Γράφει ο Reporter, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και της Κυβέρνησης συνολικά με την τρόικα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η δέσμη μέτρων που, σε θεωρητικό επίπεδο, θα επιτρέψει την καταβολή της 6ης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του, βρίσκεται στα όρια της έκρηξης.

Πολλά στελέχη, μεταξύ των οποίων και υπουργοί, δυσκολεύονται να διαχειριστούν σε πολιτικό και επικοινωνιακό επίπεδο, την αναγκαιότητα να απομακρυνθεί το ΠΑΣΟΚ από τις ιδεολογικές ρίζες του, και να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με κοινωνικές ομάδες οι οποίες το στήριξαν με συνέπεια, επί δεκαετίες.

Το κλίμα που επικρατεί, προεξοφλεί αντιδράσεις. Με τους νεώτερους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να μεταφέρουν τον προβληματισμό και την αγωνία τους στα ιστορικά στελέχη του Κινήματος, ζητώντας να αναληφθούν άμεσα, συγκεκριμένες και «δυνατές» πρωτοβουλίες, ώστε να αποτραπούν εξελίξεις που θα καταστήσουν ακόμη δυσκολότερη τη θέση του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικό σκηνικό, και θα υποθηκεύσουν τις προοπτικές ανάκαμψής του στο μέλλον.

Οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταστεί κοινωνοί της παραπάνω κινητικότητας, και προσπαθούν με τηλεφωνήματα, επαφές και ζυμώσεις, να εκτονώσουν την κατάσταση. Χωρίς επιτυχία μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα όλα τα ενδεχόμενα να φαντάζουν ανοικτά για τον τρόπο και την έκταση αντίδρασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.