Επιστροφή στην Κύπρο των τοιχογραφιών της εκκλησίας του Αγ. Θεμωνιανού (Eυφημιανού) Λύσης απο Αμερικανικό Ίδρυμα

Η Εκκλησία της Κύπρου ανακοινώνει με μεγάλη χαρά και βαθιά συγκίνηση την επιστροφή των τοιχογραφιών της Εκκλησίας του Αγίου Θεμωνιανού (Ευφημιανού) Λύσης, που βρίσκεται στο υπό τουρκική κατοχή τμήμα της πατρίδας μας, από το Ίδρυμα Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας, των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους όρους της σχετικής συμφωνίας δανείου, ανάμεσα στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και το Ίδρυμα Μενίλ, που λήγει στις 14 Φεβρουαρίου 2012.

24/09/2011

Προσκύνημα του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μονή Οσίου Νικάνορος

Πλήθη πιστών υποδέχθηκαν νωρίτερα το πρωί τον Πατριάρχη του Γένους στην Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Οσίου Νικάνορος (Ζάβορδας) Γρεβενών. Σκαρφαλωμένη στην κορυφή του Καλλιστρατείου Όρους, εκεί που ασκήτευαν οι Όσιοι Καλλίστρατος και Νικάνορας- κτήτορες του μοναστηριακού συγκροτήματος , η Μονή «ατενίζει» τις καταπράσινες κοιλάδες που διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας και «ενώνει» πνευματικά τον άνθρωπο με τον Θεό.

24/09/2011

Ιερός Ναός του 16ου αιώνα λειτουργείται και πάλι στα Κύθηρα

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική τάξη έγιναν τα εγκαίνια του Ι. Ν. του Παντοκράτορος Χριστού στο Κάστρο της Χώρας των Κυθήρων από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ.Ο Ιερός Ναός είναι κτίσμα του 1545 και αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα νησιώτικου ναού της μεταβυζαντινής εποχής, βρίσκεται δε στον κεντρικό δρόμο, μπροστά από το κτήριο που στεγάζει το σημαντικό ιστορικό αρχείο των Κυθήρων. Είναι μονόκλιτος (παλαιότερα υπήρχε και δεύτερο κλίτος αφιερωμένο στον Τίμιο Πρόδρομο), θολωτός, χτισμένος με παχείς λιθόκτιστους τοίχους και με ημικυκλική αψίδα στο άγιο βήμα, ενώ διασώζει ορισμένες ωραιότατες μεταβυζαντινές τοιχογραφίες.

24/09/2011

Αγρυπνία στην Όσση για την εύρεση λειψάνων της Αγίας Κυράννης

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και συγκινήσεως με την συμμετοχή όλων των ιερέων και μοναχών της Μητροπόλεως την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης αγρυπνία επί τη ευρέσει των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Κυράννης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ.κ. Δημητρίου ο οποίος και χοροστάτησε του πανηγυρικού εσπερινού.

24/09/2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε τον λαό να συσπειρωθεί γύρω από την Εκκλησία (video)

Να συσπειρωθούν όλοι γύρω από την Εκκλησία και την Ορθόδοξη κληρονομιά του Γένους μας, προέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του στα Γρεβενά, επισημαίνοντας τα διαχρονικά θετικά αποτελέσματα της σχέσης του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

24/09/2011