Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διέψευσε σήμερα, Τετάρτη, τις κατηγορίες περί βασανισμών σε φυλακές και κέντρα κράτησης που περιέχονται σε μια αδημοσίευτη ακόμα έκθεση του ΟΗΕ, οι οποίες ώθησαν το NATO να αναστείλει προσωρινά την μεταγωγή κρατουμένων σε αφγανικές φυλακές.

«Οι αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας απορρίπτουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες», δήλωσε ο Μπεσμιλάχ Μοχαμάντι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας.

Ο Μοχαμάντι πρόσθεσε ότι το Αφγανιστάν «διασφαλίζει ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά και οι κρατούμενοι δεν τυγχάνουν κακομεταχείρισης».

«Συνεχίσαμε να επιτρέπουμε και να διευκολύνουμε τις επισκέψεις στις φυλακές εγχώριων και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις αποστολές του ΟΗΕ ώστε να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις για τις συνθήκες στις εγκαταστάσεις κράτησης και για όσους τελούν υπό κράτηση», σημείωσε ο Μοχαμάντι.

«Μετά από κάθε επίσκεψη, οι αντιπροσωπείες διαβεβαίωναν ότι τα ευρήματά τους ήταν ικανοποιητικά όσον αφορά την κατάσταση στις φυλακές και την τήρηση των προτύπων όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

«Οι εκθέσεις του ΟΗΕ άρα αντιτίθενται στις διαβεβαιώσεις και στις ευχαριστήριες επιστολές που οι εθνικές και διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέδωσαν στις αφγανικές υπηρεσίες ασφαλείας», ανέφερε ο Μοχαμάντι.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, έκθεση του ΟΗΕ τεκμηριώνει λεπτομερειακά πως «κρατούμενοι υφίστανται συστηματικούς ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ και υφίστανται άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ορισμένοι μέσα σε ιδιωτικές φυλακές που διοικούν αξιωματικοί της αστυνομίας».

Η Νιλάμπ Μομπάρεζ, εκπρόσωπος της Αποστολής Βοήθειας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (UNAMA) βρίσκεται στην διαδικασία οριστικοποίησης της έκθεσής της, προσθέτοντας όμως ότι η κακομεταχείριση κρατουμένων δεν είναι «θεσπισμένη ή κυβερνητική» πολιτική. «Κοινοποιήσαμε τα ευρήματα της έκθεσης με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, περιλαμβανομένης» της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας, τόνισε. «Αντιλαμβανόμεθα ότι αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τα ευρήματά της και προτείνουν τη λήψη άμεσων μέτρων».

Όμως και οι δύο αφγανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι έχουν δει το έγγραφο. «Ως αυτή τη στιγμή δεν έχω λάβει οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο», είπε ο Ραχματουλάχ Ναμπίλ, επικεφαλής της Εθνικής Διεύθυνσης Ασφαλείας. «Η πρόθεση (που υποκρύπτει) η δημοσιοποίηση αυτής της έκθεσης αυτή την κρίσιμη στιγμή, η δημοσίευσή της είναι για την δική μας πλευρά ένα μεγάλο ερωτηματικό όσον αφορά την UNAMA», πρόσθεσε.

Το NATO ανακοίνωσε – δια στόματος του στρατηγού Κάρστεν Γιάκομπσον – νωρίτερα σήμερα ότι η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF) αποφάσισε να αναστείλει την μεταγωγή κρατουμένων «σε ορισμένες φυλακές ώσπου να μπορέσουμε να επαληθεύσουμε» όσα περιέχει η έκθεση της UNAMA, όπως τόνισε.

Ο Μοχαμάντι χαρακτήρισε την κίνηση «πολιτική απόφαση».

Ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τα βασανιστήρια, την κακομεταχείριση και τις απάνθρωπες συνθήκες στις φυλακές στο Αφγανιστάν.

Ο αφγανικός στρατός και η αστυνομία εκπαιδεύονται από τις διεθνείς δυνάμεις, που έχουν επίσης συμβουλευτικό ρόλο. H Εθνική Διεύθυνση Ασφαλείας εκπαιδεύεται από την αμερικανική CIA.

Πηγή