Ο ΝΤΑΝΙΕΛ ΠΑΪΠΣ μπορεί να είναι άγνωστος στην Κύπρο αλλά θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αναλυτές στα ζητήματα Μέσης Ανατολής και ειδικότερα σ’ ό,τι αφορά στην Τουρκία. Προσφάτως βρέθηκε στην Κύπρο με πρόσκληση της δεξαμενής σκέψης «Θουκυδίδης» και επ’ ευκαιρία μίλησε και στον «Φ», όπου χωρίς περιστροφές επανέλαβε αυτό που ο ίδιος από καιρό είχε καταγράψει στην αρθρογραφία του. Ότι δηλαδή σήμερα η Τουρκία αποτελεί έναν κίνδυνο για τη σταθερότητα στην περιοχή και πρόσθετα υποστηρίζει πως η Άγκυρα είναι ακόμα πιο επικίνδυνη από την Τεχεράνη. Επιστρέφοντας στην Ουάσιγκτον προχώρησε στη συγγραφή ενός ακόμα άρθρου για το ρόλο της Τουρκίας με ειδική αναφορά στην Κύπρο, η οποία, όπως τονίζεται, βρίσκεται στο διεθνές προσκήνιο.

Σ’ αυτό το κείμενο περιέχονται σημαντικές αναφορές οι οποίες χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από τη Λευκωσία και όσους ασκούν εξωτερική πολιτική, γιατί εν ολίγοις δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η Κύπρος στην αναζήτηση υποστηρικτών και στηριγμάτων τόσο σε σχέση με το Κυπριακό όσο και σ’ ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών. Σημειώνει στο άρθρο του ο Ντάνιελ Πάιπς: «Οι φιλοδοξίες του ΑΚΡ(Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) έχουν μετατρέψει την τουρκική κατοχή της Κύπρου από ένα ειδικό πρόβλημα σε μια πτυχή ενός μεγαλύτερου ζητήματος». 

Ουσιαστικά το μήνυμά του είναι πως τα δεδομένα έχουν πλέον αλλάξει, τώρα η κατοχή τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία δεν αποτελεί ένα τοπικό πρόβλημα που δεν αφορά στη διεθνή κοινότητα, αλλά είναι ένα ζήτημα που καταδεικνύει τη γενικότερη συμπεριφορά της Άγκυρας. Θεωρεί ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου δείχνει τον πραγματικό χαρακτήρα της Άγκυρας. Μάλιστα στη συνέντευξή του στον «Φ», ο κ. Πάιπς υπογράμμισε πως όταν η Τουρκία κατηγορεί το Ισραήλ για το Παλαιστινιακό τότε η άμεση απάντηση είναι «και τι γίνεται με την περίπτωση της Κύπρου». 

Επειδή στην Κύπρο έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι η διεθνής κοινότητα και τα κέντρα λήψεως αποφάσεων αδιαφορούν για το Κυπριακό και εν πολλοίς το θεωρούν ως μια δικοινοτική διαφορά, με κατηγορηματικό τρόπο ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και έστειλε το μήνυμα πως η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να επαναφέρει το Κυπριακό σε ένα άλλο επίπεδο. Στο άρθρο του αναφέρει δε πως τα τελευταία γεγονότα (τουρκικές απειλές και έρευνες για φυσικό αέριο) έχουν διαταράξει και το στάτους κβο στο νησί, για το οποίο η διεθνής κοινότητα αδιαφορούσε.