της Κατερίνας ΦΙΚΑΡΗ

Καθώς το χάος ξεσπά στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι τράπεζες της Ευρώπης έχουν “παγώσει”, και καθώς το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα προσεγγίζει μία τρομακτική “ζώνη κινδύνου”, οι πρωταθλητές της παγκοσμιοποιημένης “ελεύθερης αγοράς” και του ευρώ αποδύονται σε αναζήτηση ενός αποδιοπομπαίου τράγου.

Αντί να αποδεχθούν ότι το διαλυμένο τραπεζικό σύστημα, η απορυθμισμένη Ευρωζώνη και οι αποπληθωριστικές μονεταριστικές πολιτικές της Συνθήκης του Μάαστριχτ είναι οι ρίζες της κρίσης, η τρόικα θέλει να αναγνωρίσει ένα βολικό αποδιοπομπαίο τράγο.

Αντί να καταδιώξουν τους πραγματικούς ενόχους, τις απορυθμισμένες τράπεζες που δάνεισαν απερίσκεπτα, σίγουρες ότι πάντα θα διασώζονται από τους φορολογούμενους, η προσέγγιση της τρόικας είναι να καταστήσει την Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο.

Η ελληνική οικονομία και μαζί με αυτή το ευρώ διαλύεται επειδή οι Έλληνες πολιτικοί εφαρμόζουν λιτότητα, όχι επειδή αποτυγχάνουν να την εφαρμόσουν.

Η τρόικα μπορεί να εδραιώνει ένα αξιόπιστο ισχυρισμό ότι οι πολιτικοί της Ελλάδας δεν θα έπρεπε να δανειστούν από τους ιδιώτες τραπεζίτες της Ευρώπης και συνεπώς οι Έλληνες έχουν ευθύνη για το χρέος. Αλλά η Ελλάδα μπορούσε μόνο να δανειστεί διότι με τη βοήθεια της Goldman Sachs έγινε ευπρόσδεκτη από τους τραπεζίτες και τους ηγέτες της Ευρώπης σε ένα προϋπάρχον απορυθμισμένο οικονομικό πλαίσιο, την Ευρωζώνη. Μία νομισματική ένωση που σχεδιάστηκε πάνω από όλα για να προωθήσει, να προστατεύσει και να χρηματοδοτήσει τα συμφέροντα των δανειστών και των κερδοσκόπων στις αγορές ομολόγων και private banking.

Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ήταν φυσικά ένα λάθος. Αλλά η ιδέα ότι η Ελλάδα είχε τόσο κακή διαγωγή ώστε να καθίσταται υπεύθυνη για την καταστροφή του ευρωπαϊκού και διεθνούς χρηματοπιστωτικού πλέγματος είναι παράλογη. Το πρόβλημα με το ελληνικό χρέος είναι σύμπτωμα της κρίσης, όχι η αιτία της. Για αυτό και η οπτική του εκπροσώπου του ΔΝΤ Μπομπ Τράα, ο οποίος απείλησε τους Έλληνες ήταν υποκριτική και ψευδής.

Κάθε αμερόληπτο πρόσωπο με κοινή λογική αναγνωρίζει ότι περισσότερη λιτότητα- μεγαλύτερη ανεργία, φτώχεια, αυτοκτονίες, διάλυση οικογενειών, κοινωνική αναταραχή- θα διαλύσει την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται διδακτορικό από το Χάρβαρντ για να το καταλάβει. Ποιος πιστεύει ότι η μειούμενη οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα μπορεί να σώσει την οικονομία της, το χρεοκοπημένο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και το ευρώ;

 

Κανένα έλλογο ον δεν πιστεύει ότι απολύοντας 100.000 δημόσιους υπαλλήλους μέσα σε ένα χρόνο, αυξάνοντας το φόρο τα καύσιμα, μειώνοντας το αφορολόγητο έτσι ώστε οι φτωχότεροι Έλληνες να πληρώνουν για την κρίση, εφαρμόζοντας περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των ηλικιωμένων θα οδηγήσουν: 

α) Σε αποπληρωμή των χρεών. β) Σε ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. γ) Σε οικονομική ανάκαμψη.

 

Αντίθετα, αυτές οι πολιτικές θα προκαλέσουν ευρύτερη κοινωνική αναταραχή και την αναπόφευκτη χρεοκοπία, αργά ή γρήγορα. Και μία ελληνική χρεοκοπία, συνοδευόμενη από κοινωνική αναστάτωση θα είναι “μολυσματική”, κάνοντας τα πράγματα πολύ – πολύ χειρότερα για την Ευρώπη συνολικά. Οπότε σταματήστε να μαστιγώνετε την Ελλάδα.

Η τρόικα δεν φαίνεται να κατανοεί ότι η λιτότητα είναι η λάθος θεραπεία για άλλη μία κρίση, την κρίση ενός χρεοκοπημένου τραπεζικού συστήματος που διαλύεται λόγω ενός απορυθμισμένου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος.

Για την αντίμετώπιση αυτής της κρίσης, η τρόικα πρέπει να διαχειριστεί τις απομειώσεις και διαγραφές ιδιωτικών και δημοσίων χρεών που δεν γίνεται να αποπληρωθούν με έναν ελεγχόμενο τρόπο. Αυτό είναι που αρνούνται να κάνουν.

Αντ’ αυτού, η προσέγγισή τους είναι ότι το ιδιωτικό τραπεζικό σύστημα πρέπει να προστατευθεί από τις ζημιές με το όποιο κόστος.

Είναι η αποτυχία της τρόικας να επεκτείνει το ενδιαφέρον της πέρα από τα στενά συμφέροντα των ιδιωτών, της πλούσιας τραπεζικής ελίτ της Ευρώπης που οδηγεί σε οικονομική αποτυχία. Πάνω από όλα είναι η αποτυχία της τρόικας να προωθήσει πολιτικές στην Ευρώπη που θα δημιουργούσαν και θα αύξαναν την απασχόληση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η απασχόληση είναι ο μόνος τρόπος να αυξήσεις το εισόδημα και τα φορολογικά έσοδα που χρειάζονται για την αποπληρωμή των χρεών και για την αποκατάσταση της υγείας της οικονομίας και των δημοσιονομικών της Ελλάδας και των άλλων χωρών.

Στοιχεία: Huffington Post