Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ

Προς τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φίλιππο Σαχινίδη.
(Στον κ. Παντελή Οικονόµου δεν απευθύνοµαι γιατί αυτός νοµίζει ότι τα βρήκαµε µε την τρόικα και δεν θέλω να ξυπνάω ξένους ανθρώπους όταν κοιµούνται).
Κύριοι,

Τελευταία, τελώ εν νοητική εφεδρεία. Κοινώς, δεν καταλαβαίνω τίποτα: Τα δύο τελευταία χρόνια παρουσιάζω σοβαρά συμπτώματα αδυναμίας κατανόησης της όλης κατάστασης. Ενδέχεται ανέκαθεν να ήμουν ηλίθια και να μη μου το λέγανε για να μη με πικράνουνε. Παίζει κι αυτό. Διότι ο βλαξ πιστεύει αυτό που του λένε.
Γι’ αυτό πίστεψα τον Καραμανλή όταν με φλόμωσε στο ψέμα λέγοντάς μου ότι έχουμε μια «θωρακισμένη οικονομία». Πίστεψα τον Παπανδρέου όταν μου είπε «λεφτά υπάρχουν». Πίστεψα τον Παπακωνσταντίνου που με διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που έπαιρνε τότε θα ήταν τα τελευταία. Πιστεύω, γενικώς. Και πληρώνω. Γενικώς. Και ειδικώς. Ειδικές εισφορές, κατά προτίμηση.

Κύριοι, διά στόματος Βενιζέλου βγήκατε και κάνατε έκκληση να πληρώνουμε τους φόρους μας για να βγούμε από την κρίση. Τους οποίους πληρώνουμε. Και ξαναπληρώνουμε. Και ξανά μανά πληρώνουμε. Μας έχετε δημεύσει τα σπίτια μας, έχετε κάνει πλιάτσικο στο βιος μας και στον βίο μας. Μας ζητάτε «θυσίες». Κι εμείς τις κάνουμε. Κι ας αναρωτιόμαστε σε ποιο λεξικό του πλανήτη Γη η λέξη «θυσία» είναι συνώνυμη με την «αυτοκτονία».

Ομως κύριοι Υπουργοί, η τελούσα εν νοητική εφεδρεία θα ήθελε να σας θέσει ένα απλό ερώτημα. Παρακολουθούσα αυτήν την εβδομάδα στην εκπομπή «Κοινωνία Ωρα Mega» των συναδέλφων Καμπουράκη – Οικονομέα τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Ελέγχου του ΣΔΟΕ κ. Νίκο Λέκκα. Ο οποίος έλεγε το εξής εκπληκτικό. Πριν από έναν χρόνο η υπηρεσία του ζήτησε από τις τράπεζες να ανοιχτούν οι λογαριασμοί 3.829 καταθετών. Πριν από έναν χρόνο. Υστερα από έναν χρόνο ανοίχτηκαν μόνο 120 λογαριασμοί.

Επαναλαμβάνω – μια που η νοητική στέρηση εξαπλούται ως ιός: 3.829 ζητήσανε, 120 τους δώσανε. Γιατί; Απλούστατον! Γιατί δεν υπήρξε – και δεν υπάρχει – η πολιτική βούληση να ανοίξουν οι υπόλοιποι. Γιατί δεν υπήρξε – και δεν υπάρχει – η κυβερνητική εντολή να καθαρίσει το τοπίο.

Γιατρός στην Αχαΐα με 11.000.000 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα δήλωσε 700.000 εισόδημα μέσα σε μια 7ετία: δηλαδή, 100.000 τον χρόνο. Τα υπόλοιπα; Τα κρυμμένα, τα κλεμμένα του; Τα πληρώνω εγώ; Καλά κατάλαβα, η τελούσα εν νοητική εφεδρεία;

Πάμε παρακάτω.

Πήρανε οι εφοριακοί αυτούς τους ρημαδιασμένους 120 λογαριασμούς, τους κάνανε φύλλο και φτερό και μαζέψαμε μόνο από αυτούς 100.000.000 ευρώ.

Και αναρωτιέμαι η μικρόνους: Αν δίνατε την εντολή να ανοίξουν και οι 3.829 πόσα θα μάζευε η Εφορία; Πόσα – όταν από μια χούφτα καταθέτες μπόρεσε να μπει στο ταμείο το 1/3 της εξοικονόμησης που θα κάνετε και καλά από την εργασιακή εφεδρεία; Που όλη κι όλη είναι 300.000.000 ευρώ – σιγά τα λάχανα δηλαδή;

Γιατί, κύριοι, δεν ανοίγουν αυτοί οι λογαριασμοί; Σε ποιους ανήκουν; Ποιοι προστατεύονται και ποιοι τους προστατεύουν; Ποιοι καλύπτονται και ποιοι τους καλύπτουν; Και γιατί το ΣΔΟΕ δεν έχει online σύνδεση με τις τράπεζες, ό,τι το αμερικάνικο IRS;

Φτάσαμε στο χείλος αβύσσου και Αναβύσσου! Τι παραπάνω πια για να βγει και αυτή η κυβέρνηση από τη δική της νοητική εφεδρεία;

Είπατε, κύριε Υπουργέ, ότι θα «συζητήσετε» με τους εφοπλιστές μας. Θεωρώ ότι δεν θα «συζητούσατε» για τον καιρό αλλά για τον κακό μας τον καιρό. Μπας και βάλουν κι αυτοί το χέρι στην τσέπη. «Συζητήσατε»; Περιμένω ακόμα υπομονετικά να μας ανακοινώσετε το αποτέλεσμα αυτής της «συζήτησης». Με δικά σας λόγια…

Αν και τελώ εν νοητική εφεδρεία, θα εκτιμούσα (ελέγχεται το αν θα κατανοούσα) μια απάντηση. Ευχαριστώ για την προσοχή σας!