Η ισραηλινή κατοχή στοίχισε στην παλαιστινιακή οικονομία πέντε δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, ποσό σχεδόν αντίστοιχο του 50% της οικονομικής ανάπτυξης στα Παλαιστινιακά Εδάφη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα στη Ραμάλα.

Το σύνολο του κόστους που επιβλήθηκε από την ισραηλινή οικονομία στην παλαιστινιακή οικονομία ανήλθε σε 6,89 δισεκατομμύρια δολάρια (5,04 δισεκατομμύρια ευρώ) το 2010, δηλαδή ποσοστό 84,9% του συνολικού παλαιστινιακού ΑΕΠ», επισημαίνει η έκθεση που συντάχθηκε από το παλαιστινιακό υπουργείο Οικονομικών και ένα οικονομικό ινστιτούτο ερευνών της Ιερουσαλήμ.

«Με άλλα λόγια, αν οι Παλαιστίνιοι δεν τελούσαν υπό την ισραηλινή κατοχή, το μέγεθος της οικονομίας τους θα ήταν σχεδόν διπλάσιο», υπογραμμίζεται.

 

Η έκθεση ενοχοποιεί κατά πρώτον τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, τους περιορισμούς στο νερό και την έλλειψη πρόσβασης των Παλαιστινίων στους φυσικούς πόρους, όπως η Νεκρά Θάλασσα και τα λατομεία.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η παλαιστινιακή οικονομική ανάπτυξη αυξήθηκε την περίοδο 2009/2010 και αναμενόταν να φθάσει το 9% το 2011, αλλά οι προβλέψεις αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω στο 7%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας τροφοδοτείται περισσότερο από τις δωρεές της διεθνούς κοινότητας παρά από τον ιδιωτικό τομέα, υπογράμμισε η Παγκόσμια Τράπεζα που επιθυμεί «να αρθούν οι τελευταίοι ισραηλινοί περιορισμοί».

Πηγή : kathimerini.gr