Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ
Στα όρια του “πολιτικού αμόκ” έχει οδηγηθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζεται κανονικά, παρά τις απειλές και τις παγίδες που στήνει η Τουρκία. Χθες, για ακόμη μία φορά, ξέσπασε εναντίον ΕΕ, ΟΗΕ και διεθνών οργανισμών, επειδή… επιτρέπουν στην Κύπρο να ασκήσει το κυριαρχικό δικαίωμά της για εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της.

Μιλώντας σε κομματική σύσκεψη του κόμματός του, ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τους διεθνείς οργανισμούς που ασχολούνται με τη διατήρηση της ειρήνης ότι “δεν βρήκαν κάτι να πουν στην ελληνοκυπριακή διοίκηση”, κάνοντας και πάλι λόγο για “σαμποτάζ” των ειρηνευτικών συνομιλιών.

Σε πραγματικό παροξυσμό ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι συνεχίζει να τιμωρεί τους Τουρκοκύπριους και προειδοποίησε ότι η Τουρκία δεν θα μείνει “σιωπηλή” εάν οι διεθνείς οργανισμοί, που είναι επιφορτισμένοι με τη διατήρηση της ειρήνης, “δεν ανταποκριθούν στην αποστολή τους”.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι το “Πίρι Ρέις” πραγματοποιεί έρευνες στην Κύπρο, καθώς η Τουρκία ανταποκρίνεται στις ευθύνες της ως εγγυήτρια δύναμη και προσέθεσε ότι η χώρα “δείχνει την παρουσία της εκεί και δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις από την εξέδρα…”.

Το “Πίρι Ρέις” συνέχισε το παιχνίδι του ποντικιού με τη γάτα και έπλεε εντός κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, αλλά δεν πλησίασε περισσότερο την πλατφόρμα “Ομηρος”, ενώ συνεχίζεται η παρακολούθηση του από ισραηλινές δυνάμεις και κατασκοπευτικό αεροσκάφος των ΗΠΑ.

Καταδίκη

Στο Στρασβούργο ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε, σε συζήτηση που προκάλεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι οι “απειλές εναντίον κράτους-μέλους συνιστούν ανεύθυνη πολιτική, που πρέπει να καταδικάζεται” και επεσήμανε ότι η ΕΕ “στέκεται στο πλευρό ενός κράτους-μέλους όταν αμφισβητούνται κυριαρχικά δικαιώματά του”. Ο κ. Κουμουτσάκος επέκρινε την Τουρκία και επεσήμανε ότι η Κύπρος δεν είναι λογικό ούτε δίκαιο να πληρώσει την παράνομη κατοχή εδάφους της με αναστολή άσκησης των δικαιωμάτων της. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μαρ. Κοππά τόνισε ότι η Τουρκία με “παλικαρισμούς” και απειλή χρήσης βίας θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα. Υπέρ της Κύπρου τοποθετήθηκε η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

ΕΘΝΟΣ