Νέα Υόρκη «…Οι Έλληνες είναι ο περιούσιος λαός που μπορεί να ζει και μάλιστα καλά από τις κομπίνες!… Εσείς Τροϊκανοί που θεωρείστε οικονομολόγοι και μάλιστα διαλεκτοί δεν βλέπατε που δίνατε τα δάνεια σας; Δεν βλέπατε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να σας πληρώσει πίσω  ποτέ;…»  αυτά και άλλα πολλά επίσης πικρόχολα  για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τους έλληνες πολιτικούς δεν τα λέει ένας Γερμανός ή ένας Ολλανδός. Όχι! Τα λέει και τα υπογράφει ένας Λάκωνας τη καταγωγή και μάλιστα πολυεκατομμυριούχος ΕλληνοΑμερικανός τραπεζίτης,  μεγαλό κατασκευαστής ο κύριος  Ευστάθιος Βαλιώτης! Ο Εκκεντρικός μεγαλό επιχειρηματίας τραπεζίτης  γνωστός και για τις δωρεές του σε συλλόγους και ιερούς ορθόδοξους ναούς στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας της ΝΥ, με τον πλήρως αναντίστοιχο ως προ τα όσα αναφέρει μέσα το κείμενο τίτλο “Σταματήστε να ταλαιπωρείτε την γενέτειρα μας” στάζει χολή, όξος και δηλητήριο για τους Έλληνες τους οποίους ούτε λίγο ούτε πολύ αποκαλεί τελεμπέληδες και κομπιναδόρους, ενώ τα βάζει και με την τρόϊκα επειδή έδωσε τα χρήματα της στην Ελλάδα “τα οποία δεν πάρει ποτέ πίσω”

Ωστόσο αυτό που ενόχλησε και αναμένεται να προκαλέσει σάλο και ποικίλα σχόλια –είναι οι  συνεχείς  απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί για τον   Ελληνικό λαό που χρησιμοποιούνται στο άρθρο του κ. Ευστάθιου Βαλιώτη  το οποίο δημοσιεύεται στην γνωστή ομογενειακή εφημερίδα «εθνικός κήρυκας» στην έκδοση του Σαββατοκύριακου(24-25.09.11).  Φράσεις και αντιλήψεις που εκφράζονται   όχι  από  έναν  Γερμανό  ή ένα Φιλανδό ή  τέλος πάντων ένα μη Έλληνα Ευρωπαίο που καλείται να συμβάλει στο ελληνικό δάνειο, άρα έχει κάθε λόγο να είναι πικρόχολος όπως έχουμε δει εδώ και μήνες στον διεθνή Τύπο,   αλλά από έναν γνωστό και ιδιαίτερα προβεβλημένο Ελληνό-Αμερικανό πρώτης γενιάς  και μάλιστα μεγαλό- επιχειρηματία   οικονομικά εύρωστο και τραπεζίτη μεγαλομέτοχο της Alma Bank.

Τα παραπάνω όπως και πολλά άλλα εξίσου υποτιμητικά για τον Ελληνικό Λαό αναφέρει,  σε  μακροσκελές,  καθ υπαγόρευση άρθρο του,   ο γνωστός ΕλληνόΑμερικανός πρώτης γενιάς  με το γνωστό  αρκετά εκκεντρικό και πολλές φορές κακεντρεχή λόγο εναντίον της Ελλάδος κ.  Ευστάθιος Βαλιώτης.  Ο κ Βαλιώτης στην δημόσια παρέμβαση του, στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας  Εθνικός Κήρυκας, συχνός δωρητής και χρηματοδότης της οποίας τυγχάνει μέσα από τις σελίδες τις  οποίας προβάλλεται συχνότατα,  απευθύνεται προς την Ελληνική πολιτική ηγεσία  αλλά και τον Ελληνικό λαό.  Με ύφος σαφώς υποτιμητικό και  με λόγο «παραινετικό» αλλά και την  γνωστή  έντονη απαξίωση  προς την Ελλάδα γενικά που διακρίνει τον δημόσιο λόγο του,  αφού επιτίθεται στους Τροϊκανούς με ύφος ειρωνικό και επικριτικό αναρωτιέται  γιατί  έδωσαν «..δάνειο στην Ελλάδα»  το οποίο μάλιστα προεξοφλεί ότι  «δεν πρόκειται να ξανά πάρουν ποτέ πίσω» οι δανειστές μας.

