Το Ιράν έχει εμπλακεί σε μια «επικίνδυνη κλιμάκωση» υποθάλποντας μια συνομωσία για τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, κατήγγειλε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.

 Η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ ζήτησε από «άλλες χώρες» να συνταχθούν με τις ΗΠΑ για να «καταδικάσουν αυτήν την απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Η αμερικανική δικαιοσύνη ανακοίνωσε την Τρίτη την απαγγελία κατηγοριών εναντίον δύο Ιρανών υπηκόων, που κατηγορούνται ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Σαουδάραβα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον. Η ιρανική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά την υπόθεση αυτή που όπως είπε είναι τελείως κατασκευασμένη.

Η πιθανολογούμενη συνωμοσία αποτελεί «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών και των αμερικανικών νόμων, καθώς και μια επικίνδυνη κλιμάκωση στη χρήση πολιτικής βίας από το Ιράν και την υποστήριξή του προς την τρομοκρατία», δήλωσε η Κλίντον σε ομιλία της στην Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο (CAP), ένα προοδευτικό κέντρο προβληματισμού.

Το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε ο πρεσβευτής, τόνισε, παραβιάζει τη διεθνή σύμβαση προστασίας των διπλωματών, την οποία έχει υπογράψει η Τεχεράνη.

Και σε γενικές γραμμές, επέμενε, «αυτού του είδους η βίαιη δράση αποδυναμώνει τα διεθνή πρότυπα».

Επαναλαμβάνοντας ότι το Ιράν θα πρέπει να «λογοδοτήσει για τις πράξεις του», η ΥΠΕΞ και πάλι υποσχέθηκε να «συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους» της Αμερικής, γεγονός που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αμερικανική προσπάθεια για να εξασφαλίσει την καταδίκη της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Η Σούζαν Ράις, πρεσβευτής των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, είχε σήμερα διαβουλεύσεις με τους ομολόγους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να «ζητήσει την υποστήριξή τους» για την υπόθεση αυτή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στο μεταξύ στην Τεχεράνη ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλάμ, αναπληρωτής επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, αρνήθηκε σήμερα την οποιαδήποτε εμπλοκή των μελών της στρατιωτικής ελίτ του ισλαμικού καθεστώτος στην πιθανολογούμενη συνωμοσία για τη δολοφονία της Σαουδάραβα πρεσβευτή, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Fars.

«Είναι ένα σενάριο που δεν ευσταθεί. Είναι μια προσπάθεια για να αποσπαστεί η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης από το κίνημα κατά της Γουόλ Στριτ και τις αποτυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά την πολιτική τους στην περιοχή και την κόσμο», τόνισε ο στρατηγός Σαλάμ.

Πηγή