Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΝΙΑΩΤΗ

Τον Οκτώβριο του 2001 οι αμερικανοβρετανικές δυνάμεις ξεκίνησαν την πολεμική επιχείρηση στο Αφγανιστάν, για να αντιμετωπίσουν, όπως υποστήριξαν, την απειλή της Αλ Κάιντα στην παγκόσμια ασφάλεια, αλλά και για να βελτιωθούν τα δικαιώματα των γυναικών. Δέκα χρόνια αργότερα, καθώς οι διεθνείς δυνάμεις αποσύρονται και ξεκινούν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν και άλλες ομάδες, οι γυναίκες αποκλείονται από τη διαδικασία και φοβούνται ότι τα δικαιώματά τους θα δοθούν ως αντάλλαγμα για την ειρήνη.

Φοβούνται την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία 9 στις 10 Αφγανές, υποστηρίζοντας ότι θα θέσει σε κίνδυνο όλα όσα κατέκτησαν τα τελευταία δέκα χρόνια. Αυτό είναι το βασικό πόρισμα της έκθεσης «Δίκαιη Ειρήνη», που πραγματοποίησε η οργάνωση ActionAid μιλώντας με 1.000 Αφγανές για τη ζωή τους τα τελευταία 10 χρόνια του πολέμου και την τωρινή ειρηνευτική διαδικασία με τους Ταλιμπάν, σε μια χώρα όπου σχεδόν ποτέ δεν ερωτάται η άποψή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης, το 66% των γυναικών δήλωσαν ότι νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια τώρα σε σχέση με 10 χρόνια πριν και το 72% πιστεύουν ότι η ζωή τους είναι καλύτερη τώρα. Επιπλέον, σχεδόν 4 στις 10 πιστεύουν ότι το Αφγανιστάν θα γίνει χειρότερο όταν φύγουν οι διεθνείς δυνάμεις. Από αυτές που φοβούνται την επιστροφή των Ταλιμπάν, 1 στις 5 ανέφερε την εκπαίδευση των κοριτσιών τους ως μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες της.

Η ActionAid καλεί τη διεθνή κοινότητα να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών δεν είναι διαπραγματεύσιμα κατά τη διάρκεια των ειρηνευτικών συνομιλιών στο Αφγανιστάν και να διασφαλίσει ότι η φωνή των γυναικών θα ακουστεί στη συνάντηση του Δεκεμβρίου στη Βόνη, όπου η διεθνής κοινότητα θα συζητήσει για το μέλλον της χώρας.

Τα δικαιώματα των γυναικών

«Ολοι όσοι εμπλέκονται πρέπει να δηλώσουν δημόσια ότι τα ίσα δικαιώματα ανδρών και γυναικών που προστατεύονται από το αφγανικό Σύνταγμα και περιλαμβάνουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση, στην εργασία και στη συμμετοχή στα κοινά, είναι ιερά και δεν πρόκειται να ανατραπούν», δήλωσε η Μπελίντα Καλάγκουας, διευθύντρια Πολιτικής της ActionAid International.

Οι γυναίκες του Αφγανιστάν, που υπερασπίστηκαν τα δικαιώματά τους τα τελευταία 10 χρόνια -δασκάλες, πολιτικοί και ακτιβίστριες- δηλώνουν στους ερευνητές της ActionAid ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους εάν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία, και μερικές αναφέρουν ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Ζητούν επιτακτικά να αποκτήσουν έναν ενεργό ρόλο στη διαπραγμάτευση για την ειρήνη και τη μεταβατική φάση.

Οπως δήλωσε η Φαουζία Κουφί, βουλευτής που θέλει να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2014: «Οι ηγέτες του κόσμου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις γυναίκες του Αφγανιστάν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Καλώ τη διεθνή κοινότητα να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν θα παραμείνουν στην κορυφή της ατζέντας και δεν θα θυσιαστούν για την ειρήνη».

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