Στην συνέχεια  του κειμένου    προχωρά  ένα βήμα πιο πέρα και προτείνει την «πτώχευση της Ελλάδος και την επιστροφή στην  δραχμή και μεγάλο πληθωρισμό «για να ανασάνει ο κόσμος και να αρχίσει να παράγει κάτι». Στο άρθρο του,  προφανώς  ξεδιπλώνοντας   πλήρως τις βαθύτερες και μύχιες  σκέψεις του, και επιχειρώντας να   εκφράσει  ενδεχομένως και ένα αρκετά σοβαρό κομμάτι  της λεγόμενης  «οργανωμένης ομογένειας» περί Ελλάδος και  σύγχρονων Ελλήνων  και θεωρώντας ούτε λίγο ούτε πολύ νόμιμο το δημόσιο  χρέος,  αφού εμμέσως πλην σαφώς υπερασπίζεται τους δανειστές μας προεξοφλεί ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να πληρώσει ποτέ το δάνειο της άρα «γιατί δώσατε τα χρήματα σας αφού δεν θα τα πάρετε ποτέ πίσω»!

Ο κ.  Ευστάθιος Βαλιώτης, που κατά το παρελθόν και δημόσια έχει προσβάλει έλληνες παράγοντες του δημόσιου πολιτικού βίου, σε μια άκρως επιφανειακή και επιδερμική κριτική, με εμπάθεια εναντίον του Ελληνικού Λαού,  για τον οποίο  φαίνεται πως εκ προοιμίου αποδέχεται  τις ύβρεις και τις κατηγορίες που επί μήνες τώρα βλέπουμε στην διεθνή Τύπο εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων , αναφέρει λες και  οι Έλληνες  δεν δουλεύουν  τονίζοντας με έμφαση πως  « Ο Λαός μας πρέπει να αλλάξει νοοτροπία, πρέπει να εργασθεί, όπως εργάζεται όλος ο κόσμος και τότε θα αλλάξουν τα πράγματα».   Στην συνέχεια του άρθρου που συζητείται ήδη στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας της ΝΥ,  παρά την μικρή κυκλοφορία της εφημερίδας,  απευθύνεται στους δανειστές μας λέγοντας «Κύριοι ακόμη και αν τους χαρίσετε όλα τα χρέη δεν κάνετε καλό στην Ελλάδα» και εκτιμά –κάτι που  10δες φορές έχει αναφέρει – «κανείς εξ Ελλάδος δεν μπορεί να σώσει το έθνος γιατί δεν γνωρίζουν πως πρέπει να γίνει» για να καταλήξει πως  ακόμα και «αν  κάποιος τους πει δεν το καταλαβαίνουν» .

Στην συνέχεια του επίμαχου άρθρου,  που  δικαίως  ξεσηκώνει πληθώρα αντιδράσεων σε όσους το αντελήφθησαν και στην Αθήνα,   ο κ. Βαλιώτης κάνει μια εντελώς επιφανειακή και μάλλον ανακριβή οικονομική  ανάλυση  περί οικονομικών πόρων , παραγωγής και ανταγωνιστικότητας,  ζητά από την ελληνική  κυβέρνηση στην οποία αποδίδει ωραιολογία  να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και το εργασιακό δίκαιο ώστε ο «επιχειρηματίας να μπορεί να απολύει όσους δεν του κάνουν».  Αναφερόμενος στον  Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου κάνει λόγο για ύφος  απλανές στην δε αξιωματική αντιπολίτευση καταλογίζει ότι «..λέει αυτά που έλεγε ο  Γιώργος αλλά δεν μας λέγει που υπάρχουν τα λεφτά».

Τέλος, αναρωτιέται αν στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν Έλληνες που θα βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο, και απαντά πως «όχι δεν υπάρχουν»   ενώ αν δεν υπάρχουν   προφανώς απευθυνόμενος στο αναγνωστικό κοινό  της εφημερίδας και της Ελλ. Κοινότητας αναφέρει πως «εάν δεν υπάρχουν (σ.σ.ηγέτες) αυτό πρέπει να είναι έργο δικό μας, να βοηθήσουμε την Ελλάδα».

Και το επίμαχο  κείμενο, προφανώς μεταφέροντας   και  απόψεις της     επικρατούσας  νοοτροπίας  κυρίως  στους κόλπους  των Ελλήνων πρώτης γενιάς που μετανάστευσαν στα πέτρινα χρόνια  των δεκαετιών του ’50, ’60, ’70 και ’80 και  με σαφώς  εμφανή την πικρία αλλά και την ένταση μέσα τους,  απευθυνόμενος προς τον Ελληνικό λαό  καταλήγει με την προσφώνηση «αδέλφια  Έλληνες δεν μπορείτε να ζείτε με δανεικά πάντα. Αρκετά.  Καιρός να αλλάξετε σελίδα! »

