Τα όσα δήλωσε ο νεος αμερικανός πρέσβης στην Αγκυρα Francis Ricciardone κατά την ακροαματική διαδικασία έγκρισης του διορισμού του στο αμερικανικό Κογκρέσο προβάλλουν οι εφημεριδες Hurriyet  και Zaman .

Η πρωτη αναφέρει ότι ο κ. Ricciardone υπενθύμισε ότι κατά την 33χρονη καριέρα του έχει υπηρετήσει τρείς φορές στην Τουρκία και υπογράμμισε ότι παρατήρησε την συνεχή μεταβολή της Τουρκίας προς την κατεύθυνση ενός περισσότερο δημοκρατικού, ανοικτού και οικονομικά σθεναρού σύγχρονου κράτους που έχει μια αυξανόμενη επιρροή στην παγκόσμια σκηνή.

Αναφέρει επίσης ότι ο Ricciardone,  μίλησε θετικά για τις πρόσφατες συλλήψεις και την εξάρθρωση θύλακα της Αλ Κάιντα στην Άγκυρα που προετοίμαζε επιθέσεις σε στόχους δυτικών συμφερόντων στην Τουρκία συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής πρεσβείας στην Αγκυρα.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες παραιτήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας , ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε ότι αισθάνεται πολύ σίγουρος ότι οι εξελίξεις αυτές δεν θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της ασφαλείας.

Η Zaman προβάλλει  τις δηλώσεις Ricciardone ότι οι αποφάσεις στην Τουρκία δεν λαμβάνονται από τον στρατό , ότι η Τουρκία υποστηρίζει το πρόγραμμα αντιπυραυλικής ασπίδας του ΝΑΤΟ και ότι ο ίδιος έχει την ίδια άποψη με τον αμερικανό πρόεδρο σε ότι αφορά τον τραγικό θάνατο 1,5 εκ Αρμενίων το 1915.

Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο αμερικανός πρέσβης δήλωσε πως ελπίζει ότι θα επαναλειτουργήσει πολύ σύντομα η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και ότι η Τουρκία θα πρέπει να επιδιώξει ένα εποικοδομητικό διάλογο με το Ισραήλ και ότι ελπίζει πολύ σύντομα να μεταβεί νέος τούρκος Πρέσβης στο Ισραήλ.

onalert