Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 ο κ. Νικόλαος Τάνερης Υπεύθυνος Τύπου της Cyprus Action Network of America (CANA) επισκέφθηκε το νομικό γραφείο του κ. Λουκή Λουκαίδη, για μια συνέντευξη από τον πρώην Αναπληρωτή Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην δικαστή του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συνέντευξη πάρθηκε στα πλαίσια διαφωτιστικών προσπαθειών για ενημέρωση του απανταχού Ελληνισμού ως προς τις τρέχουσες και ιστορικές νομικές παραμέτρους σε σχέση με τον αγώνα για απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή της Κύπρου και την ρατσιστική διζωνική δικοινοτική
ομοσπονδία.

Τα κυριότερα σημεία των αναφορών από την συνέντευξη ακολουθούν πιο κάτω αμέσως μετά τον σύνδεσμο για το βίντεο από το You Tube κανάλι της CANA :

http://www.youtube.com/user/CANAgrassroots 

Συνέντευξη του κ. Λ. Λουκαίδη προς τον κ. Νικόλαο Τάνερη, Εκπρόσωπο Τύπου της CYPRUS ACTION NETWORK OF AMERICA (CANA) –  Η συνέντευξη πάρθηκε στο γραφείο του κ. Λ. Λουκαίδη στη Λευκωσία Κύπρου, στις 13 Σεπτεμβρίου 2011.

Ο κ. Λ. Λουκαίδης

Ο κ. Λουκής Λουκαίδης είναι ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους πεπειραμένους νομικούς της Κύπρου στο τομέα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του αγώνα της Κύπρου για Δικαιοσύνη και καταδίκη της Τουρκίας και των εγκλημάτων της εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του λαού της.

Ο κ. Λ. Λουκαίδης υπηρέτησε για 23 χρόνια ως Αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, για 9 χρόνια ως Δικαστής του Ευρωπαικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και για άλλα 9 χρόνια πριν ως μέλος της Ευρωπαικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο κ. Λ. Λουκαίδης αντιπροσώπευσε την Κυπριακή Δημοκρατία στις πρώτες τρείς προσφυγές εναντίον της Τουρκίας που ονομάζονται «διακρατικές προσφυγές» για μαζικές παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η Τουρκία εκτέλεσε τα χειρότερα εγκλήματα που μπορεί να φανταστεί κανείς. Τότε ακόμα το Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δε είχε ιδρυθεί. Ο κ. Λουκαίδης αναφέρεται στα τρομερά αυτά εγκλήματα από την Τουρκία.

Το 1976 Το Συμβούλιο της Ευρώπης βρήκε την Τουρκία ένοχη για παραβιάσεις 7 άρθρων της Ευρωπαικής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η εφημερίδα του Λονδίνου Κυριακάτικοι Τάιμς εξασφάλισε αντίγραφο εκείνης της απόρρητης απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και δημοσίευσε αποσπάσματα του καταδικαστικού εκείνου πορίσματος στις 23 Ιανουαρίου 1977.  Ο κ. Λουκαίδης δίνει λεπτομέρειες των τουρκικών βαρβαροτήτων εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, των μαζικών βιασμών γυναικών, μαρτυρίες που δόθηκαν στην Επιτροπή η οποία αποφάσισε εναντίον της Τουρκίας. (Το δημοσίευμα των Κυριακάτικων Τάιμς μπορείτε να το βρείτε στο βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια» σελίδες 351 – 360 που εξέδωσε η Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο και που μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν τόσο από την ιστοσελίδα της Κίνησης όσο και την ιστοσελίδα της CANA).

Ο κ. Λ. Λουκαίδης για τις δραστηριότητες Ά. Τσιμπίδη

Ερωτηθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δραστηριότητες του Ελληνο-Αμερικανού δικηγόρου Ά. Τσιμπίδη και του δικηγορικού του γραφείου σε σχέση με την Κύπρο υπό μορφή αγωγών εναντίον του παράνομου καθεστώτος στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου, ο κ. Λουκαίδης είπε ότι δεν συμφωνεί με τέτοιες ενέργειες. Πιστεύει ότι μπορούν να βλάψουν την υπόθεση της Κύπρου και να δώσουν στους Τούρκους την ευκαιρία να προωθήσουν το παράνομο καθεστώς. Ο κ. Λουκαίδης προσεγγίστηκε για να αναλάμβανε ως ατζέντης του κ. Τσιμπίδη στην Κύπρο όμως απέσυρε την ανάμειξή του όταν διαπίστωσε ότι οι γνώσεις και η πείρα του κ. Τσιμπίδη για το Κυπριακό και το Διεθνές Δίκαιο για Ανθρώπινα Δικαιώματα είχαν σοβαρές ελλείψεις. Ο κ. Λουκαίδης σημειώνει ότι ο Τσιμπίδης δεν του έδωσε αρκετές πληροφορίες για τις ενέργειές του και σταδιακά βρήκε ότι ο κ. Τσιμπίδης δεν είναι ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο, στα Ανθρώπινα Δικαιώματα ούτε για το τι συνέβη στην Κύπρο  Ο κ. Λουκαίδης σημειώνει ότι η λεγόμενη ΤΔΒΚ είναι ένα παράνομο καθεστώς και δύο Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ( 541 του 1983 και 550 του 1984) καλούν όλες τις χώρες να μην αναγνωρίσουν, βοηθούν ή διευκολύνουν το καθεστώς αυτό…

