BBC, Reuters

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα βρετανικής κλινικής μελέτης με εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Αυτή τη φορά στόχος των επιστημόνων είναι η αποκατάσταση των βλαβών που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του αρρώστου.

Η πρώτη κλινική δοκιμασία της πρωτοποριακής θεραπείας στέφθηκε με επιτυχία και οι ερευνητές μπορούν να προχωρήσουν στην επόμενη φάση. Μπορεί βέβαια ο δρόμος να είναι μακρύς αλλά, όπως λένε οι ειδικοί, έγινε τουλάχιστον το πρώτο βήμα που ίσως να οδηγήσει σε μια καινούργια σελίδα της ιατρικής.
Ειδικότερα, η βρετανική εταιρεία βιοτεχνολογίας ReNeuron Group PLC, που πραγματοποίησε τη μελέτη, ανακοίνωσε χθες ότι η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων, μετά την ανάλυση και επαλήθευση όλων των στοιχείων που αφορούν τη θεραπεία με την κωδική ονομασία ReN001, πρότεινε τη συνέχισή της με αυξημένη δόση βλαστοκυττάρων.

«Τα δεδομένα που συνελέγησαν από τους εργαστηριακούς ελέγχους, τις νευρολογικές εξετάσεις και τις διάφορες νευρολειτουργικές δοκιμασίες έδειξαν ότι η θεραπεία ReN001 είναι ασφαλής και καλά ανεκτή από τον οργανισμό των ασθενών, στην αρχική δοσολογία», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της εταιρείας.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη μέθοδος. Στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής συμμετείχαν τρεις ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε έγχυση βλαστοκυττάρων νευρώνων, απευθείας στον εγκέφαλο. Με αυτόν τον τρόπο οι ειδικοί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις βλάβες που προκαλούν τα εγκεφαλικά επεισόδια και να αποκατασταθούν η κινητικότητα και διαύγεια του παθόντος.

Τα βλαστοκύτταρα που χρησιμοποιηθήκαν για τη συγκεκριμένη έρευνα συνελέγησαν από ανθρώπινα έμβρυα, που είχαν χρησιμοποιηθεί και σε άλλη μελέτη για την αποκατάσταση τραυμάτων της σπονδυλικής στήλης.

Ο καθηγητής Κιθ Μούιρ του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, που επιβλέπει τη μελέτη, δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του αφού πλέον μπορεί να δοκιμάσει τα αποτελέσματα της θεραπείας με μεγαλύτερη δόση βλαστοκυττάρων.

Στην επόμενη φάση -η οποία δεν πρόκειται να αρχίσει προ της παρόδου 18 μηνών- θα συμμετάσχουν εννέα ασθενείς.

Ομως, όπως λέει ο Μάικλ Χαντ, ιατρικός διευθυντής της εταιρείας, «ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, θα περάσουν αρκετά χρόνια, το λιγότερο μία πενταετία, προτού να είναι εφικτή η ευρεία εφαρμογή της θεραπείας. Η αρχή, όμως, έχει γίνει».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα είναι ένας από τους πιο ελπιδοφόρους τομείς της ιατρικής, που, ωστόσο, δεν έχει ακόμα επαληθεύσει τις υποσχέσεις για εξεύρεση θεραπειών που θα βάλουν τέλος σε ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ αλλά και στις τετραπληγίες που προκαλούνται από τραυματισμούς στον νωτιαίο μυελό. Παρά τις ελπίδες που γεννούν, έχουν προκαλέσει και έντονες αντιδράσεις επειδή η συλλογή τους επιβάλλει την καταστροφή εμβρύων. Σήμερα οι ειδικοί ερευνούν τις δυνατότητες των λεγομένων ενήλικων βλαστοκυττάρων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