Για του λόγου το αληθές  και  για όσα αναφέρουμε  αλλά και για να εξάγετε τα δικά σας συμπεράσματα δεν έχετε παρά να διαβάσετε ολόκληρο το επίμαχο άρθρο του κ. Ευστάθιου Βαλιώτη ΕΔΩ

Ο κ. Βαλιώτης, που συχνά καλεί τους έλληνες-ομογενείς και μη – να πάρουν τα χρήματα τους από την Ελλάδα γιατί κινδυνεύουν, προφανώς για να τα μεταφέρουν στην δική του τράπεζα,    χωρίς ωστόσο να εκφράζει και την πλειοψηφία   της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ στο κείμενο που δημοσιεύει ο Εθνικός Κήρυκας,  προφανώς ξεδιπλώνει  μια  ευρύτερη  αντίληψη περί Ελλάδος και Ελλήνων στους κόλπους της οργανωμένης ομογένειας, την οποία συναντούμε συχνά πυκνά και με την  οποία ερχόμαστε αντιμέτωποι όταν βρισκόμαστε σε συναθροίσεις και  εκδηλώσεις της οργανωμένης ομογένειας.

Αντίληψη που εκφράζεται συχνά με την φράση «εμείς είμαστε πιο έλληνες από εσάς! Εμείς είμαστε δυο φορές έλληνες!»  όταν απευθύνονται σε κάποιον εξ Ελλάδος επισκέπτη ή νεοφερμένο.

Το ερώτημα  που πλέον εύλογα τίθεται, μετά από μια τέτοια δημόσια αιχμηρή  παρέμβαση ενός Έλληνα διακεκριμένου και  ιδιαιτέρως προβεβλημένου  ομογενή  και οικονομικού παράγοντα ,   είναι αν  αυτές οι απόψεις εκφράζουν το σύνολο της Ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ;

Γιατί, αν ισχύουν αυτές οι απόψεις και βρίσκουν απήχηση σε ευρύτερες λαϊκές μάζες της ελληνικής διασποράς,   τότε αυτά που   καταλογίζουν στους Έλληνες οι συχνοί κατήγοροι μας,  Γερμανοί, Ολλανδοί, Ιρλανδοί  και άλλοι  ότι  «οι Έλληνες δεν δουλεύουν» και άλλα παρόμοια υποτιμητικά , μάλλον μοιάζουν να  ωχριούν και φαντάζουν ως  παρωνυχίδες μπροστά στους λόγους, τις αντιλήψεις  και τις παραινέσεις του ΕλληνοΑμερικανού Ευστάθιου Βαλιώτη.

Ωστόσο αυτό που αβίαστα κάποιος θα μπορούσε να αντιτείνει στον κύριο Ευστάθιο  Βαλιώτη είναι αν  η Ελλάδα έχει τέτοια «υποστήριξη» με αυτή την νοοτροπία και αυτές τις αντιλήψεις από τους Έλληνες  της Διασποράς,  τότε τι να τους κάνει τους αντιπάλους και τους εχθρούς  όταν η χολή και το δηλητήριο περισσεύει από τα δικά της παιδιά;

 Τέλος όσο για το άν δουλεύουν οι Έλληνες περισσότερο καλό θα ήταν να διαβάσει ο κατά τ άλλα αξιότιμος κύριος Βαλιώτης έρευνες κορυφαίων ιδρυμάτων και οργανισμών και για να τον βγάλουμε από την δύσκολη θέση του παραθέτουμε μερικές που δεν επιδέχονται διάψευσης γιατί απλούστατα προέρχονται από μη ελληνικούς οργανισμούς. Ιδού μερικές 

Κι όµως, οι Ελληνες δουλεύουν περισσότερο

Οι Έλληνες δουλεύουμε περισσότερο από όλους!

Οι Έλληνες είναι ο σκληρότερα εργαζόμενος λαός στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal

Ο ‘σκληρά εργαζόμενος’ ευρωπαϊκός Βορράς 

Και αν συνεχίσουμε την παράθεση στοιχείων σε όσα αναφέρει εντελώς επιφανειακά και επιδερμικά ο κύριος Ευστάθιος Βαλιώτης, αν και θα έπρεπε πριν ανοίξει το στόμα του να μιλήσει -τουλάχιστον δημόσια να έχει μελετήσει κάποια στοιχεία, αν μη τι άλλο απόφοιτος πανεπιστημίου είναι- τότε θα χρειασθεί να συγγράψουμε ολόκληρη διατριβή ώστε να απαντηθεί σημείο προς σημείο κάθε λέξη που βγάζει χολή και στάζει δηλητήριο για τους Έλληνες και την Ελλάδα.

Στο θέμα θα επανέλθουμε σύντομα με εκτενή ανάλυση απάντηση στους ισχυρισμούς του κ. Ε. Βαλιώτη…