«Φύλλο και φτερό» έχει αρχίσει να κάνει τους ατοµικούς φακέλους των δηµοσίων υπαλλήλων η κυβέρνηση. H διαπίστωση ότι έχουν στήσει «βιοµηχανία» πλαστών πιστοποιητικών που χρησιµοποιούν ως διαβατήριο για ανέλιξη στην ιεραρχία και για να αποκοµίζουν παχυλές αµοιβές έχει οδηγήσει ακόµη και σε επανέλεγχο των εκκαθαριστικών της µισθοδοσίας. Τα πλαστά πιστοποιητικά αφορούν κυρίως τίτλους σπουδών, πιστοποιήσεις ξένων γλωσσών και αποδεικτικά γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ηρθαν στο φως από την Ενιαία Αρχή Πληρωµών, η οποία προχώρησε σε διασταυρώσεις των ατοµικών στοιχείων των υπαλλήλων που προέκυψαν από την πρόσφατη απογραφή.

«Κοινό µυστικό» χαρακτηρίζει την πλαστογραφία των φακέλων που αφορούν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων ο γενικός επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής και αποκάλυψε  ότι στη διαδικασία ελέγχων για υποθέσεις διαφθοράς έχουν εντοπιστεί, εκτός των άλλων, και δεκάδες πλαστογραφίες πιστοποιητικών που περιλαµβάνονται στους ατοµικούς φακέλους των υπαλλήλων.

Η «βιοµηχανία» των πλαστών πιστοποιητικών πλήττει και την καρδιά του κράτους. Η πρόσφατη απογραφή των δηµοσίων υπαλλήλων και η σύσταση της Ενιαίας Αρχής Πληρωµών έφεραν στο προσκήνιο µια ζοφερή πραγµατικότητα: υπάλληλοι χρησιµοποιούν πλαστά πιστοποιητικά όχι µόνο για να λαµβάνουν υπέρογκα ποσά από ανύπαρκτες υπερωρίες, να «δικαιολογούν» τις µετακινήσεις τους εντός και εκτός της χώρας, να αποζηµιώνονται από τη συµµετοχή τους σε «παντός είδους» επιτροπές, αλλά και για να ανελίσσονται ταχύτατα στη δηµοσιοϋπαλληλική ιεραρχία, να προκρίνονται στη διαδικασία για την κατάληψη των θέσεων ευθύνης, να λαµβάνουν διάφορα επιδόµατα και να αλλάζουν ακόµη και µισθολογικά κλιµάκια.

Ειδικότερα,  η διασταύρωση των στοιχείων που έγινε από την Ενιαία Αρχή Πληρωµών έφερε στο προσκήνιο τα εξής:

1. Υπάλληλοι λαµβάνουν επιδόµατα ηλεκτρονικού υπολογιστή χωρίς να έχουν ιδέα περί «νέων τεχνολογιών».

2. Στελέχη δηµοσίων φορέων καταλαµβάνουν θέσεις ευθύνης (προϊστάµενοι τµηµάτων ή και διευθυντές) και βεβαίως τους χορηγούνται τα επιδόµατα που αναλογούν σε αυτές προσκοµίζοντας πλαστά πτυχία µε ανύπαρκτους τίτλους σπουδών.

3. Κοινωνικοί λειτουργοί λαµβάνουν µέρος σε διαγωνισµούς στους οποίους απαιτείται η άριστη γνώση γλώσσας χώρας-µέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης καταθέτοντας πλαστά έγγραφα πιστοποίησης ξένων γλωσσών.

4. Εργαζόµενοι λαµβάνουν ειδικά επιδόµατα µε πλαστές βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης ή δεξιοτήτων.

Ψυχίατρος χωρίς πτυχίο

Το σκάνδαλο που ξέσπασε πριν από λίγο καιρό, όταν εκπαιδευτικοί µε «µαϊµού» προσόντα και δικαιολογητικά διεκδικούσαν θέσεις διευθυντών και σχολικών συµβούλων, έχει προσλάβει σήµερα µορφή επιδηµίας. Εχει απλωθεί και έχει µολύνει ολόκληρο σχεδόν το ∆ηµόσιο. Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής,  υπήρξε κατηγορηµατικός: «Σε πολλές περιπτώσεις διαφθοράς, οι οποίες παραπέµπονται στη ∆ικαιοσύνη, συµπεριλαµβάνεται, εκτός των άλλων, και η κατηγορία της πλαστογράφησης εγγράφων. Αυτό σηµαίνει στην πράξη ότι κατά τη διαδικασία των ελέγχων αποκαλύφθηκαν πλαστοί τίτλοι σπουδών, ανύπαρκτες ή πλαστές πιστοποιήσεις γνώσης ξένων γλωσσών και εν γένει πλαστογραφίες που έχουν σχέση µε την υπηρεσιακή κατάσταση των υπαλλήλων».

Σε ορισµένες περιπτώσεις µάλιστα η «βιοµηχανία» των πλαστών πιστοποιητικών δεν έχει σχέση µόνο µε τις αξιοκρατικές επιλογές και τις αµοιβές στο ∆ηµόσιο. Αγγίζει αυτή καθαυτή τη ζωή των πολιτών.

Πριν από περίπου δύο χρόνια, έπει τα από καταγγελία πολιτών, οι ελεγκτές δηµόσιας διοίκησης εντόπισαν γιατρό σε ψυχιατρική κλινική νοσοκοµείου της Αττικής ο οποίος ασκούσε το επάγγελµά του µε πλαστό πτυχίο. Ο ίδιος µάλιστα µετείχε και στις εφηµερίες του νοσοκοµείου και εξέταζε αρρώστους στα εξωτερικά ιατρεία.

