“ΣΚΑΪ θέμα” για το Βατοπαίδι

Το «ΣΚΑΪ Θέμα» την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 23.00 παρουσιάζει την πρώτη συζήτηση για το «Βατοπαίδι όλη η ιστορία» μέσα από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Καθηγητές Πανεπιστημίου και ειδικοί ερευνητές μιλούν για την υπόθεση που συγκλόνισε την πολιτική ζωή της Ελλάδας για περισσότερα από τρία χρόνια.

04/10/2011

«Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Άγιον Όρος 1992 – 2011»

Καθ’ οδόν προς το Άγιον Όρος, όπου πραγματοποιείται η Πέμπτη κατά σειρά προσκυνηματική Του επίσκεψη ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου την Θεσσαλονίκη προκειμένου να συναντηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη και στη συνέχεια να εγκαινιάσει την Έκθεση «Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Οδοιπορία στο Άγιον Όρος 1992-2011», που διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της η Αγιορειτική Εστία μετέχουσα στις εκδηλώσεις με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 20 ετών Πατριαρχίας του προκαθήμενου της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

04/10/2011

Αρχιεπισκοπική Εγκύκλιος περί της Τοποτηρητείας του χηρεύσαντος Μητροπολιτικού Θρόνου Κυρηνείας

+ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ελέω Θεού, Αρχιεπίσκοπος Νεας Ιουστινιανής και πάσης Κυπρου, και Τοποτηρητής του χηρεύοντος Μητροπολιτικού Θρόνου Κυρηνείας,
Παντί τω πληρώματι της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κυρηνείας, κληρικοίς τε και λαϊκοίς,
Χαριν και ειρήνην από Θεού Πατρός.
Μικρόν προ του μεσονυκτίου της 1ης προς την 2αν Οκτωβρίου, κατόπιν μακράς ασθενείας, εκοιμήθη εν Κυρίω ο λίαν ημίν αγαπητός αδελφός και συλλειτουργός Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος.

04/10/2011

Η οικονομική κρίση και η φορολογία προβληματίζουν τους ιεράρχες

Η οικονομική κρίση και  τα έκακτα φορολογικά μέτρα που πιέζουν τους πολίτες αυξάνοντας και το άχθος του κοινωνικού έργου για την Εκκλησία μονοπώλησαν τις δηλώσεις των μητροπολιτών στο περιθώριο της πρώτης ημέρας της Συνόδου της Ιεραρχίας.

04/10/2011

Το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Θεολογίας στο Σαμπεζύ συμπλήρωσε 15 χρόνια

Το Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Θεολογίας του Ορθοδόξου Κέντρου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, το οποίο ιδρύθηκε το 1996 και συνεργάζεται με τις Θεολογικές Σχολές των Πανεπιστημίων Γενεύης και Φριβούργου, εισήλθε στο 15ο έτος της ακαδημαϊκής λειτουργίας του. Το Ινστιτούτο, το οποίο προσφέρει ένα πρόγραμμα επιπέδου Master, παραχώρησε μέχρι σήμερον, σε συνεργασία με τα ανωτέρω δύο πανεπιστημιακά Ιδρύματα, 74 Διπλώματα (certificats) ειδικεύσεως στην ορθόδοξη θεολογία.

04/10/2011

Απάντηση της Υπουργού Παιδείας σε ερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ σχετικά με την παραχώρηση χώρων για το Ραμαζάνι

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, απάντησε σε ερώτηση των βουλευτών του ΛΑΟΣ Κυριάκου Βελόπουλου, Αθανάσιου Πλεύρη και Γεώργιου Ανατολάκη σχετικά με την παραχώρηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας και του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών, στους Μουσουλμάνους, για το Ραμαζάνι:

04/10/2011

Η πρώτη συνεδρίαση της Συνόδου της Ιεραρχίας

Συνήλθε σήμερα Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2011, σε πρώτη τακτική Συνεδρία η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

04/10/2011

Επίκαιρη ερώτηση για τη μονή της Αγίας Φιλοθέης

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο για την εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζει η ιστορική μονή της Αγίας Φιλοθέης στην ομώνυμη περιοχή της Αθήνας κατέθεσαν προ ημερών οι βουλευτές του ΛΑΟΣ Αθανάσιος Πλεύρης και Άδωνις Γεωργιάδης.

04/10/2011

Εισήγηση Αρχιεπισκόπου Αθηνών στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας

Εὐχαριστῶ τοὺς ἀδελφοὺς συνοδικοὺς Ἀρχιερεῖς ποὺ ἀπεδέχθησαν κατὰ τὴν συνεδρίαν τῆς 15ης Ἰουνίου τοῦ τρέχοντος ἔτους τὴν πρότασή μου νὰ ἐκθέσω μὲ τὴ βοήθεια τοῦ Θεοῦ ἐνώπιόν σας κατὰ τὴν σημερινὴ τακτικὴ συνεδρία τῆς Ἱεραρχίας μας τὶς προσωπικές μου σκέψεις γύρω ἀπὸ τὸ θέμα: «Πρὸς Ἀναθεώρηση καὶ Ἀναδιοργάνωση Ἐκκλησιαστικῶν μας πραγμάτων».
Θεωρῶ σκόπιμο νὰ ξεκινήσω τὴν εἰσήγησή μου ἀκολουθώντας τὴν προτρεπτικὴ ρήση τοῦ ἀρχαίου φιλοσόφου Ἀντισθένη: «Ἀρχὴ σοφίας ὀνομάτων ἐπίσκεψις».

04/10/2011

Ο Ηλείας Γερμανός τοποτηρητής της μητρόπολης Ζακύνθου

Μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος Σεβ. Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου, αλλά και την δημοσίευση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με σημερινό τηλεγράφημά της η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, πληροφορεί την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου ότι όρισε Τοποτηρητή τον Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό. Για να καταλήξει: “Μνημονεύητε ονόματος αυτού εν πάσαις ταις Ιεραίς Ακολουθίαις”.