Νέα Υόρκη.  Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Στεφανόπουλος

 Με ιεροπρέπεια,  θρησκευτική κατάνυξη και όσους έλληνες-και δεν ήταν και λίγοι αυτοί που τελικά – έμειναν στην Νέα Υόρκη και τις άλλες  πολιτείες των ΗΠΑ εορτάστηκε η Χάρις της Μεγαλόχαρης και στον Ελληνισμό της Αμερικής. Η Ομογένεια εόρτασε και αυτή την χρονιά καθ όλη την διάρκεια του 15Αυγούστου με τις καθημερινές παρακλήσεις, τα εγκώμια αλλά και τον Μεγάλο Πανηγυρικό εσπερινό που εψάλη  χτες παραμονή της μεγάλης εορτής,   σε όλους τους ναούς και τα κατά τόπους Ορθόδοξα  μοναστήρια.  Σήμερα οι καμπάνες, όπου επιτρέπεται,  ήχησαν χαρμόσυνα από το πρωί αλλά και με το τέλος της Θείας Λειτουργίας σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης που εγκαταβιώνει στην Αμερική.     Οι Ιεροί ναοί κατάμεστοι σήμερα- αν και κανονική ημέρα και όχι αργία για τις ΗΠΑ- προσήλθαν  ειδικά  στους  Ναούς προκειμένου να Κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων και να μετάσχουν της Θείας Ευχαριστίας.  Σε όλους τους ναούς Κοινώνησαν  εορταζόμενοι και μικρά παιδιά ενώ 10αδες οικογένειες ήταν αυτές που προσέφεραν  πρόσφορα και άρτους προκειμένου να τελεσθεί η καθιερωμένη αρτοκλασία στους Ναούς.  

 

Στους Κυριώνυμους Ναούς χοροστάτησαν  οι επιχώριοι Μητροπολίτες και Επίσκοποι της Ιεράς Αρχ. Αμερικής ενώ ο Αρχ. Αμερικής Δημήτριος συλλειτούργησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Παναγιά Σουμελά στην Τραπεζούντα του Πόντου όπου τελέσθηκε για 2η χρονιά Πατριαρχική Θ. Λειτουργία.

 

Οι πιστοί που παρέμειναν πίσω στην Αμερική ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους και δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα εόρτασαν με τις οικογένειες τους το Μικρό Πάσχα του Καλοκαιριού με τα ήθη και τα έθιμα που ο κάθε ένας έφερε μαζί του από την ιδιαίτερη πατρίδα του.  Έτσι  πολλοί ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Υπεραγία Θεοτόκο είχαν και τα δικά τους ξεχωριστά έθιμα τις παραδόσεις τα εδέσματα, τις γεύσεις   και τα γλυκίσματα   που είχαν ετοιμασθεί από τις κυρίες και τα ενοριακά συμβούλια των Ι. Ναών  για να προσφερθούν μαζί με τον καθιερωμένο καφέ μετά την θεία Λειτουργία.

Τα μαγνητοσκοπημένα στιγμιότυπα που ακολουθούν είναι από τους Ιερούς Ναούς της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια της Νέας Υόρκης και από την Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Ιερά Μονής της  Αγίας  Ειρήνης Χρυσοβαλλάντου.

{youtube width="640" height="510"}zskcj-G_eIU[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}zT1KIOnAG0U[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}SW90U4h4FN8[/youtube]

{youtube width="640" height="510"}yR6RX0znnms[/youtube]