O Αρχιεπίσκοπος και ο Πρόεδρος του ΤΤ στο χώρο διανομής συσσιτίων

Το χώρο διανομής των συσσιτίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επισκέφθηκαν σήμερα το μεσημέρι ο Μακαριώτατος και ο Πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κ. Κλέων Παπαδόπουλος.”Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα πως εκτός από την Εκκλησία οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη έχουν και τους συμπολίτες δίπλα τους” υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κλ. Παπαδόπουλος.

03/10/2011

Κυρηνείας Παύλος: Κηδεύτηκε ταπεινά, όπως ήταν η βιωτή του

Σεμνή και ταπεινή, όπως υπήρξε όλη η επίγεια βιωτή του, ήταν το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία για τον μακαριστό 66χρονο Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο, Υπέρτιμο και ‘Έξαρχο Καραβά και Λαπήθου, ο οποίος στα 17 χρόνια ως Επίσκοπος δεν αξιώθηκε ούτε μια φορά να μεταβεί και πολύ περισσότερο να λειτουργήσει στην επαρχία του την Κερύνεια, η οποία όλη από το 1974 κατέχεται από τον τουρκικό στρατό και σε όλα τα σχέδια λύσης του κυπριακού αποκλειόταν η επιστροφή της υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση.

03/10/2011


 

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας στην εορτή των δικαστικών

Το πρωί της Δευτέρας 3 Οκτωβρίου 2011 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος τέλεσε την θεία λειτουργία στο ναό του Αγίου Γεωργίου Καρύτση στην Αθήνα, με τη ευκαιρία της εορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, προστάτου των δικαστών και των νομικών. Ο Σεβασμιώτατος με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου εκπροσώπησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και στην δοξολογία που τελέσθηκε στη συνέχεια, παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Παπαϊωάννου, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της Προέδρου του Αρείου Πάγου και των προέδρων και λοιπών εκπροσώπων της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων καθώς και άλλων συλλόγων που αντιπροσωπεύουν τον νομικό κόσμο. Στην δοξολογία συμμετείχαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, ο οποίος απηύθυνε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου, όπως επίσης και ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας, κ. Γεώργιος ως εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου. Χαιρετισμό εκ μέρους των Δικαστικών Ενώσεων απήυθυνε ο Πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Αντεισαγγελέας Εφετών κ. Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

03/10/2011

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο Amen.gr για φωτοβολταϊκά, μισθοδοσία κλήρου, Ιεραρχία

Αποφασισμένος να προχωρήσει στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας για την στήριξη του πολυεπίπεδου προνοιακού έργου της Εκκλησίας εμφανίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο Amen.gr και τον Νίκο Παπαχρήστου. Λίγες μόλις ώρες πριν την τακτική Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών μιλάει για το πιλοτικό επενδυτικό πρόγραμμα δημιουργίας του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ελλάδα, σε έκταση της Μονής Πεντέλης, από τα έσοδα του οποίου θα στηριχθεί το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της Αρχιεπισκοπής. Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αποκαλύπτει τι του είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος σχετικά με τη μισθοδοσία των κληρικών ενώ στέλνει ποικίλα μηνύματα εντός και εκτός Ιεραρχίας.

03/10/2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προστάτης της κληρονομιάς και της παράδοσης

Με τη χάρη του Πανάγαθου  Θεού φέτος συμπληρώνονται είκοσι χρόνια λαμπράς και καρποφόρου Πατριαρχείας της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμ. Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου του  Α΄. Ο σημερινός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι αναμφίβολα ο Πατριάρχης που θα μείνει στην Ιστορία για δυο, εκτός από τους πολλούς άλλους,  λόγους.  Πρώτον διότι κατάφερε να αναμορφώσει την ιδέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και να την μεταλαμπαδεύσει σε όλη την οικουμένη, και δεύτερον διότι η απλότητα του χαρακτήρα του είναι αυτή που τον κάνει ξεχωριστό στις καρδιές όλων όσων τον γνωρίζουμε εκ του σύνεγγυς.  Όσον αφορά το πρώτο σκέλος εργάζεται σκληρά όχι μόνο για τη διατήρηση του ελληνοχριστιανικού ιδεώδους , αλλά και για την διάδοση του σε όλο τον πλανήτη.

03/10/2011

Ο Φθιώτιδος Νικόλαος στη Μαλεσσίνα

Στην πόλη της Μαλεσσίνας βρέθηκε την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος και ιερούργησε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης με την ευκαιρία της τοπικής εορτής καταθέσεως αποτμήματος αγίου Λειψάνου της αγίας Βασιλίσσης Ελένης στον εν λόγω Ιερό Ναό. Πλήθος πιστών συμμετείχε στην πανηγυρική θεία Λειτουργία, στην οποία έψαλε βυζαντινός χορός υπό τη διεύθυνση του κ. Λεωνίδα Δούκα.

03/10/2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η αυτοκριτική και η ανάγκη του ενωτικού πολιτικού λόγου»

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς λειτούργησε την Κυριακή 2 Οκτωβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και προεξήρχε της πανηγύρεως επί τη μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Γαβρά. Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο σαφές μήνυμα της αγάπης, που έστειλε ο Χριστός στους ανθρώπους, ακόμα και προς τους εχθρούς, όπως καταγράφηκε στην σχετική Κυριακάτικη Ευαγγελική περικοπή.

03/10/2011

Ζητήματα τήρησης του Τυπικού της Εκκλησίας

Στις μέρες μας παρατηρείται μια πρωτοφανής εκδοτική δραστηριότητα γύρω από την υπόθεση θρησκεία και ειδικότερα την χριστιανική και ορθόδοξη πνευματικότητα. Τα βιβλία βγαίνουν “σα ζεστό ψωμάκι” και προσφέρονται “προς βρώσιν” από τους πιστούς, οι οποίοι πολλάκις αναζητούν την πνευματική τροφή με κυριολεκτική …δίψα!! Βιβλία που αφορούν σε όλες τις πτυχές της ορθόδοξης πίστης και ζωής. Από τη δογματική μέχρι τη λειτουργική και από την αγιολογία μέχρι την βιοηθική.

03/10/2011

Ημερίδα της Μητρόπολης Παροναξίας για την τρίτη ηλικία και τον εθελοντισμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων το Διοικητικό Συμβούλιο του Οίκου Ευγηρίας Ποιμαντικής Μερίμνης «Παναγία Εκατονταπυλιανή» Πάρου της Ιεράς Μητροπόλεως Παροναξίας έλαβε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση ημερίδας με θέμα «Εθελοντισμός & 3η Ηλικία», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γηροκομείου.

03/10/2011

Εκδηλώσεις μνήμης για τον Ι.Καποδίστρια στο Ναύπλιο

Στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831 ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας πέφτει νεκρός από τις σφαίρες της ξενοκρατίας. Ένας άνδρας που όμοιο του πολύ δύσκολα θα συναντήσουμε στην Ελληνική Ιστορία. Ένας Έλληνας που το σημερινό κατεστημένο έχει θάψει σαν μια κακιά ανάμνηση της Ιστορίας. Πρότυπο πατριώτη, που αγωνίστηκε για την ελευθέρια της πατρίδας και θυσιάστηκε για αυτήν, πρότυπο πολιτικού ανδρός καθ’ ότι εισήλθε πάμπλουτος ως Κυβερνήτης της Ελλάδος και εξήλθε πάμφτωχος δίνοντας την περιουσία του για να ανοικοδομηθεί από τα ερείπια το ελληνικό κράτος. Δυστυχώς πολλοί σήμερα στη χώρα μας αγνοούν την προσωπικότητα αυτού του ανδρός.