Οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας ειρηνικής παράδοσης των μαχητών οπαδών του Καντάφι στην πόλη Μπάνι Ουαλίντ, νοτιοανατολικά της Τρίπολης, απέτυχαν και τελείωσαν, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των διαπραγματευτών των νέων αρχών.

«Αφήνω τον διοικητή των αντι-κανταφικών δυνάμεων να διαχειριστεί το πρόβλημα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αμπντάλα Κενσίλ διερωτώμενος για μια πιθανή επίθεση, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων που διεξήχθησαν για αρκετές ημέρες μέσω των αρχηγών των φυλών της Μπάνι Ουαλίντ, όπου θα μπορούσε να κρύβεται ένας γιος του πρώην ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι.

 

 

Συνέντευξη του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ

Η εξάπλωση όπλων στη Λιβύη είναι ένα σοβαρό θέμα και οι νέοι ηγέτες της χώρας θα πρέπει να ξεκινήσουν σύντομα τη διαδικασία των εκλογών αν πρόκειται να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους να οικοδομήσουν τη δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη.

«Η εξάπλωση όπλων είναι μεγάλη ανησυχία», δήλωσε ο Ίαν Μάρτιν σε μια επίσκεψη στην Τρίπολη. «Είναι ένα θέμα να μετακινηθούμε από την τωρινή κατάσταση όπου υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με όπλα που μάχονται σε αυτή τη σύγκρουση, σε μια άλλη όπου υπάρχει μια μοναδική δύναμη δημόσιας ασφάλειας και το είδος ενός κανονικού κρατικού στρατού που δεν υπήρχε στη Λιβύη κατά το παρελθόν», δήλωσε σε μια συνέντευξη στο πρακτορείο Ρόιτερς.

«Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο έχει αναλάβει ισχυρές δεσμεύσεις να προχωρήσει σε ένα δημοκρατικό δρόμο και έχει καταστήσει σαφές πως θα ήθελε τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό το θέμα και παρά το ότι οι εκλογές μπορεί να βρίσκονται λίγο μακριά, αυτό θα πρέπει να ξεκινήσει σύντομα ώστε να τηρήσουν την υπόσχεση που έχουν δώσει».

Εντόπισαν τον Καντάφι;

Οι δυνάμεις του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης έχουν εντοπίσει πού μπορεί να βρίσκεται ο ανατραπείς ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, μετέδωσε ανταποκριτής της τηλεόρασης του Αλ Τζαζίρα. Ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε τον επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου στην Τρίπολη, Αμπντούλ Χακίμ Μπελχάτζ, αλλά το Αλ Τζαζίρα δεν ανέφερε την τοποθεσία.

Η Κούβα δεν αναγνωρίζει το Μεταβατικό Συμβούλιο

Η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως δεν θα αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της Λιβύης και περιμένει τον σχηματισμό μια νόμιμης κυβέρνησης χωρίς ξένη παρέμβαση.

Η Κούβα δεν θα αναγνωρίσει το ΕΜΣ, ούτε καμία άλλη προσωρινή αρχή στη Λιβύη και δεν θα αναγνωρίσει παρά μόνο μια «νόμιμη» κυβέρνηση που θα έχει προκύψει από την «ελεύθερη, κυρίαρχη και μοναδική βούληση του λιβυκού λαού, χωρίς ξένη επέμβαση», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιοποιήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το υπουργείο διευκρινίζει ότι έχει αποσύρει το διπλωματικό του προσωπικό από τη Λιβύη, όπου όπως επισημαίνει «η ξένη ανάμιξη και η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ επιδείνωσαν τις συγκρούσεις ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και υποστηρικτές του Καντάφι και εμπόδισαν τον λιβυκό λαό να βρει ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

Φρατίνι: «Να μην καταστραφούν οι μηχανισμοί υποδομής»

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και το νέο καθεστώς στη Λιβύη να μην καταστρέψουν όλους τους μηχανισμούς υποδομής του κράτους για να μην γίνει το ίδιο «τεράστιο λάθος» όπως στο Ιράκ. «Αν κάποιος εργαζόταν για το καθεστώς, αλλά δεν έχει αίμα στα χέρια του γιατί να καταστρέψουμε όλες τις υποδομές, όλους του μηχανισμούς της Λιβύης, όπως κάναμε στο Ιράκ, διαπράττοντας ένα τεράστιο λάθος; Δεν πρέπει να πολλαπλασιάσουμε, δεν πρέπει να διπλασιάσουμε τα λάθη μας», τόνισε ο Φρατίνι.

Στο Ιράκ, μετά την πτώση του Σαντάμ, η απόφαση του Αμερικανού τότε πολιτικού διοικητή, Πολ Μπρέμερ, να αποπεμφθούν από το Δημόσιο όλα τα πρώην μέλη του κόμματος Μπααθ και η διάλυση του ιρακινού στρατού έβγαλαν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινούς και πυροδότησαν την σουνιτική εξέγερση.

Ο Φρατίνι επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του προς τους «πραγματικούς ηγέτες της Λιβύης» Μουστάφα Αμντελτζαλίλ και Μαχμούντ Τζιμπρίλ, υπογραμμίζοντας πως δεν έχουν στενές σχέσεις με το παλιό καθεστώς «διότι εγκατέλειψαν εδώ και καιρό τον Καντάφι».

Για τον Φρατίνι, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βοηθήσει της μεταβατικές αρχές να εμποδίσουν την διείσδυση «εξτρεμιστών».

«Το σημαντικότερο από όλα είναι η προσπάθεια εξάλειψης κάθε διείσδυσης εξτρεμιστικών οργανώσεων στη δομή της μελλοντικής κυβέρνησης της Λιβύης. Πρέπει να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον Τζιμπρίλ στο θέμα αυτό», κατέληξε ο Ιταλός υπουργός.

« Ναι» Ρωσίας σε μέλη της απελθούσας κυβέρνησης

Μέλη της απελθούσας κυβέρνησης της Λιβύης θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία συμφιλίωσης στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Εκείνες οι πολιτικές, εθνοτικές και φυλετικές δυνάμεις που εκπροσώπησαν πρώην ηγέτες της κυβέρνησης της Λιβύης θα πρέπει χωρίς προϋποθέσεις να αποτελέσουν μέρος της διαδικασίας εθνικής συμφιλίωσης», δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου με τον βραζιλιάνο ομόλογό του Αντόνιο Πατριότα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνίες για όπλα, ενεργειακές και κατασκευαστικές συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον ανατραπέντα ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι και η Μόσχα θέλει να εξασφαλίσει ότι δεν θα χαθούν στη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας από το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης.

Η Μόσχα έχει προσκαλέσει μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου για να συζητήσουν τα ρωσικά συμβόλαια στη χώρα, η οποία μαστίζεται από εμφύλιο πόλεμο εδώ και έξι μήνες, μια πρωτοβουλία που ο Λαβρόφ είπε ότι ελήφθη με κάποιο ενδιαφέρον. «Τώρα υπάρχει ενδιαφέρον, το οποίο εκφράστηκε από εκπροσώπους του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου, όσον αφορά την αποστολή εδώ εκείνων των μελών της δομής που είναι υπεύθυνοι για τις οικονομικές υποθέσεις», είπε.

Πηγή