Ερώτημα που θα σχετίζεται με τη δημοσιονομική κρίση της χώρας θα περιέχεται στο πρώτο δημοψήφισμα που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εσωτερικών Χ. Καστανίδη στη Βουλή.

«Το ερώτημα που θα διατυπωθεί θα είναι ερώτημα που αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού, δεδομένης της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης», τόνισε ο κ. Καστανίδης κατά τη διάρκεια συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου και πρόσθεσε πως «ο ελληνικός λαός σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή οφείλει να πάρει θέση επί του δημοσιονομικού προβλήματος, μαζί με όλα τα πολιτικά κόμματα και όλους τους οργανωμένους φορείς της κοινωνίας των πολιτών».

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης δεν διευκρίνισε ούτε το χρονικό πλαίσιο που σχεδιάζεται να γίνει το δημοψήφισμα, ούτε ποιο ακριβώς θα είναι το ερώτημα που θα θέτει. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε χθες επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία, το αποτέλεσμα ενός δημοψηφίσματος για ψηφισμένο νομοσχέδιο που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, είναι δεσμευτικό αν έχει λάβει μέρος στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ αν αφορά σε κρίσιμο εθνικό θέμα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι δεσμευτικό αν συμμετάσχει το 40%.

www.kathimerini.gr