∆εκάδες είναι οι περιπτώσεις νοσηλευτικού προσωπικού που έχει διαπιστωθεί ότι εργάζονται κανονικά χωρίς να έχουν φοιτήσει στις αντίστοιχες σχολές. Την ίδια περίοδο µε την αποκάλυψη του γιατρού-µαϊµού στο υπουργείο Πολιτισµού τοποθετούνταν υπάλληλοι σε αµειβόµενες επιτροπές χωρίς να διαθέτουν τα αναγκαία προσόντα.

Πόσο κοστίζει ο «τίτλος»

Τα πιστοποιητικά-µαϊµού, όπως και τα πτυχία-«µαϊµού» και εν γένει οι τίτλοι σπουδών-«µαϊµού», όπως προκύπτει από σχετικές έρευνες των ελεγκτών δηµόσιας διοίκησης, χορηγούνται από κυκλώµατα έναντι βεβαίως αδράς αµοιβής. Το κάθε πλαστό πτυχίο, π.χ., κοστίζει από 6.000 ως 8.000 ευρώ, ανάλογα µε τη «βαρύτητά» του. Προέρχονται κυρίως από εκπαιδευτικά ιδρύµατα της Βρετανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουµανίας και της Ιταλίας. Ετσι εµφανίζονται υπάλληλοι να κατέχουν τίτλους σπουδών, π.χ., από πανεπιστήµια της Βρετανίας, παρ’ ότι δεν γνωρίζουν αγγλικά. Υπάρχουν µάλιστα και περιπτώσεις κατά τις οποίες τα πιστοποιητικά αυτά έχουν επικυρωθεί και από το Μεταφραστικό Τµήµα του υπουργείου Εξωτερικών.

Κυβερνητικοί κύκλοι πάντως διαβεβαιώνουν ότι οι υπάλληλοι που κάνουν χρήση πλαστών πιστοποιητικών σύντοµα θα βρεθούν προ εκπλήξεων. Ηδη, µετά τις διασταυρώσεις των στοιχείων στις οποίες προχώρησε η Ενιαία Αρχή Πληρωµών, βρίσκεται σε εξέλιξη λεπτοµερής καταγραφή των δηµοσίων υπαλλήλων, στο πλαίσιο της οποίας ξεσκονίζονται οι ατοµικοί τους φάκελοι µε στόχο να συνταχθεί από την αρχή το µητρώο των εργαζοµένων στο κράτος.

Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας όλοι οι υπάλληλοι θα αξιολογηθούν µε βάση συγκεκριµένα αντικειµενικά κριτήρια ώστε να επανενταχθούν στο νέο βαθµολόγιο, καθώς επίσης και στις νέες µισθολογικές κλίµακες που καθιερώνονται µε το νέο σύστηµα αµοιβών.

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ-«ΜΑΪΜΟΥ»

Οι… Σπιναλόγκες των ανάπηρων Τσιγγάνων

Ο γενικός επιθεωρητής ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιντζής, στην κατοχή του οποίου έχουν περιέλθει ως απόρροια ελέγχων χιλιάδες κοµπίνες και σκάνδαλα δηµοσίων λειτουργών και ο οποίος εποπτεύει την πορεία των ερευνών για τις υποθέσεις διαφθοράς, υπήρξε άκρως αποκαλυπτικός : «Στην περιοχή της Βοιωτίας» λέει «υπάρχει ένα χωριό Τσιγγάνων στο οποίο 1.068 άτοµα λαµβάνουν προνοιακά επιδόµατα λόγω αναπηρίας. Ολοι ανεξαιρέτως, δηλαδή, οι Τσιγγάνοι του χωριού πάσχουν από κάποια αναπηρία».

Η… Σπιναλόγκα των ανάπηρων Τσιγγάνων δεν βρίσκεται µόνο στη Βοιωτία. Στην Καρδίτσα 470 Τσιγγάνοι λαµβάνουν επιδόµατα αναπηρίας επειδή πάσχουν από… ψυχολογικά προβλήµατα. Τα περιστατικά αυτά καταδεικνύουν ότι η πλειονότητα των Τσιγγάνων της χώρας µας, αν πιστέψουµε τις γνωµατεύσεις των αρµοδίων υγειονοµικών επιτροπών, είναι ανάπηροι ή ψυχοπαθείς.

Μόνο έτσι θα µπορούσε κανείς να «δικαιολογήσει» τα προνοιακά επιδόµατα που λαµβάνουν από το κράτος. Η υπόθεση όµως έχει και τη φαιδρή πλευρά της. Οι ελεγκτές δηµόσιας διοίκησης, στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τι ακριβώς συµβαίνει µε τα πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας στην Καρδίτσα, κατέληξαν στο εξής συµπέρασµα: οι πλαστογράφοι δεν εµπορεύονται µόνο πλαστά χαρτιά αλλά τα πλαστογραφούν και για τον εαυτό τους.

Παράδειγµα; Νοµίατρος προκειµένου να αγοράσει αυτοκίνητο µε µειωµένους δασµούς χορήγησε στον εαυτό του πιστοποιητικό σύµφωνα µε το οποίο ήταν τυφλός σε ποσοστό αναπηρίας 80%. Ο ίδιος, παρά ταύτα, όπως αποδείχθηκε, ανανέωσε κανονικά το δίπλωµα οδήγησης αφού είχε… τα µάτια του δεκατέσσερα.

ΒΗΜΑ