Την ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 

«Ο πρόεδρος υπογράμμισε το ενδιαφέρον του να δει μια επίλυση αυτού του ζητήματος ανάμεσα στις δύο χώρες και ενθάρρυνε τη συνέχιση των προσπαθειών για το σκοπό αυτό», ανέφερε η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λιζ Σέργουντ-Ράνταλ μετά τη συνάντηση, προσθέτοντας πως ο Ομπάμα έδωσε έμφαση στην ανάγκη να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιφέρεια.


Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς ανέφερε πως ο Ομπάμα θα τονίσει την ανάγκη αυτή και στη συνάντησή του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Στη διάρκεια της συνάντησής του Ομπάμα και Ερντογάν συζήτησαν επίσης για τη Συρία και συμφώνησαν στην ανάγκη να ενταθεί η πίεση στον Ασαντ ώστε να σταματήσει την καταστολή των διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι δύο ηγέτες ανέφεραν ότι θα συνεργαστούν για να αποφασίσουν περαιτέρω βήματα, που «μπορεί να συμπεριλαμβάνουν κυρώσεις, πολιτική πίεση, άλλα μέτρα», σημείωσε ο Μπεν Ρόουντς.

Στις δηλώσεις τους στους δημοσιογράφους οι δύο ηγέτες στάθηκαν επίσης στην αιματηρή επίθεση που σημειώθηκε στην Αγκυρα την Τρίτη, με τον Αμερικανό πρόεδρο να την καταδικάζει και να επισημαίνει πως «μας υπενθυμίζει ότι η τρομοκρατία υπάρχει σε πολλά μέρη του κόσμου». «Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν ισχυροί εταίροι στην πρόληψη της τρομοκρατίας», τόνισε ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία πρέπει να «συνεργαστούν στο σχεδιασμό (και) στη χρήση τεχνολογίας ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε βήματα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Η κυβέρνηση της Τουρκίας φέρεται να ζητεί από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν τα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Predator για την παρακολούθηση των Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών στο βόρειο Ιράκ.

Ναυτεμπορική