Νέα Υόρκη. Εδώ και δυο μήνες  έκανε την εμφάνιση του   ένας νέος –μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανισμός NONPROFIT που υπόκειται στο άρθρο 501 C 3 περί ΜΚΟ στις ΗΠΑ – με την ονομασία «Oxi Day Foundation».

Ο οργανισμός εδρεύει στην Washington και οργανωτικά τον κινεί  και αρχικά  τον χρηματοδοτεί  η ίδια  ομάδα ΕλληνοΑμερικανών(greek lobby)  που ηγείται εδώ και 35 χρόνια  για την προώθηση και προβολή  στα λεγόμενα εθνικά  ζητήματα  της Ελλάδος.

Ο Νέος οργανισμός  ως ιστορική του βάση και ορμητήριο για τις δράσεις  του λαμβάνει τον ιστορικό  ρόλο της Ελλάδας στον Β Παγκόσμιο πόλεμο    με στόχο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι ιδρυτές και εμπνευστές του, την προς πάσα κατεύθυνση ενημέρωση για το ρόλο και τη συμβολή της Ελλάδας στον Δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Αναδεικνύοντας τους σύγχρονους ήρωες που επιδεικνύουν το ίδιο απαράμιλλο  θάρρος, την ανδρεία και τον ηρωισμό  για την διατήρηση της ελευθερίας και την προώθηση της δημοκρατίας και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων  στον πλανήτη.

Με δραστηριότητες, προγραμματισμένες καθόλη την διάρκεια του έτους, το νεοσυσταθέν ίδρυμα επιδιώκει να κάνει γνωστή στους αμερικανούς πολιτικούς, σε όσους χαράσσουν πολιτικές, στους διαμορφωτές της κοινής γνώμης, αλλά και γενικότερα στην αμερικανική κοινή γνώμη, την συμβολή της Ελλάδας στο να ανακόψει την επέκταση της ναζιστικής κυριαρχίας, προκαλώντας πλήγμα στις δυνάμεις του Άξονα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου.

Οι στόχοι του ιδρύματος περιλαμβάνουν

-την ενημέρωση των αμερικανών που χαράσσουν πολιτική, αλλά και των διαμορφωτών της κοινής γνώμης μέσω της διαδικασίας της πρόσκλησής τους να συμμετέχουν στις ετήσιες εκδηλώσεις για την επέτειο του ΟΧΙ στην Ουάσινγκτον, την παραγωγή video για τις ενέργειες της Ελλάδας στον Β παγκόσμιο πόλεμο, απονομή υποτροφιών “OXI DAY” σε διαγωνισμούς έκθεσης σε όλα τα σχολεία της μητροπολιτικής περιοχής της Ουάσινγκτον, των οποίων μαθητές είναι παιδιά και εγγόνια σημαντικών αμερικανών πολιτικών και διπλωματών.

-Συνεργασία με εβραϊκούς οργανισμούς, στρατιωτικούς οργανισμούς και προγράμματα σπουδών με επίκεντρο την γυναίκα (συνεργασία με εβραϊκούς οργανισμούς, στρατιωτικούς οργανισμούς και μουσεία, ώστε η ιστορία του μητροπολίτη Χρυσόστομου και της ημέρας του ΟΧΙ να μπαίνει μαζί με το ολοκαύτωμα και τις παρουσιάσεις για τον Β παγκόσμιο πόλεμο, η ιστορία των γυναικών της Κρήτης να εισαχθούν σε προγράμματα σπουδών με επίκεντρο την γυναίκα.

-Διδασκαλία της ημέρας του ΟΧΙ στην επόμενη γενιά των αμερικανών (δημιουργία βίντεο για την επέτειο του ΟΧΙ και διανομή στα γυμνάσια των ΗΠΑ, δημιουργία βίντεο από την θρησκευτική σκοπιά και την διανομή τους στα σαββατιανά σχολεία στις 500 περίπου ορθόδοξες ενορίες, διεξαγωγή διαγωνισμών, υποτροφιών, κλπ)

-Παρουσία στο διαδίκτυο και Δημιουργία Online κοινότητας (δημιουργία ιστοσελίδας με εκπαιδευτικό υλικό, νέα, δραστηριότητες για την εκδηλώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, κλπ. Χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter, αλλά και το YouTube.