Σχετικά με την αγωγή του κ. Τσιμπίδη εναντίον της «ΤΔΒΚ» (τουρκική δημοκρατία βορείας Κύπρου) ο κ. Λουκαίδης είπε στην συνέντευξή του : « .. Είναι βέβαια αρνητικό βήμα ακόμα και να δεχθείς την ύπαρξή της  ντε φάκτο, με αυτό το τρόπο δίνεις υπόσταση σε κάτι που είναι παράνομο και μπορεί να ανοίξει το δρόμο για σταδιακή αποδοχή από κυβερνήσεις ή οργανισμούς για νομική αναγνώριση…».

Συμφωνεί ότι ο κ. Τσιμπίδης ποτέ δεν έλαβε μέρος σε ακτιβισμό για την Κύπρο πρίν ή μετά το 2009 όταν εμφανίστηκε με την πρότασή του για αγωγή καταρχήν εναντίον της Τουρκίας και της «ΤΔΒΚ». Σημειώνεται ότι λίγο μετά ο Τσιμπίδης απέσυρε την Τουρκία ολοσχερώς από την αγωγή και προχώρησε με αγωγές εναντίον της Τουρκοκυπριακής κοινότητας akas «ΤΔΒΚ» και της τράπεζας HSBC.

« ΄Ομως τώρα είναι ξεκάθαρο στο μυαλό μου ότι προχωρώντας αυτή τη υπόθεση εναντίον της ΤΔΒΚ με εισαγωγικά ή χωρίς εισαγωγικά βλάπτει το Έθνος» ολοκλήρωσε ο κ. Λ. Λουκαίδης.

Ο κ. Λ. Λουκαίδης συμφωνεί πλήρως με τη θέση του Ελληνοκύπριου δικηγόρου κ. Χρήστου Κληρίδη σε σχέση με τις δραστηριότητες του κ. Τσιμπίδη. Η θέση του κ. Κληρίδη (διακεκριμένου Ελληνοκύπριου δικηγόρου με διαχρονική πείρα σε δίκες για  Ανθρώπινα Δικαιώματα εναντίον της Τουρκίας) δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ελευθερία του Λονδίνου στις 10 Μαρτίου 2011 (www.eleftheria.co.uk). Ερωτηθείς  να σχολιάσει την μαζική αγωγή του κ. Τσιμπίδη εναντίον της «ΤΔΒΚ» και της τράπεζας HSBC, ο κ. Κληρίδης είπε : «Δεν συμφωνώ με αγωγές εναντίον της ούτω λεγόμενης ΤΔΒΚ υπό οποιανδήποτε μορφή. Θέλω να υπενθυμίσω ότι αγωνιστήκαμε σκληρά εναντίον της θέσης της Τουρκίας,  στο Ευρωπαικό Δικαστήριο, που υποστήριζε ότι η ΤΔΒΚ είναι υπεύθυνη στα κατεχόμενα και κερδίσαμε το Δικαστήριο να πεί ότι η ΤΔΒΚ είναι μία υποτελή διοίκηση της Τουρκίας και δεν έχει νομική υπόσταση στο Διεθνές Δίκαιο. Η Τουρκία παραμένει υπεύθυνη. Δεν πρέπει αυτό να το υπονομεύσουμε  τώρα  γιατί θα μπούμε σε επικίνδυνο δρόμο».

Αμερικανικό Νομοσχέδιο 2597 (H.R.2597) Για Αμερικανικές περιουσίες στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου

Ο κ. Λουκαίδης ρωτήθηκε  να σχολιάσει την έντονη αντίδραση του κ. Τσιμπίδη στο Νομοσχέδιο 2597 που προωθήθηκε πρόσφατα από Αμερικανούς Βουλευτές (US Reps Bilirakis, Pallone and Maloney). Ο κ. Α. Τσιμπίδης είναι εναντίον του Νομοσχεδίου 2597 γιατί όπως λέει επιβεβαιώνει ότι οι κατεχόμενες περιοχές είναι μια υποτελή διοίκηση της Τουρκίας και το νομοσχέδιο θεωρεί την Τουρκία ως υπεύθυνη για τη κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου. Σ΄αυτό ο κ. Λουκαίδης είπε ότι ο κ. Τσιμπίδης είναι εναντίον του Νομοσχεδίου 2597 γιατί το Νομοσχέδιο αυτό πιθανόν να ενοχλεί τις υποθέσεις του. «Τον ενοχλεί γιατί ίσως με κάποιο τρόπο να ενοχλεί τις νομικές του δραστηριότητες εναντίον της ΤΔΒΚ, το Νομοσχέδιο αναγνωρίζει την Τουρκία ως υπεύθυνη στα κατεχόμενα και όχι την ΤΔΒΚ», τόνισε ο κ. Λουκαίδης.

