Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Αν ορίσουμε την 5η Οκτωβρίου του 2009 ως… Day One της «πράσινης» διακυβέρνησης, από εκείνο το σημείο αφετηρίας μέχρι και σήμερα, η Βάσω Παπανδρέου έχει καταφέρει να εξελιχθεί στο πλέον συνεπές στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, με διακριτές και σταθερές θέσεις, που συνηθέστατα δικαιώνονται από τις εξελίξεις, και εκθέτουν όσους… δεν την άκουσαν.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Τις πρώτες ημέρες μετά την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή, τότε που μια ανυποψίαστη ελληνική κοινωνία πίστευε ακόμη ότι… λεφτά υπήρχαν, σύμφωνα και με τη σχετική προεκλογική υπόσχεση του Γιώργου Παπανδρέου, η Βάσω συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Προσπάθησε να θορυβήσει τον νέο και πανίσχυρο τότε «τσάρο» της οικονομίας, για την πραγματική κατάσταση των δημοσιονομικών μεγεθών της χώρας. Θέλησε να του δείξει ότι είναι ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα. Κατά δήλωσή της, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου… την έβλεπε σαν UFO.

Οι εξελίξεις δικαίωσαν την άλλοτε «σιδηρά κυρία» του εκσυγχρονισμού. Δυστυχώς όμως τον λογαριασμό της απάθειας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου τον πλήρωσε πρωτίστως η ελληνική κοινωνία, καθώς η οικονομία μας έφτασε στα όρια της χρεοκοπίας.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου απομακρύνθηκε, ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε τη θέση του, και η Βάσω Παπανδρέου έβαλε πλέον στο στόχαστρό της τον Γιάννη Ραγκούση. Δηλαδή, τον έτερο «πυλώνα εξουσίας», μαζί με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στον οποίο στηρίχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, για την εδραίωση της ηγεμονίας του στο ΠΑΣΟΚ.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, η Βάσω Παπανδρέου «στρίμωξε» τον Γιάννη Ραγκούση για τον επιεικώς άτσαλο χειρισμό της υπόθεσης με την απεργία των ιδιοκτητών ταξί. Και παρά τις απόπειρες του άλλοτε δημάρχου Πάρου να απαντήσει, κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να τον ακούσει.

Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου «πληρώνουν το τίμημα» απέναντι στο υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ. Μπορεί να είναι και έτσι. Πρωτίστως ωστόσο, δέχονται πολιτική κριτική για ανεπάρκεια, αν όχι ανικανότητα. Που πληρώνει η χώρα, και φυσικά το ΠΑΣΟΚ.

Αυτό σκέφτεται η Βάσω Παπανδρέου, και αδυνατεί να συγκρατήσει τον θυμό της. Το βλέμμα της άλλωστε είναι στραμμένο στη μετά τον Γιώργο Παπανδρέου εποχή. Τότε που θα ξεκινήσουν οι ζυμώσεις για τη διαδοχή του σημερινού Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Η Ιστορία δεν έμελλε να χαρίσει στη Βάσω Παπανδρέου ένα ή και τα δυο παραπάνω αξιώματα. Της χάρισε ωστόσο τον ρόλο του kingmaker. Το 1996 με τον Σημίτη, το 2004 με το να συγκρατήσει όσους ήθελαν να αμφισβητήσουν το πλασάρισμα του «θαμπού δαχτυλιδιού» στον Γιώργο Παπανδρέου.

Στο «επόμενο ΠΑΣΟΚ», η Βάσω σκοπεύει να βρίσκεται εκεί, και να συναποφασίσει. Για τους Ραγκούση-Παπακωνσταντίνου… χλωμό.

πηγή