Του Φοίβου Κλόκκαρη, 
Η καταστροφή της 11ης Ιουλίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές και υλικές ζημιές, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Επιβεβαιώνει την αρχή ότι οι καταστροφές, που είναι απόρροια ανθρώπινης δράσης, δεν συμβαίνουν ξαφνικά και αναίτια. Είναι αποτέλεσμα λαθών, αδιαφορίας, αμέλειας, απρονοησίας και έλλειψης στρατηγικής, αποφασιστικότητας και προπαρασκευών που επιφέρουν αιφνιδιασμό.

 

Η αρχή αυτή έχει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Θα αναφερθώ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό κινδύνου για την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ) αφού:
1. Συνεχίζεται η τουρκική στρατιωτική κατοχή και η αδίστακτη υλοποίηση της στρατηγικής της Άγκυρας για έλεγχο ολόκληρης της νήσου.

 

2. Δεν υπάρχει προοπτική βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, η οικονομία της ΚΔ διέρχεται κρίση, τα ερείσματά της στο διπλωματικό πεδίο είναι ασθενή και η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά αδύνατη θέση.

3. Η αμυντική ικανότητα της ΚΔ έχει υποβαθμιστεί σε επικίνδυνο βαθμό.

Σε περίπτωση στρατιωτικής κρίσης κινδυνεύουμε να υποστούμε αιφνιδιασμό, λόγω έλλειψης των αναγκαίων προπαρασκευών και της μειωμένης μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ). Ακροθιγώς οι αδύνατοι κρίκοι της άμυνάς μας είναι:

– Μειωμένη ηθική και υλική στήριξη της ΕΦ από την Πολιτεία και το λαό.

– Έλλειψη θεσμοθετημένης Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ) και αμυντικής πολιτικής (πηγάζει από την ΣΕΑ) καθώς και αρμοδίου οργάνου σύνταξής τους (π.χ. Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας).

– Συμπίεση σε επικίνδυνο βαθμό και για πολλά χρόνια των Προϋπολογισμών Άμυνας (ΠΑ) με σοβαρές συνέπειες στο προσωπικό (προσλήψεις, εκπαιδεύσεις κ.τ.λ.) στις εγκαταστάσεις, την οργάνωση του εδάφους και τα μέσα και οπλικά συστήματα (εκσυγχρονισμός, συμπληρώσεις, αντικατάσταση πεπαλαιωμένων, κάλυψη κενών στον θαλάσσιο χώρο κ.ά.)

– Υποβάθμιση του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (EAX).

– Λανθασμένες κατά την άποψή μου επιλογές στους τομείς της αναδιοργάνωσης και επιχειρησιακής ετοιμότητας της ΕΦ, που καθοδηγήθηκαν προφανώς είτε από τη λανθασμένη εκτίμηση, ότι η υποχωρητικότητά μας, θα ανακόψει την τουρκική επιθετικότητα, είτε από την ανεπίτρεπτη επιδίωξη να αποκτηθούν κομματικά οφέλη (status quo φυλακίων, διάλυση μονάδων, κατάργηση ασκήσεων, προσπάθεια μείωσης θητείας χωρίς να πληρούνται οι αναγκαίες προϋποθέσεις κ.ά.).

– Χαμηλό ηθικό μονίμων στελεχών λόγω αδυναμιών στο θεσμικό πλαίσιο για την ανέλιξή τους, κομματικών παρεμβάσεων στις μεταθέσεις τους και υποστήριξης της αποστρατιωτικοποίησης του κράτους μας σε λύση του Κυπριακού.

Είναι ευκαιρία, με την πρόσφατη αλλαγή της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Άμυνας με αφορμή το θλιβερό συμβάν στο Μαρί, να γίνουν ριζικές αναθεωρήσεις για ενίσχυση της μαχητικής ισχύος της ΕΦ προς αποφυγήν αιφνιδιασμών στον κρίσιμο χώρο της ασφάλειας και άμυνας. Τα γεγονότα πριν επισυμβούν ρίχνουν τη σκιά τους. Μας προειδοποιούν με ενδείξεις.

* Ο Φοίβος Κλόκκαρης είναι αντιστράτηγος ε.α.