Την ώρα που το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, το ΙΚΑ, επιδίδεται σε κυνήγι εισφορών για να καλύψει τις τεράστιες ανάγκες του, ιδίως από τη στιγμή που η κρατική επιχορήγηση σχεδόν μηδενίζεται, τα έσοδα από την αξιοποίηση του τεράστιου χαρτοφυλακίου ακινήτων του παραμένουν μηδαμινά. Προ ολίγων μηνών, οι εξαγγελίες ήταν φιλόδοξες και γινόταν λόγος για άμεσα οφέλη, ωστόσο μέχρι σήμερα η μοναδική εξέλιξη ήταν η προκήρυξη διαγωνισμού, τον προηγούμενο Απρίλιο, για την πρόσληψη συμβούλου παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων, διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, η ανάδειξη του συμβούλου έχει μετατεθεί για τον Σεπτέμβριο.
Την ίδια στιγμή, το ΙΚΑ αναζητά επειγόντως ρευστότητα, σε μια περίοδο κατά την οποία τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων πολλαπλασιάζονται, ενώ η εισφοροδιαφυγή και η ανασφάλιστη εργασία οργιάζουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούνιο, από τις 5.624 επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 20%. Επίσης, τον ίδιο μήνα ελέγχθηκαν 4.443 οικοδομοτεχνικά έργα και εντοπίστηκε ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 13%. Η ουσία παραμένει ότι από το 2006, όταν και επιχειρήθηκε για πρώτη φορά μια σοβαρή προσέγγιση της καλύτερης αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ και μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα είναι αν μη τι άλλο πενιχρά.
Σημειωτέον, ότι το ταμείο διαθέτει ακίνητα συνολικής επιφάνειας 122 εκατ. στρεμμάτων, δείγμα του κρυμμένου θησαυρού του. Μάλιστα, το ΙΚΑ διαθέτει και αρκετά ακίνητα «φιλέτα», όπως εκτάσεις στα βόρεια προάστια αλλά και εκατοντάδες κτίρια.
Εκτιμάται ότι το ταμείο καταβάλλει 37 εκατ. ευρώ ετησίως σε ενοίκια για τη στέγαση των υπηρεσιών του, τη στιγμή που ποσοστό της τάξεως του 20% των ακινήτων του είναι αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο, χάνοντας αξία καθημερινά.
Στον αντίποδα, τα σημερινά έσοδα από ενοίκια δεν ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη διαχείριση του 30% του χαρτοφυλακίου του, τη στιγμή που το 50% των ακινήτων ιδιοκτησίας του ιδιοχρησιμοποιείται.
Ευσεβείς πόθοι
Σε κάθε περίπτωση, ο σύμβουλος που θα επιλεγεί θα κληθεί να διαχειριστεί ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια ακινήτων στην Ελλάδα, σε μια περίοδο κατά την οποία η αγορά ακινήτων ουσιαστικά έχει πέσει σε «χειμερία νάρκη», κάτι που σημαίνει ότι η εύρεση επενδυτών-αγοραστών για ακίνητα που το ταμείο επιθυμεί να πωλήσει, ή να αξιοποιήσει, μάλλον αποτελεί ευσεβή πόθο, παρά ρεαλιστικό στόχο.
Πηγή:kathimerini