Του Δημοσθένη Μαρίνου, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής συζήτησης για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με το οποίο περιγράφονται ρητώς οι προϋποθέσεις και το περιεχόμενο δημοψηφισμάτων, ο Χάρης Καστανίδης εκτόξευσε μια μικρή πολιτική «βόμβα».

Ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αναφορικά με την κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες για τον χρόνο διεξαγωγής του, αλλά ούτε και να γίνει πιο συγκεκριμένος για το ερώτημα που θα τεθεί στον ελληνικό λαό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε ότι θα συνιστούσε αντιδεοντολογική κοινοβουλευτική συμπεριφορά εκ μέρους του, να αποκαλύψει λεπτομέρειες για το δημοψήφισμα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι το ερώτημα το οποίο θα διατυπωθεί, θα αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού, ενόψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Έτσι ώστε να τοποθετηθούν για το παρόν και το μέλλον του τόπου, όχι μόνο τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, περιπλέκει το πολιτικό σκηνικό, αναφορικά με τον σχεδιασμό πρόωρων εκλογών, αλλά και τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συζητούν το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, για να το καταστήσουν βιώσιμο.