Του Κ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Και ο χορός καλά κρατεί με τις επιχορηγήσεις κάτω από το τραπέζι σε διάφορες συνδικαλιστικές ομάδες και οργανώσεις, παρά τις απειλές περί άδειων δημόσιων ταμείων και τη γενικότερη αφαίμαξη εισοδημάτων.

Η κυβέρνηση βρίσκει τρόπους να δώσει εκατομμύρια ευρώ σε συνδικαλιστές ή οικείες επαγγελματικές ομάδες, αλλά και να πληρώσει ιδιωτικές εταιρείες για διάφορες μελέτες ή έργο που θα μπορούσαν να εκπονήσουν οι υπηρεσίες του Δημοσίου ή οι ειδικοί επιστήμονες και συνεργάτες των υπουργών.

Για παράδειγμα, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών δόθηκαν τουλάχιστον 107.000 ευρώ ως συνδρομή στο περιοδικό “Φοροτεχνική και Θρακική Προσέγγιση” μόνο για τα δύο τρίμηνα του 2010 (άρα να υποθέσουμε ότι δόθηκαν και άλλα 107.000 για τους υπόλοιπους μήνες). Τι είναι αυτό το περιοδικό που πληρώνει το υπουργείο Οικονομικών εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τον χρόνο; Πρόκειται για μία μηνιαία έκδοση των εφοριακών της Ξάνθης που βγήκε το 1994 με στόχο να “προσεγγιστούν οι συνάδελφοι εφοριακοί και οι φορολογούμενοι για την καταγραφή της πολυδαίδαλης φορολογικής νομοθεσίας”.

Εως εδώ καλά, όμως πιο κάτω ο εκδότης του περιοδικού δείχνει τις προθέσεις του, καθώς σημειώνει ότι “η προσέγγιση σας κάνει να προσεγγίζετε τον κρατικό κορβανά με αγάπη…”. Απ΄ ό,τι αποδείχθηκε, και ο… κρατικός κορβανάς τους προσέγγισε με αγάπη και τους αντάμειψε με 53.691 ευρώ ανά τρίμηνο, όταν η ετήσια συνδρομή του περιοδικού είναι μόλις 45 ευρώ. Προφανώς οι υπάλληλοι του υπουργείου διαβάζουν τα 4.500 τεύχη του περιοδικού που αντιστοιχούν σ΄ αυτά τα χρήματα. Οι εφοριακοί όμως φαίνεται ότι είναι οι αγαπημένοι του υπουργείου, καθώς, με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Δημήτρη Κουσελά, τον Δεκέμβριο του 2010 δόθηκε στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΟΥ το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ ως επιχορήγηση.

Επίσης, με άλλη απόφαση δόθηκαν σε ιδιωτική εταιρεία συμβούλων επιχειρήσεων 24.600 € για την “εκπόνηση μελέτης αξιολόγησης για την αναδιοργάνωση του υπ. Οικονομικών”, ενώ δόθηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ σε άλλη εταιρεία για μελέτη αποκρατικοποιήσεων.

EΘΝΟΣ