Του Δρ Ευστάθιου Αβρααμίδη,

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι αυτόκλητοι εκπρόσωποι του πολιτισμού, προσπαθούν να τον χρησιμοποιήσουν για να υπηρετήσουν τον κομματικό τους φανατισμό. Έτσι λοιπόν και τώρα κάποια «κίνηση πολιτισμού», με μια μισαλλόδοξη προκήρυξη που μιλά για «άθλια στοχοποίηση» του Δ. Χριστόφια, κάλεσε καλλιτέχνες από την Ελλάδα σε μια κομματική φιέστα υποστήριξης του Προέδρου, ο οποίος είναι απομονωμένος από δικά του κραυγαλέα λάθη. Είναι προφανές ότι το κείμενο-προκήρυξη, που κάνει εντύπωση για τον υποκειμενισμό και την ακρότητα του λόγου του, δεν εκπροσωπεί τίποτα που να θυμίζει πολιτισμό – θυμίζει απεναντίας κομματική προκήρυξη.

Οι καλλιτέχνες από την Ελλάδα, αν έλθουν, πρέπει να ξέρουν ότι θα κάνουν συναυλία εναντίον των αγανακτισμένων πολιτών της Κύπρου, εναντίον ενός λαϊκού κινήματος και κατ’ επέκταση εναντίον του παγκόσμιου κινήματος των αγανακτισμένων. Το κίνημα των αγανακτισμένων στην Κύπρο κορυφώθηκε μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί, αλλά δεν δημιουργήθηκε από αυτήν. Οι αγανακτισμένοι υπήρχαν λόγω των κακών χειρισμών Χριστόφια στο κυπριακό και στην οικονομία και λόγω της αυταρχικής του διακυβέρνησης. Πως γίνεται να κάνουν συναυλία εναντίον των λαϊκών κινητοποιήσεων και να παριστάνουν τους προοδευτικούς;

Γιατί αλήθεια δεν κάνουν συναυλία εναντίον των αγανακτισμένων της Ελλάδας; Γιατί δεν κάνουν υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου(που «στοχοποιείται» κι αυτός αν θεωρήσουμε ότι η κριτική αποτελεί στοχοποίηση), ο οποίος έχει την ίδια νοοτροπία με τον Δ. Χριστόφια; Και οι δύο είναι ψευδοαριστεροί, γκαφατζήδες και αρεστοί στους ξένους («κάνει πολλά καλά ο πρόεδρος λένε οι ξένοι», δήλωνε καμαρώνοντας ο Δ. Χριστόφιας τις προάλλες).

Δεν κάνουν τέτοιες εκδηλώσεις στην Ελλάδα επειδή ξέρουν την ελληνική πραγματικότητα και ξέρουν ότι ο λαός δεν θα το ανεχθεί. Θα έλθουν όμως (όσοι έλθουν) στη Κύπρο, όπου δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα, για να ικανοποιήσουν ένα κόμμα, να παραστήσουν τους αριστερούς, να λάβουν μέρος σε διχαστικές ενέργειες του προέδρου και του κόμματός του και να προκαλέσουν τον λαό. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που κάποιοι ελλαδίτες «άνθρωποι του πνεύματος», προσπαθούν να επηρεάσουν την συνείδηση του κυπριακού ελληνισμού.

Να θυμηθούμε μια ομάδα «διανοούμενων»(τάχα), που το 2004 υπέγραψαν ένα κείμενο υπέρ του σχεδίου Αναν. Δεν γνώριζαν το σχέδιο, όμως έκριναν ότι ήταν πράξη προοδευτική η υποστήριξη ενός σχεδίου που έδινε την Κύπρο στους τούρκους, επειδή έτσι τους είπε το ΠΑΣΟΚ και ο Συνασπισμός(κι ο Μητσοτάκης). Όποιος υποστηρίζει κάτι που δεν γνωρίζει είναι ανεύθυνος και επικίνδυνος για το σύνολο.

Οι καλλιτέχνες που θα έλθουν για τη κομματική συναυλία υπέρ Χριστόφια, γνωρίζουν την κυπριακή πραγματικότητα; Ξέρουν τις γενναιόδωρες προσφορές του Δ. Χριστόφια στο κυπριακό και την ανανική πολιτική του; Ξέρουν για τον οδοστρωτήρα του; Ξέρουν ότι μας θεωρεί περισσότερο Σύριους παρά έλληνες; Ξέρουν ότι το πόρισμα Πολυβίου αποδίδει στον Πρόεδρο προσωπικές ευθύνες για την έκρηξη στο Μαρί; Δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι θα έλθουν επειδή σκέφτονται κομματικά και όχι πολιτικά.

Έρχονται για να υποστηρίξουν το κόμμα, όπως κάνει ο Μικρούτσικος. Οι άλλοι όμως γιατί στρατεύονται εναντίον της πλειοψηφίας του κυπριακού ελληνισμού; Όσοι από αυτούς θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό ας μη παρασύρονται. Η αριστερά ήταν κάποτε αντίσταση και αμφισβήτηση – το ΑΚΕΛ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα του συστήματος, της υποταγής στη Νέα Τάξη Πραγμάτων, της διαβρωτικής ψευδοπροοδευτικότητας που καλλιεργείται σε Ελλάδα και Κύπρο. Ας ρωτήσουν τη συνείδηση τους λοιπόν πριν έλθουν στη Κύπρο. Ας μην χρησιμοποιήσουν τη συμπάθεια που νοιώθουν γι’ αυτούς οι άνθρωποι, όπως προσπάθησαν ανεπιτυχώς να κάνουν κάποιοι άλλοι με το φιλοτουρκικό σχέδιο Αναν. Ας μη συμμετάσχουν στη κομματικοποίηση και του πολιτισμού. (Ήδη κάποιοι τραγουδιστές με αίσθημα ευθύνης ακύρωσαν την συμμετοχή τους. Τους αξίζουν συγχαρητήρια).