« Διάβασα το Νομοσχέδιο και η άποψή μου είναι ότι είναι ένα καλό βήμα, δεν έχει τίποτα το λάθος το Νομοσχέδιο. Ξεκαθαρίζει ότι η ΤΔΒΚ είναι μια ανύπαρκτη οντότητα στο Διεθνές Δίκαιο, μιλά για κατοχή στις κατεχόμενες περιοχές, αυτό συμβαδίζει με το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο κ. Λουκαίδης και συμφώνησε ότι η Τουρκία είναι η κυβέρνηση με την οποία η Αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να έχει να κάνει όπως προνοεί και το Νομοσχέδιο 2597.

Η ανάμειξη Τσιμπίδη στην υπόθεση της αντιπροσωπευτικής εταιρίας του   Τζούλιο Ιγκλέσιας

Ο κ. Λουκαίδης ρωτήθηκε επίσης για την τελευταία αγωγή του κ. Τσιμπίδη εναντίον της ΤΔΒΚ και πάλιν, σχετικά με την διαφορά που προέκυψε μεταξύ της αντιπροσωπευτικής εταιρίας (agency) του καλλιτέχνη και Τούρκων για ένα ποσό των $280,000 που πλήρωσαν οι τελευταίοι το Agency  του Τζούλιο Ινγκέσιας σε σχέση με μια παρουσίαση του καλλιτέχνη τον περασμένο Οκτώβριο του 2010 την οποία ακύρωσε ο καλλιτέχνης. Ο κ.  Λουκαίδης είπε διαφωνεί με την αγωγή Τσιμπίδη.

Οι απόψεις του κ. Λ. Λουκαίδη για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία

Ο κ. Λ. Λουκαίδης ήταν ο πρώτος άνθρωπος στην Κύπρο που αντέδρασε εναντίον της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και που συμφώνησε με την θέση των προσφύγων Κερυνειωτών, του Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια,  εναντίον της λύσης αυτής.

«Είναι εναντίον του νόμου για την απαγόρευση της ρατσιστικής διάκρισης. Είναι μια απευθείας παραβίαση της απαγόρευσης εναντίον ρατσιστικής διάκρισης… Δεύτερον,  αυτού του είδους οι διευθετήσεις βοηθούν την Τουρκία να νομιμοποιήσει τη διχοτόμηση που για 37 χρόνια τώρα κρατά μέσω στρατιωτικής κατοχής το βόρειο μέρος της Κύπρου. Δεν μας επιτρέπεται να πάμε εκεί και να ζήσουμε και οι Τουρκοκύπριοι αποθαρρύνονται από το να έρχονται στις ελεύθερες περιοχές. Η Τουρκία πάντοτε ήθελε να χωρίσει και να διχοτομήσει τη Κύπρο. Αυτή η λύση θα το νομιμοποιήσει αυτό…», είπε ο κ. Λουκαίδης.

Ο κ. Λουκαίδης μιλά για τους Τούρκους εισαγόμενους κουβαλητούς στα κατεχόμενα από την Τουρκία εδάφη της Κύπρου, τους λεγόμενους έποικους και προτείνει δράση που πρέπει να αναληφθεί, από την Κυπριακή Κυβέρνηση, ούτως ώστε να διαφωτιστεί ο έξω κόσμος.

Μια πολύ διαφωτιστική και εις βάθος συνέντευξη από τον κ. Λουκαίδη, ένα άνθρωπο με πολλές γνώσεις  στο θέμα της Κύπρου σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο και τις παραβιάσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την Τουρκία.


Και ο Πρόεδρος Χριστόφιας υποστηρίζει ότι το παράνομο καθεστώς είναι μια ΥΠΟΤΕΛΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Καθώς η CANA ετοιμαζόταν να δώσει στην δημοσιότητα την συνέντευξη με τον κ. Λουκαίδη, πληροφορήθηκε ότι ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας σε εκτενή ομιλία του στο Λονδίνο μιλώντας σε συγκέντρωση της Ελληνοκυπριακής ομογένειας  στο Βόρειο Λονδίνο στις 18 Σεπτεμβρίου 2011, η οποία μεταδόθηκε και από το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου (και τηλεόραση του ΡΙΚ) στο κύριο βραδινό δελτίο ειδήσεων στις 19 Σεπτεμβρίου,  τόνισε έντονα ότι :

«… το παράνομο καθεστώς είναι μια ΥΠΟΤΕΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Είναι ένα παράνομο καθεστώς και κάθε συνεργασία μαζί του αποτελεί παράνομη ενέργεια. Είναι ενάντια στα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 541 του 1983 και 550 του 1984 τα οποία καταδικάζουν την παράνομη αυτή πράξη της Τουρκίας για μονομερή ανακήρυξη κράτους, μια πράξη που το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί άκυρη και ανύπαρκτη καλώντας ταυτόχρονα όλες τις χώρες να μη αναγνωρίζουν αυτό το αποσχιστικό παράνομο καθεστώς…».