κορυφαία στελέχη, που θεωρούσαν ότι η μετριοπαθής φυσιογνωμία του δεν θα μπορούσε να υπηρετήσει την ανάγκη της εποχής, και δεν θα βοηθούσε έτσι την Κυβέρνηση με παράπλευρες, προωθητικού χαρακτήρα δράσεις, στην ιστορική πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι ο Γιώργος Καμίνης υπήρξε πρόταση του Φώτη Κουβέλη, και ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ «σύρθηκε» στην υποστήριξή του, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συμμαχίας με τη Δημοκρατική Αριστερά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, προκειμένου να μην υποστεί φθορά, αλλά αντιθέτως να αποκομίσει κέρδη, ακόμη και σε παραδοσιακά προπύργια της Κεντροδεξιάς.

Το «πείραμα» πέτυχε, όπως και στη Θεσσαλονίκη με τον Γιάννη Μπουτάρη. Μόνο που αυτοί οι πρώτοι μήνες της θητείας Καμίνη, έχουν πολλαπλασιάσει τις φωνές στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Κυβέρνησης, με αποκορύφωμα τη διαχείριση της υπόθεσης κατάληψης της πλατείας Συντάγματος από σκηνές «αγανακτισμένων».

Στην Ιπποκράτους αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου περισσεύει ο προβληματισμός για τη «νωχελική», όπως την χαρακτηρίζουν, αντίδραση του Γιώργου Καμίνη, που είχε ως αποτέλεσμα να παραμείνει η πλατεία Συντάγματος σε κατάσταση… υποβαθμισμένης περιοχής, για σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα, τον Ιούλιο, δηλαδή στην κορύφωση της τουριστικής κίνησης.

Οι επικριτές του Δημάρχου Αθηναίων προσθέτουν ότι χρειάστηκε η αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Εισαγγελίας, ώστε μέσα σε ένα βράδυ να απομακρυνθούν οι σκηνές από το Σύνταγμα, και φέρνουν ως παράδειγμα τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό, ο οποίος είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή στον Γιώργο Καμίνη την αναγκαιότητα να κινηθούν από κοινού, χωρίς ωστόσο να βρει ανταπόκριση.

Φυσικά, η συζήτηση περί του αντικαταστάτη του Γιώργου Καμίνη φαντάζει εξαιρετικά πρόωρη, το γεγονός ωστόσο ότι… ξεκίνησε, προϊδεάζει και για το κλίμα το οποίο θα συναντήσει ο Δήμαρχος Αθηναίων τους επόμενους μήνες, ακόμη και μέσα στη δημοτική παράταξη της οποίας ηγείται.

πηγή