– προσέλκυση της κοινής γνώμη μέσω των ΜΜΕ, γενικού περιεχομένου ή εξειδικευμένα, αλλά και με τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το Discovery Channel, Military Channel, και το History Channel, ώστε να συμπεριλάβουν το υλικό στα εκπαιδευτικά προγράμματά τους.

-διάθεση υλικού στους ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς

Η κορυφαία εκδήλωση του ιδρύματος  θα είναι το διήμερο 27-28 Οκτωβρίου, επέτειος του ΟΧΙ, εκδηλώσεις που για πρώτη χρονιά οργανώνονται φέτος στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Με την θέσπιση απονομής βραβείων, το ίδρυμα από τις 19 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε σταδιακά να ανακοινώνει τους αποδέκτες των βραβείων και την διοργάνωση της κεντρικής εκδήλωσης του διημέρου. Υποστηριχτικά του έργου και της δράσης του ιδρύματος έχουν θεσπισθεί μια σειρά σημειολογικών με ουσιαστική σημασία βραβείων.

 


Το βραβείο «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός» θα απονέμεται σε προσωπικότητες που διακρίνονται για τις προσπάθειές τους ενάντια στον αντισημιτισμό και των διακρίσεων.

 

 

Το βραβείο «Oxi Day Greatest Generation Award» απονέμεται σε έναν έλληνα και έναν αμερικανό βετεράνο του Β παγκοσμίου Πολέμου για την προσφορά τους στον αγώνα.

Τα βραβεία Oxi Day Award και Oxi Day Battle of Crete Award απονέμονται σε δυο προσωπικότητες –ένα άνδρα και μια γυναίκα-ως αναγνώριση των προσπαθειών τους για την προστασία, προώθηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Το  βραβείο «Oxi Day Battle of Crete Award» (βραβείο για την μάχη της Κρήτης) εμπνευσμένο από της γυναίκες της Κρήτης για την γενναία συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στον ναζισμό.

 

Οι υποψηφιότητες των προσωπικότητες προς βράβευση στο επίσημο δείπνο υπεβλήθησαν από τους επικεφαλής μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα οργανώσεων, Think tanks και αμερικανούς πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. 

 

 

Οι φετινοί αποδέκτες των βραβείων είναι οι εξής:

Για το βραβείο Oxi Day Greatest Generation Awards στο Μνημείο του Β Παγκοσμίου Πόλεμο, οι βετεράνοι που θα παραλάβουν το βραβείο είναι ο Robert Joseph BobDole, αμερικανός βετεράνος και ο Παναγιώτης Σακελλάρης, εκ μέρους των ελλήνων βετεράνων του Β’ παγκοσμίου Πολέμου. Στις 22 Σεπτεμβρίου το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι στην εκδήλωση στο μνημείο του Β παγκοσμίου Πολέμου στην Washington, παρουσιάστρια θα είναι η πρώην υφυπουργός των εξωτερικών επί προεδρίας GW Bush Barbara Spyridon Pope.

Στο επίσημο δείπνο στις 27 Οκτωβρίου, τα βραβεία Oxi Day Award και Oxi Day Battle of Crete Award απονέμονται στον Jamel Battaieb, τον τυνήσιο ακτιβιστή, εκ μέρους της πόλης Sidi Bouzid, από όπου και ξεκίνησε η Αραβική Άνοιξη, ενώ το βραβείο Oxi Day Battle of Crete Award θα λάβει η Aung San Suu Kyi από την Μπούρμα. Όπως ανακοινώθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Chris Matthews θα είναι ο παρουσιαστής της βραδείας.

Τέλος το βραβείο «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός» θα λάβει η διευθύντρια του Διπλωματικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών,  Φωτεινή Τομαή από τον ίδιο Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, μετά την θεία λειτουργία, χοροστατούντος του κ.κ. Δημητρίου. Θα προλογίσει ο ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τom Miller.

