ΙΔΟΥ πρωτοφανής αντίδραση του Προέδρου Χριστόφια: Μετά την τραγωδία στο Μαρί, την ανθρωποκτονία 13 συμπατριωτών μας, τον τραυματισμό άλλων 62 και την ανατίναξη της οικονομίας και της ενεργειακής υποδομής της Κύπρου, ο Πρόεδρος διόρισε μονομελή Επιτροπή, υπό τον γνωστό έγκριτο νομικό, Π. Πολυβίου. Στο διάγγελμά του, στις 14/7/2011 όπως και σε δήλωσή του, την επομένη, 15 Ιουλίου, ο Δ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε τους πολίτες:

«Υπάρχουν οι αρχές του κράτους, υπάρχουν οι θεσμοί, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι και για να ερευνήσουν και για να αποδώσουν ευθύνες και εκεί που υπάρχουν μέχρι, όπως είπα, το ανώτατο επίπεδο και το ανώτατο επίπεδο είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -αφού θέλουν κάποιοι να το ακούσουν, να το ακούσουν- θα αναλάβουν πλήρως και απόλυτα τις ευθύνες τους». Ο Πολυβίου καταλόγισε ευθύνες στο ανώτατο επίπεδο, δηλ. στον Δ. Χριστόφια.

 

Ο Πρόεδρος απέρριψε «κατηγορηματικά» το πόρισμα και αρνήθηκε, εξίσου κατηγορηματικά, να αναλάβει τις «άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες» «θεσμικές και προσωπικές ευθύνες του». Δεν θα αναλύσουμε ξανά γιατί, για πρώτη φορά στην ιστορία του κυπριακού κράτους, ένας Πρόεδρος αμφισβητεί την Επιτροπή, που εκείνος διόρισε και το πόρισμά της, επειδή του καταλογίζει ευθύνες.

Ούτε θα εξηγήσουμε γιατί ο Πρόεδρος κατερειπώνει στη συνείδηση των πολιτών ένα θεσμό, που όλοι οι προκάτοχοί του σεβάστηκαν. Εκείνο που επισημαίνουμε έντονα είναι την απίστευτη, πια, ευθυνοφοβία του Δ. Χριστόφια, την πολιτική ατολμία του και την αναξιοπιστία του. Το ΑΚΕΛ και αξιωματούχοι του απεδύθησαν σε μια πρωτοφανή εκστρατεία αμφισβήτησης, λοιδορίας, καθύβρισης και διακωμώδησης του πορίσματος και του Πολυβίου.

Η γραμμή άμυνας του ΑΚΕΛ και του Προέδρου είναι ότι είναι ανεπίτρεπτη δημοκρατική εκκαθάριση της νέας σοβαρής κρίσης, μιλούν για «πολιτικό πραξικόπημα» και επικαλούνται προς τούτο τις τουρκικές απειλές, το ενεργειακό, το Κυπριακό, την οικονομία και την Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. Οι άνθρωποι αρνούνται να αντιληφθούν ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει χάσει τη νομιμοποίηση και την αποδοχή από το 80% και πλέον των πολιτών και από όλα τα κόμματα.

Ο Δ. Χριστόφιας είναι Πρόεδρος μειοψηφίας, που ο λαός δεν θέλει, δεν ανέχεται και δεν αντέχει επειδή η πολιτική συμπεριφορά και τεχνοτροπία του συγκρούονται με το λαϊκό αίσθημα και αισθητήριο. Ο λαός δεν τον εμπιστεύεται πια επειδή τον θεωρεί πολιτικά ανεπαρκή και επικίνδυνο να χειριστεί τις υποθέσεις του τόπου.

Με τρόμο οι σκεπτόμενοι πολίτες διερωτώνται: Αν στο Κυπριακό, στην οικονομία και στο Μαρί ο Δ. Χριστόφιας ανατίναξε την οικονομία και τον τόπο στον αέρα, κατερείπωσε υποδομές και κονιορτοποίησε την όποια αξιοπιστία του με τις γελοίες εμφανίσεις του σε διεθνή βήματα και φόρα, γιατί οι πολίτες να τον εμπιστευτούν στο χειρισμό του ενεργειακού και της κυπριακής προεδρίας;

Ένας πολιτικά ανεπαρκής και ανίκανος Πρόεδρος αίφνης θα γίνει επαρκής και ικανός; Οι πολίτες αγωνιούν τι χειρότερο μέλλει γενέσθαι στους εναπομείναντες μήνες της προεδρίας Χριστόφια…

πηγή