Η άποψή μου είναι πως για την ελληνική χρεοκοπία κατά 2/3 ευθύνονται οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις που πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός και φτάνουν περί τα 45 δισ. ευρώ ετησίως, όπως έχουμε επανειλημμένα καταδείξει.

Για το υπόλοιπο  1/3 περίπου ευθύνεται η υψηλή φοροδιαφυγή η οποία υπολογίζεται σε 12-14 δισ. ευρώ ετησίως  με βάση τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα φτάνουν περί το 22% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 28% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Η φοροδιαφυγή όμως είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έχουν δημιουργήσει τα κόμματα της πελατοκρατίας.

Άλλες χώρες έχουν μικρότερη φοροδιαφυγή, όχι γιατί διαθέτουν πιο έντιμη ράτσα πολιτών, αλλά είτε γιατί οι εφοριακοί και οι πολιτικοί που τους διορίζουν και τους ελέγχουν σαν πολιτικοί προϊστάμενοι είναι περισσότερο έντιμοι, ή ίσως και γιατί οι σχετικοί θεσμοί δεν τους επιτρέπουν να λειτουργούν σαν ασύδοτοι άρπαγες…


Μείωση των δαπανών

Με ρωτούν συχνά γιατί επιμένω πως η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη μείωση των δαπανών και όχι απλά στη μείωση της φοροδιαφυγής.

Το πνεύμα της παρασιτικής πελατοκρατίας έχει διαποτίσει τόσο πολύ τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα σε αυτή τη χώρα, που έχουμε ξεχάσει βασικές έννοιες σ’ ό,τι αφορά τις στοιχειώδεις αρχές του όποιου κοινωνικού συμβολαίου, με  τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις εκάστου απέναντι στο σύνολο που αυτό συνεπάγεται.

Η απασχόληση στο δημόσιο υπάρχει προκειμένου να εξασφαλίζει τη λειτουργία της κρατικής μηχανής, η οποία τηρεί τους κανόνες που αφορούν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καθενός προς τους άλλους, αλλά και να παρέχει στους πολίτες τα αγαθά που αυτοί έχουν αποφασίσει πως πρέπει να παρέχονται από το κράτος…

 

Ήτοι, παιδεία, υγεία, ασφάλεια, εθνική κυριαρχία, δρόμους  κ.ά. αναλόγως…

Δυστυχώς δεκαετίες παρασιτισμού και πελατοκρατίας έχουν δημιουργήσει σε μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης την εντύπωση πως η εργασία στο δημόσιο είναι κάτι σαν ένα πρυτανείο που μοιράζει δια βίου  μισθούς στους «τυχερούς» που είχαν ή έχουν μπάρμπα στην Κορώνη.

Αν είχαμε λοιπόν μια ισχυρότερη οικονομία η οποία εξασφάλιζε στους πολίτες και τις επιχειρήσεις τα διπλάσια από τα σημερινά εισοδήματα, θάπρεπε να προσλάβουμε τους διπλάσιους δημοσίους υπαλλήλους ή να μειώσουμε τους φόρους στο μισό;

Εγώ πιστεύω το δεύτερο.  Το ίδιο πιστεύω πως η μείωση της φοροδιαφυγής δεν πρέπει να μεταφραστεί σε νέες προσλήψεις ή διατήρηση των ήδη υπεράριθμων, αλλά σε μείωση των φόρων των συνήθων φορολογικών υποζυγίων…
Οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δυστυχώς δεν βελτιώνουν τις παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες προς τους πολίτες. Τις υπηρεσίες τις βελτιώνουν οι συνεχείς αξιολογήσεις της απόδοσης και απουσία της αίσθησης της αταραξίας και της αιωνιότητας που φέρνει η μονιμότητα…
2) Η κορυφή του παγόβουνου στο εδώλιο

Έχουμε αναφερθεί και αναλύσει τα χαρακτηριστικά του μεταπολιτευτικού παρακράτους που έχουν στήσει τις τελευταίες δεκαετίες οι πολιτικοί, οι συνδικαλιστές του δημοσίου και οι ψηφοφόροι πελάτες τους.

Είναι το παρακράτος της παρασιτοκρατίας. Τα πλοκάμια του συχνά φτάνουν μέχρι το διάλογο της στήλης για να απειλήσουν ή έστω να οικτίρουν για το πώς τολμάμε να ζητάμε το τέλος της παρασιτοκρατίας.