Στις 20 Σεπτεμβρίου,το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα απονείμει το βραβείο «Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός» σε εκδήλωση με την εβραϊκή κοινότητα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Το διήμερο των φετινών εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους στο ξενοδοχείο Four Season στην Ουάσιγκτον. Πέρα από την απονομή των βραβείων, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την ομιλία του Alexander Kitroeff, καθηγητή ιστορίας στο πανεπιστήμιο Haverford, με προηγούμενη εισήγηση του Patrick Deneen, από το πανεπιστήμιο Georgetown, και την έδρα των ελληνικών σπουδών του Μάρκου και της Ελένης Τσακοπούλου-Κουναλάκη για το ρόλο της Ελλάδας στον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο».

Τις εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον θα τιμήσει με την παρουσία του εκπροσωπώντας την Ελλάδα ο υπουργός εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι μέχρι σήμερα οι ΕλληνοΑμερικανοί έγιναν πολύ γνωστοί –εκτός των άλλων επιτευγμάτων τους στην πολιτική τις επιστήμες και την προσωπική τους πρόοδο στη οικονομία  και τον κόσμο των επιχειρήσεων  – σε συλλογικό επίπεδο κυρίως από την διοργάνωση της μεγάλης παρέλασης στην 5η λεωφόρο για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας, τιιμώντας τους ήρωες της εθνεγερσίας  για την αποτίναξη του ελληνικού έθνους από τον τουρκικό ζυγό ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία το 1821 την 25η Μαρτίου.  Μάλιστα για πρώτη φορά το 2012 η παρέλαση στην 5η λεωφόρο  θα γίνει ανήμερα την 25η Μαρτίου. Το τελευταίο διάστημα, τα αμέσως  προηγούμενα χρόνια, εδικά από το 2007 όταν επισήμως ετέθει  με κύριο άρθρο από το GreekAmericanNewsAgency  το ζήτημα ανάλογου  εορτασμού και για την επέτειο  της 28ης Οκτωβρίου 1940  και της αναβάθμισης της ιστορικής επετείου  εντός της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ  πολλές ήταν οι φωνἐς που όχι μόνο συντάχθηκαν αλλά και άρχισαν να κινούν διακριτικά  το όλο ζήτημα.  Όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στο ζήτημα  σημείωναν  την παντελή έλειψη, με οποιαδήποτε επίσημη αναφορά σε επίπεδο ηγεσίας,  για την συμβολή της Ελλάδος στον Β Παγκόσμιο πόλεμο στους κόλπους της Ελλ. κοινότητας. Δεν υπήρχε δηλαδή  καμία πρόνοια στους κόλπους της Ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ για τον επίσημο εορτασμό και της 28ης Οκτωβρίου ανάλογα με εκείνον της 25ης Μαρτίου. Οι Έλληνες της Αμερικής, μέχρι πρότινος,  έμεναν στο γεγονός ότι η μεγάλη επέτειος του ΟΧΙ εορτάζονταν με χλιαρότητα στις σχολικές εορτές-και όχι σε όλα τα σχολεία – και στις σποραδικές πρωτοβουλίες που ελάμβαναν   για τον εορτασμό της ιστορικής επετείου, κάποιοι πρωτοβάθμιοι ή και δευτεροβάθμιοι οργανισμοί. Σήμερα, μετά από την ανακοίνωση της λειτουργίας αυτού του νέου ΕλληνοΑμερικάνικου οργανισμού δικαιώνονται αγώνες και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μιας ομάδας ανθρώπων, επιστημόνων, δημοσιογράφων  και ιστορικών στην Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον που έπεισαν εκείνους που μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή την ενέργεια. Αυτό το ίδρυμα αν δεν αποτελέσει, όπως άλλες πρωτοβουλίες, βήμα και βάθρο αυτοπροβολής των «συνηθισμένων αυτόκλητων ηγετών» έχει να προσφέρει πολλά. Και πάντως σίγουρα αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία προβολής στις ΗΠΑ ενός άγνωστου ιστορικού κεφαλαίου συνδρομής της Ελλάδας στην διαμόρφωση της σύγχρονης ευρώπης. Μια ευρώπη που σήμερα πληρώνει με το σκληρό τρόπο την συμβολή της Ελλάδας σε αυτό τον αγώνα ενάντια στον τότε  άξονα  του κακού Χίτλερ Μουσολίνι.

 

Σχετικά link :  http://www.oxidayfoundation.org/

ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗΝ ΑΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΥ,ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΟΥ 1940!

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ: 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940