Του Μάνου Οικονομίδη, ειδική συνεργασία με το Statesmen.gr

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ προήδρευσε για τελευταία φορά μιας συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς από την 1η Νοεμβρίου, στη θέση του και στα… προβλήματά του θα βρίσκεται ο Ιταλός Μάριο Ντράγκι.

Το «long goodbye» του Γάλλου τραπεζίτη, επί θητείας του οποίου η ΕΚΤ εξελίχτηκε στο τελευταίο οχυρό για τη διάσωση της ευρωζώνης, συνεχίστηκε σήμερα, με ομιλία που εκφώνησε στην Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Εκεί, ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ υποστήριξε ότι η κρίση την οποία διέρχεται η ευρωζώνη είναι συστημική, και δεν έκρυψε την ανησυχία του για τους κινδύνους που συσσωρεύονται, τόσο για την πραγματική οικονομία, όσο και για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.

Κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συνεργαστούν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα στην υλοποίηση αποτελεσματικών πολιτικών, που θα λειτουργήσουν ως πειστική απάντηση στην κρίση χρέους της ευρωζώνης.

Ζήτησε να υπάρξει νέα χρηματοδοτική ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των ευρωπαϊκών τραπεζών, ώστε να θωρακιστούν περισσότερο απέναντι στις συνέπειες μιας σύνθετης και περίπλοκης κρίσης, έδειξε ωστόσο το EFSF ως την πηγή άντλησης ρευστού, αφήνοντας εκτός… νυμφώνος την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ δεν ξέχασε την Ελλάδα, και τον ρόλο της χώρας μας στη διεθνή συγκυρία. Σχολίασε λοιπόν ότι η Ελλάδα αποτελεί το παράδειγμα χώρας που επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά. Εννοώντας την… πλαδαρή διαχείριση των δημοσιονομικών μεγεθών του τόπου. Μόνο που ξέχασε να αναφερθεί και στην… ανάρμοστη απάθεια των Ευρωπαίων. Οι οποίοι ήξεραν, έβλεπαν, αλλά σιωπούσαν.