Χαρακτηριστική εικόνα της δομής και της λειτουργίας αυτού του παρακράτους όπως αποτυπώνεται από το παρακάτω απόσπασμα του χθεσινού δικαστικού ρεπορτάζ: “…Η απαγγελία των κατηγοριών έγινε μετά την υποβολή της πολυσέλιδης αναφοράς της εισαγγελέως Πρωτοδικών Πόπης Παπανδρέου και μάλιστα εκδόθηκε ότι θα κινηθεί η διαδικασία έκδοσης βουλευμάτων για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στα υπό κατηγορία πρόσωπα. Η δίωξη κινήθηκε σε βάρος τότε υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συνδικαλιστών, ιδιωτών και εμπλεκομένων στελεχών της αρμόδιας διεύθυνσης εξοπλισμών του υπουργείου.

Η δίωξη αφορά τα εξής αδικήματα:

– ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Στρέφεται κατά πέντε προσώπων
– απλή συνέργεια στη δωροδοκία, που αφορά έξι πρόσωπα
– παθητική δωροδοκία σε βάρος του δημοσίου, απαγγέλθηκε σε βάρος δέκα προσώπων
– απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά τεσσάρων προσώπων
– νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, που αφορά δέκα πρόσωπα
– άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος του δημοσίου, στρέφεται κατά επτά προσώπων
– απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία σε βάρος επτά προσώπων και τέλος,
– απλή συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία σε βάρος επτά προσώπων”

Για μια πληρέστερη ανάλυση του παρακράτους της μεταπολίτευσης που ζει και βασιλεύει ακόμη βλέπε: Βλέπε: Το τέλος του παρακράτους της μεταπολίτευσης…
3) Σούλα – Σούλα για μια θεσούλα…
Αγαπητέ κ. Στούπα
Η κ. Μερεντίτη όταν διεκδικούσε μια θέση στο κοινοβούλιο από τον νομό Τρικάλων, συγκέντρωνε ψήφους με το σύνθημα “Σούλα – Σούλα για μια θεσούλα”!!
Ειλικρινά δεν ξέρω ποιος είναι περισσότερο υπεύθυνος, η κ. Μερεντίτη ή οι ψηφοφόροι της
Ένας καθημερινός αναγνώστης σας από τη Θεσσαλία
Γ.Β.
Υ.Γ. Παρακαλώ να μην το δημοσιοποιήσετε, αλλά να το κρατήσετε για δική σας ενημέρωση. Δεν πιστεύω πλέον ότι ακόμη και η δημοσιοποίηση βοηθά.
Απάντηση: Δεν δικαιούμαι να μην το δημοσιοποιήσω, αφού βεβαίως πρώτα το διασταύρωσα και από αλλού. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπητέ έχουν φορτώσει τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας με χρέη και έχουν κάνει εμάς να ντρεπόμαστε που ανήκουμε στην ίδια φάρα με αυτούς και τους πελάτες τους.
Επιπλέον, σε κάθε νύξη για κάθαρση και απολύσεις μας νουθετούν χαρακτηρίζοντας τις απόψεις της στοιχειώδους κοινής λογικής σαν κοινωνικά ανάλγητες ιδέες…

Εθελουσία έξοδος σκάνδαλο εν μέσω χρεοκοπίας…

Υπάρχουν πολλών ταχυτήτων εφεδρείες. Υπάρχουν αυτές των πληβείων στους οποίους θα δοθεί το 60% του μισθού για ένα χρόνο και απόλυση και αυτές που σου δίνουν 150.000 ευρώ μετρητά όπως η εθελουσία έξοδος που τρέχει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

150.000 μετρητά είναι τα λεφτά που θα λάβει κάποιος υπάλληλος του χιλιάρικου σε 150 μήνες ή 12 χρόνια και κάτι μήνες…

Με ποια λεφτά γίνεται αυτό; Με εκείνα που πρέπει να εξοικονομήσει το κράτος για να μην βάζει τον ένα φόρο μετά τον άλλο, να μη δημεύει σπίτια με έκτακτες εισφορές.

Η χώρα έχει χρεοκοπήσει, και οι συζητήσεις στα δελτία έχουν να κάνουν με το αν το ελληνικό δημόσιο είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Προσέξτε συντάξεις του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ για τις οποίες οι δικαιούχοι έχουν χρυσοπληρώσει. Τη ίδια ώρα το αμιγώς κρατικός και χρεοκοπημένο λόγω φόρτου κρατικών ομολόγων ΤΤ μοιράζει 150άρες…

Επιπλέον για την ίδια περίπτωση υπάρχουν καταγγελίες για φωτογραφικές διατάξεις αλλά και αμφισβήτηση των προσόντων και του τρόπου που αποκτήθηκαν σε αρκετούς από τους δικαιούχους…

Πηγή