Την προειδοποίησή της ότι ενδέχεται να υποβαθμίσει την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ πριν το 2013, εάν εξασθενήσουν σημαντικά οι δημοσιονομικές ή οι οικονομικές προοπτικές της χώρας, επανέλαβε σήμερα η Moody’s.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον οίκο, αυτό μπορεί να αποφευχθεί εάν επιτευχθεί έως τότε συμφωνία για το αμερικανικό χρέος έτσι ώστε να μειωθεί και το έλλειμμα.

Στην ανακοίνωσή της η Moody’s τονίζει ότι η απόφασή της από τις 2 Αυγούστου να διατηρήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση των ΗΠΑ τελεί υπό την προϋπόθεση να προχωρήσει η χώρα σε περαιτέρω περικοπές.

Ο οίκος καλεί τη χώρα να λάβει επιπλέον μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος έτσι ώστε να διατηρήσει την αξιολόγηση «ΑΑΑ», ωστόσο εκτιμά ότι δεν είναι αδύνατη μια νέα συμφωνία για το χρέος πριν το 2013.

Τρεις ημέρες μετά την υποβάθμιση των ΗΠΑ από την Standard & Poor’s σε «ΑΑ+» από «ΑΑΑ», η Moody’s είπε ότι θα μπορούσε να προχωρήσει και αυτή σε αντίστοιχη κίνηση πριν το 2013, εάν τους επόμενους μήνες εξασθενήσει η δημοσιονομική πειθαρχία ή επιδεινωθεί σημαντικά η οικονομική κατάσταση.

Οι δύο οίκοι αξιολόγησης διαφωνούν στο κατά πόσο οι Αμερικανοί βουλευτές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν εντός του 2012 σε περαιτέρω δημοσιονομικές περικοπές. Η S&P υποβάθμισε τη χώρα, κρίνοντας ότι η συμφωνία της 2ας Αυγούστου για το αμερικανικό χρέος ήταν κατώτερη των περιστάσεων. Αντιθέτως, η Moody’s θεωρεί ότι εν ευθέτω χρόνω είναι εφικτή η εξεύρεση ικανοποιητικής λύσης.