Περίπου 70 συνδικάτα και μη κυβερνητικές οργανώσεις ξεκινούν από σήμερα ένα κινημα διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας και μιας μεταρρύθμισης της εργατικής νομοθεσίας που εξετάζονται από τη συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν.

Σήμερα περίπου 300 συνδικαλιστές προβλέπεται να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία σε πεζοδρόμια για να δηλώσουν με τον τρόπο αυτό τη δυσαρέσκειά τους έναντι της ουγγρικής κυβέρνησης και 500 πρόκειται να κάνουν το ίδιο αύριο Παρασκευή, σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η αστυνομία της Βουδαπέστης.

Το Σάββατο έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη διαδήλωση νωρίς το απόγευμα μπροστά από το κοινοβούλιο, ανακοίνωσε η MSZOSZ, η Εθνική Ένωση των Ουγγρικών Συνδικάτων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μειώσει πολύ τα εφ’ άπαξ των μισθωτών του δημόσιου τομέα και να περιορίσει τις δυνατότητες της πρόωρης συνταξιοδότησης, χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλεύσεις με τα συνδικάτα.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων λιτότητας που αποφασίσθηκε προκειμένου να μπορέσει η χώρα να τηρήσει τους στόχους της για μείωση του ελλείμματος φέτος και το 2012, ενώ η ανάπτυξη προαναγγέλλεται ασθενέστερη απ’ ό,τι προβλεπόταν.

Μεταξύ των πιο θεαματικών μέτρων είναι η αύξηση του ΦΠΑ από 25% σε 27%, την ώρα που η κατανάλωση βρίσκεται σε πτώση στη χώρα.

Στις διεκδικήσεις της, η ένωση των συνδικάτων ζητεί «τη δίκαιη κατανομή του φορολογικού βάρους», την «επανάληψη του κοινωνικού διαλόγου», την «συνταγματική προστασία των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων» και το «σεβασμό των δικαιωμάτων των συνδικάτων».

Μαζί με τα συνδικάτα, ένας από τους βασικούς οργανωτές του κινήματος είναι η ένωση «ένα εκατομμύριο άνθρωποι για την ελευθερία του Τύπου», η οποία ονομάζεται πλέον «ένα εκατομμύριο άνθρωποι για τη δημοκρατία». Το Μάρτιο, η ένωση αυτή είχε συνασπίσει περίπου 50.000 ανθρώπους κατά του επίμαχου νόμου για τα μέσα ενημέρωσης, που σύμφωνα με τους αντιπάλους του έπληττε την ελευθερία του Τύπου.

Το κίνημα διαμαρτυρίας πρόκειται να συνεχιστεί τη Δευτέρα, καθώς τα συνδικάτα προβλέπουν δράσεις επιβράδυνσης της κυκλοφορίας σε πολλά μέρη της χώρας.

Πηγή : kathimerini.gr