Το κίνημα «Καταλάβατε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), που διαμαρτύρεται για την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ, βάζει σήμερα, Τετάρτη, στο στόχαστρό του τον πολυεθνικό τραπεζικό όμιλο JPMorgan Chase, ενώ διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την Πέμπτη σε τουλάχιστον 90 αμερικανικά κολέγια.

Οι διαδηλωτές, που λένε ότι το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών δεν πληρώνει τους φόρους που του αναλογεί, εστιάζουν την οργή και την αγανάκτησή τους στον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.

Ζητούν από την πολιτεία της Νέας Υόρκης να παρατείνει τον λεγόμενο φόρο των εκατομμυριούχων, ο οποίος θα πάψει να ισχύει στο τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι αν αυτό συμβεί περισσότερα από 400.000 δολάρια θα επιστραφούν στον Ντάιμον.

Οι διοργανωτές των κινητοποιήσεων θέλουν να πουν στον Ντάιμον ότι η Νέα Υόρκη χρειάζεται επιπλέον χρήματα για «τα σχολεία μας, το μετρό μας, τις κοινωνικές υποδομές και για νέες επενδύσεις ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίες και να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους εμάς».

Ο μισθός των διευθυνόντων συμβούλων στις ΗΠΑ είναι κατά μέσο όρο 142 φορές μεγαλύτερος από αυτόν των υπαλλήλων –σύμφωνα με την Thomson Reuters ASSET4, μια εξειδικευμένη υπηρεσία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς– ενώ στη Βρετανία είναι 69 φορές μεγαλύτερος και στη Σουηδία μόλις 34 φορές.

Οι διοργανωτές του κινήματος δηλώνουν ότι ο αριθμός των αμερικανικών κολεγίων, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν κινητοποιήσεις αλληλεγγύης αύριο Πέμπτη, έχει φτάσει τουλάχιστον τα 90, ενόψει των μεγάλων διαδηλώσεων που είναι προγραμματισμένες σε όλο τον κόσμο για το Σάββατο.

Εξάλλου και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των γραφείων θα πραγματοποιήσουν σήμερα το απόγευμα διαδήλωση στη Γουόλ Στριτ.

Από τις 17 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες άνθρωποι έχουν κατασκηνώσει σε ένα πάρκο κοντά στη Γουόλ Στριτ και η κινητοποίησή τους πυροδότησε παρόμοιες δράσεις κατά της απληστίας των εταιρειών σε όλη τη χώρα. Περισσότερα από 700 άτομα έχουν συλληφθεί στις διαδηλώσεις στη Νέα Υόρκη ενώ περίπου 100 διαδηλωτές συνελήφθησαν στη Βοστόνη.

Πηγή