Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Πολιτική παράδοση δεκαετιών ανέτρεψε με διάγγελμα που δεν ξεπέρασε τα 5 λεπτά ο βασιλιάς Αμπντάλα Αμπντουλαζίζ της Σαουδικής Αραβίας δίνοντας το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις γυναίκες για πρώτη φορά στην ιστορία του ισλαμικού βασιλείου.

«Αρνούμαστε να περιθωριοποιήσουμε τις γυναίκες στην κοινωνία μας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τους μουλάδες αποφασίσαμε να τους δώσουμε το δικαίωμα να ψηφίζουν και να θέτουν υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Σούρα από την επόμενη θητεία του» δήλωσε ο Σαουδάραβας μονάρχης, «περνώντας» με επιτυχία ένα κρίσιμο τεστ με την ικανοποίηση ενός από τα βασικά αιτήματα των ακτιβιστών για πολιτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. «Είναι το πρώτο βήμα για να συμμετάσχουν οι γυναίκες στη δημόσια σφαίρα και η κορυφή της πυραμίδας για τα ευρύτερα δικαιώματα των γυναικών δήλωσε η Νάιλα Ατάρ, επικεφαλής εκστρατείας Baladi (Για τη χώρα μου) που προώθησε τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών. «Απίστευτα νέα» δήλωσε η Ουατζέζ αλ Χουαντέρ, συγγραφέας και ακτιβίστρια. «Επιτέλους θα ακουστεί η φωνή των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας».

Οι ακτιβιστές στο σουνιτικό βασίλειο ζητούν εδώ και καιρό να δοθούν περισσότερα δικαιώματα στις γυναίκες, που απαγορεύεται να ταξιδεύουν, να εργάζονται ή να υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση χωρίς την άδεια ενός άντρα συγγενή, ενώ δεν επιτρέπεται και να οδηγούν.
Δημοτικές εκλογές για τη Σούρα, οι μόνες που διεξάγονται στη Σαουδική Αραβία, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, όμως οι γυναίκες θα συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση το 2015. Καθώς τα μισά μέλη τής Σούρα εκλέγονται και τα υπόλοιπα διορίζονται από το μονάρχη, διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση για συμμετοχή στην πολιτική ζωή δεν θα φέρει «ουσιαστικές» αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας.

Τη μεταρρύθμιση καλωσόρισε ο Λευκός Οίκος, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι η κυβέρνηση Ομπάμα στηρίζει τον βασιλιά Αμπντουλαζίζ και τους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας στην υλοποίηση αυτής και άλλων μεταρρυθμίσεων.