Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Η δημοσκόπηση της εταιρείας «Pulse» για τον Ελεύθερο Τύπο, επιβεβαιώνει τα ποιοτικά αλλά και αριθμητικά συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν όλες οι μετρήσεις που διενεργούνται τους τελευταίους μήνες: Η Νέα Δημοκρατία έχει αποκτήσει διακριτό προβάδισμα από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο τείνει αυξανόμενο, την ώρα που το κυβερνών κόμμα παρουσιάζει μια πρωτοφανή για το ιστορικά χρονικά της Μεταπολίτευσης πολιτική φθορά, σε συνδυασμό με μια εντυπωσιακή αποσυσπείρωση της εκλογικής βάσης του.

Πιο συγκεκριμένα, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο +6% (21,5-15,5%), με το ΚΚΕ να συγκεντρώνει 9%, τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό 5,5%, τον ΣΥΡΙΖΑ 5%, τη Δημοκρατική Αριστερά 3%, τους Οικολόγους 2,5% και τη Δημοκρατική Αριστερά με το Άρμα Πολιτών να συγκεντρώνουν από 2%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 30%.

Στην πρωθυπουργική καταλληλότητα, ο Αντώνης Σαμαράς συγκεντρώνει 24% έναντι 15% του Γιώργου Παπανδρέου, με τα ποσοστά του «κανένα» να βρίσκονται στο 59,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα σε διάστημα ενός έτους, από τον Σεπτέμβριο του 2010, το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί απώλειες της τάξεως του 12% (από το 27,5% στο 15,5%), ενώ η συσπείρωσή του βρίσκεται στα ιστορικά χαμηλά του 36%.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, καταγράφει αύξηση 1% μέσα σε έναν χρόνο, από το 20,5% στο 21,5%, και η συσπείρωσή της βρίσκεται στο 60%.