Την αποκατάσταση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με έμφαση στον ανθρωπιστικό και άλλους τομείς, επιθυμεί η Κούβα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μπρούνο Ροντρίγκεζ, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Επίσης, ο Κουβανός αξιωματούχος απηύθυνε έκκληση στον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να αφήσει ελεύθερους πέντε Κουβανούς που εκτίουν ποινές για κατασκοπία, τονίζοντας ότι η συνεχιζόμενη από το 2001 κράτησή τους είναι «απάνθρωπη». Μάλιστα η κουβανική κυβέρνηση αναφέρεται στους πέντε κρατούμενους αποκαλώντας τους ήρωες που συγκέντρωναν πληροφορίες για τρομοκρατικές οργανώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να προστατεύσουν με τον τρόπο αυτό την πατρίδα τους.

Οπως χαρακτηριστικά είπε ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, οι δύο χώρες έχουν πολλά κοινά σημεία.

«Η κουβανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόθεσή της και το ενδιαφέρον της να προωθήσει την εξομάλυνση των σχέσεών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο κύριος Ροντρίγκεζ. Τόνισε επίσης ότι επαναδιατυπώνει πρόταση «για την αρχή διαλόγου με στόχο την επίλυση διμερών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών θεμάτων, όπως και για τη διαπραγμάτευση επί διαφόρων συμφωνιών συνεργασίας, για την πάταξη της διακίνησης ναρκωτικών, της τρομοκρατίας, του τράφικινγκ, την πρόληψη φυσικών καταστροφών και την προστασία του περιβάλλοντος».

Βεβαίως και τα αποκαλούμενα «ανθρωπιστικά» θέματα μεταξύ των δύο χωρών δεν είναι τόσο απλά και αφορούν, μεταξύ άλλων, τη συνεχιζόμενη κράτηση του Αμερικανού Αλαν Γκρος, τον οποίο η κουβανική κυβέρνηση κατηγορεί ότι εισήγαγε παρανόμως τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό στη νησιωτική χώρα, την εποχή που μετείχε σε πρόγραμμα παροχής βοήθειας.

Η υπόθεση αυτή αποτελεί αγκάθι για οποιαδήποτε ευκαιρία βελτίωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον-Αβάνας, που εμφάνιζαν σημάδια θετικής εξέλιξης αφότου ο Μπαράκ Ομπάμα ανέλαβε την προεδρία.
enet.gr