Τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι αναζητούν οι δυνάμεις της νέας εξουσίας στη Λιβύη, με τα ίχνη του να εξακολουθούν να είναι χαμένα στα βάθη της υποσαχάριας Αφρικής.


Αξιωματούχοι απ’ το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο της χώρας θεωρούν πως ο έκπτωτος συνταγματάρχης κατευθύνεται ήδη προς το νότο, όπου θα αποπειραθεί να περάσει τα σύνορα της Λιβύης προς το Νίγηρα. Ο εκ των στρατιωτικών ηγετών της λιβυκής αντιπολίτευσης, Χισάμ Μπουχαγκιάρ, διευκρίνισε μάλιστα ότι «υπάρχουν πληροφορίες πως ο Καντάφι έχει εγκαταλείψει την πόλη Μπάνι Ουαλίντ, κοντά στη γεννέτειρά του Σύρτη, και κατευθυνόταν, συνοδεία δέκα αυτοκινήτων, νότια προς τη Δημοκρατία του Τσαντ ή το Νίγηρα».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Νίγηρα, Μοχάμεντ Μπαζούμ τόνισε σε σημερινές του δηλώσεις πως η χώρα του «δεν θα κλείσει τα σύνορά της με τη Λιβύη στο ενδεχόμενο ο Καντάφι ή οι υποστηρικτές του να αποπειραθούν να περάσουν στο Νίγηρα», επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι «ο συνταγματάρχης ή η συνοδεία του δεν πέρασαν τις τελευταίες ώρες τα σύνορα», όπως εικαζόταν αρχικώς.


Τέλος, η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο, δυτικοαφρικανικής χώρας η οποία θεωρείτο από αρκετούς ότι θα ήταν το νέο καταφύγιο του Καντάφι, δήλωσε πως ο εξαφανισμένος δικτάτορας δεν της ζήτησε απολύτως τίποτε, ούτε αναμένεται να φτάσει εκεί. «Ο Καντάφι ούτε βρίσκεται στην Μπουρκίνα Φάσο, ούτε αναμένεται να έρθει. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση για άφιξή του», δήλωσε σε κρατικό κανάλι ο υπουργός Επικοινωνίας, Αλέν Εντουάρ Τραορέ.