Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ξεκινά την χειμερινή θεατρική σεζόν με το πρωτότυπο θεατρικό έργο «Με Περισσότερες Από Δύο Αποσκευές,» το οποίο γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Αλέξανδρος Μαλαός.

Το έργο είναι η αφήγηση της πραγματικής ιστορίας του συγγραφέα. Ενός παιδιού μεγαλωμένου μέσα στην ανασφάλεια, προστασία και συντηρητισμό της Λευκωσίας, ερχόμενο σε ένα τόπο με νέες αξίες και νέους πειρασμούς, για να διεκδικήσει ένα όνειρο. Έπειτα απο 10 χρόνια διαμονής στη Νέα Υόρκη, το έργο αναφέρεται στις εμπειρίες του συγγραφέα σε μια μεγαλούπολη, και στο πως η ανατροφή, οι μέντορες, οικογένεια, στρατός και «μη-Νεοϋορκέζικες» αρχές, έχουν επηρεάσει τον τρόπο που κρατά τον εαυτό του στη χώρα των ευκαιριών και της απομόνωσης. Οι αερογραμμές επιτρέπουν ένα μέγιστο δύο αποσκευών για πτήσεις προς την Αμερική. Το έργο αναφέρεται στις επιπλέον «αποσκευές» που κουβαλά ο μοντέρνος μετανάστης στη Νέα Υόρκη: την αίσθηση υποχρέωσης απέναντι στην οικογένεια, το χρήμα, την υγεία, τον έρωτα, την επιτυχία, και τελικά, την αβάσταχτη έγνοια του «να μείνω ή να φύγω;».

Η μοναδικότητα του έργου διαγράφεται μέσα από τα θεατρικά ήδη από τα οποία είναι επηρεασμένο, και τα οποία προβάλονται καθ’ όλη του τη διάρκεια.  Από standup comedy, σε αυθόρμητο διάλογο εκτός σεναρίου μεταξύ των ηθοποιών, σε πραγματικές μαρτυρίες από άτομα που σημάδεψαν την διαμονή του ήρωα στην Νέα Υόρκη. Είναι αυτό το συστατικό της εγκάρδιας εκδήλωσης που δίνει γεύση στο συναίσθημα, την αφήγηση, και την παρουσίαση του έργου. Το «Με Περισσότερες Από Δύο Αποσκευές» είναι πρωτοποριακό με την έννοια οτι ηθοποιός και χαρακτήρας είναι το ίδιο άτομο.

Πέραν τούτου, σε ένα πολιτιστικό οργανισμό υπό τον οποίο εδώ και 35 χρόνια γίνονται εκατοντάδες παραστάσεις ανεβασμένες από μετανάστες όλων των γενεών – από «βετεράνους» του ομογενειακού θεάτρου, σε παιδιά-μετανάστες μίας σύγχρονης κοινωνίας που ήρθαν είτε για λόγους ακαδημαϊκούς, είτε για διεύρυνση του καλλιτεχνικού τους ορίζοντα, είτε επειδή απλά τους το επιτρέπει «ο κηδεμονικός προϋπολογισμός» –  οι Αποσκευές είναι το πρώτο έργο που εξερευνά λίγο από όλο το νεομεταναστευτικό φάσμα. Καθώς οι λόγοι άφιξης, κανονισμοί παραμονής, τρόπος ζωής και αξίες εξελίσσονται (ή εκφυλίζονται…) με τις εποχές, παράλληλα ανακαλύπτουμε οτι κάποιες βλέψεις, έγνοιες και φοβίες παραμένουν διαχρονικά άθικτες. Καί καθώς το έργο αγγίζει κάποιες ευαίσθητες πτυχές, αυτές οι πτυχές με τη σειρά τους δεν μπορούν παρά να αγγίξουν τον θεατή, καί σε ανθρώπινο, καί σε ψυχαγωγικό, καί σε προσωπικό επίπεδο.

Οι Αποσκευές αποτελούν την τέταρτη συνεργασία μεταξύ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού και του Αλέξανδρου Μαλαού, ο οποίος ήρθε απο την Κύπρο στην Νέα Υόρκη όπου σπούδασε δραματική στο πανεπιστήμιο Hofstra. Πέραν των επιτυχιών επί σκηνής, ο Μαλαός έχει γνωρίσει τηλεοπτική επιτυχία, πρωταγωνιστώντας σε δυο διαφημίσεις γυρισμένες απο βραβευμένους με Emmy σκηνοθέτες. Χρώμα στην ιστορία του έργου δίνουν δυο συμπρωταγωνιστές: Νίκος Καράς, γνωστός στο θεατρόφιλο κοινό της ομογένειας, καί Evelyn Burnett, συναπόφοιτος δραματικής του πανεπιστημίου Hofstra.

Το έργο παρουσιάζεται με Αγγλικούς υπέρτιτλους, από 28 Οκτωβρίου μέχρι 11 Δεκεμβρίου, 2011. Με παραστάσεις Παρασκευή και Σάββατο στις 8μμ, και Κυριακή στις 4μμ, στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού στην Αστόρια.

Για περισσότερες πληροφορίες

GREEK CULTURAL CENTER
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
26-80 30th Street.,
Astoria, NY 11102
Tel: 718-726-7329
www.greekculturalcenter.org