Του ΜΕΝΕΛΑΟΥ ΓΚΙΒΑΛΟΥ, Αναπληρωτή καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ο χωρίς προηγούμενο παλλαϊκός ξεσηκωμός αποτέλεσε ένα πραγματικό ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ, μέσω του οποίου η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού κηρύσσει έκπτωτη την κυβέρνηση του Μνημονίου και απαιτεί την απομάκρυνσή της και την προκήρυξη εκλογών.

Η ελληνική κοινωνία δεν είναι άθροισμα συντεχνιών και μικροσυμφερόντων, όπως νομίζει ο κ. Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του. Αποτελείται, αντίθετα, από πολίτες, από εργαζόμενους που αγωνίζονται να διατηρήσουν τη δουλειά τους, από επαγγελματίες που βάζουν λουκέτα στα μαγαζιά τους, από απόμαχους της ζωής και της εργασίας που αγωνίζονται να επιβιώσουν και να προασπίσουν την αξιοπρέπειά τους.

Αποτελείται, κ. πρωθυπουργέ, από Έλληνες που δεν θέλουν να ξεπουληθεί η πατρίδα τους, που δεν δέχονται το καθεστώς της ξένης πολιτικής και οικονομικής κατοχής το οποίο θέλετε εσείς να τους επιβάλετε, που αρνούνται να ευτελίζονται διεθνώς ως λαός και ως χώρα.

Η μόνη πραγματική συντεχνία είναι το σύστημα συμφερόντων (εγχώριων και ξένων) που μέσω του Μνημονίου, της δανειακής σύμβασης και των «πολυνομοσχεδίων» που ψηφίζονται κατά συρροήν στη Βουλή, επιδιώκει να «νομιμοποιήσει» την κατοχή και εκποίηση της χώρας και να οδηγήσει σε εξανδραποδισμό και πτώχευση τον ελληνικό λαό.

Η μνημονιακή συντεχνία ετοιμάζει τώρα τις τελευταίες γραμμές άμυνας, δίνει τα «ρέστα της». Πρώτος στόχος η διασφάλιση αρραγούς μετώπου προπαγάνδας και αποφυγή οποιασδήποτε «ρωγμής», έστω και της στοιχειώδους κριτικής. Τα μη ελεγχόμενα ΜΜΕ θα πρέπει να κλείσουν ή να συνετιστούν. Γι’ αυτό ο κ. Γ. Παπανδρέου πριν καν συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων συσκέφθηκε με «επίλεκτη» ομάδα καναλαρχών…

Όμως η συντεχνία του Μνημονίου κυοφορεί και το διάδοχο πολιτικό «σχήμα»: Ήδη τρεις υπουργοί της κυβέρνησης Παπανδρέου κατέθεσαν το περίγραμμα των καταστατικών αρχών του «κόμματος του Μνημονίου», αποδεικνύοντας στην πράξη ότι οι πολιτικοϊδεολογικές αρχές του ΠΑΣΟΚ έχουν αλλοιωθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να εκκολάπτει σήμερα το αυγό τού «νεοφιλελεύθερου φιδιού»… Ό,τι δεν πέτυχαν οι Μάνος – Ανδριανόπουλος, ό,τι δεν κατόρθωσε η Ντόρα Μπακογιάννη φαίνεται να προωθείται σήμερα μέσα από το ΠΑΣΟΚ για να καταδείξει το κατάντημα της ηγεσίας του.

Ήδη όμως ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ μέσα από τις τεράστιες λαϊκές κινητοποιήσεις και αντιδράσεις, ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, σύμφωνα με το οποίο η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ «Ο ΔΡΟΜΟΣ»: Η μαζική και παλλαϊκή αντίδραση και αντίσταση της κοινωνίας, των πολιτών, ώστε να αποτραπεί η οριστική υποδούλωση της χώρας και η εξαθλίωση του ελληνικού λαού.

Η ψήφιση του «πολυνομοσχεδίου» αποτελεί μια ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική πράξη για το ΠΑΣΟΚ. Η μια πλευρά αφορά στη «νομιμοποίηση» επιλογών που οδηγούν την Ελλάδα στην κατηγορία ενός βαλκανικού προτεκτοράτου. Η άλλη πλευρά αφορά στην ίδια την υπόσταση και την προοπτική του ΠΑΣΟΚ στην πολιτική ιστορία της χώρας.

Με την πράξη αυτή το ΠΑΣΟΚ αποκηρύσσει επίσημα την ιστορική του διαδρομή, την πολιτικοϊδεολογική του φυσιογνωμία, περιφρονεί και εκδιώκει την κοινωνική του βάση. Με την ίδια πράξη, έπειτα από δύο χρόνια «περιπλάνησης» στα «χωρικά ύδατα» των κερδοσκόπων, του ΔΝΤ, των χρηματοπιστωτικών κέντρων, αποδέχεται την ένταξή του στη «σύγχρονη οικογένεια» των νεοφιλελεύθερων κομματικών «μορφωμάτων».

Η συντελούμενη σήμερα «κυοφορία» στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ θα γίνει πραγματικότητα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των συστημικών – μνημονιακών συμφερόντων, μετά τις εκλογές, οπότε μέσα από τα «συντρίμμια» της ήττας θα προβάλουν οι νεοφιλελεύθεροι «σωτήρες» που σήμερα προσυπογράφουν τις καταστατικές αρχές του νεοφιλελεύθερου / μετα-ΠΑΣΟΚικού κόμματος…

Δεν πρόκειται απλώς για φιλοδοξίες πολιτικών προσώπων που τα προετοιμάζουν εδώ και καιρό τα συστημικά συμφέροντα… ούτε αφορά τις ιδεοληψίες της αποκληθείσας «τρόικας του εσωτερικού». Στην πραγματικότητα πρόκειται για ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΗΜΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΠΑΣΟΚ όπως αυτή διαμορφώθηκε στην πράξη, ιδιαίτερα τα δύο τελευταία χρόνια. Η νέα αυτή νεοφιλελεύθερου τύπου ταυτότητα έχει ασφαλώς κοινωνική αναφορά και περιλαμβάνει τα οικονομικοκοινωνικά συμφέροντα που επωφελούνται σήμερα από τη βίαιη διαρπαγή του εθνικού πλούτου και του εισοδήματος των εργαζομένων, τις στρατηγικές μιας προνομιούχου κάστας φοροκλεπτών, μιζαδόρων, προμηθευτών τα συμφέροντα των οποίων εκπροσωπεί με τον καλύτερο τρόπο η σημερινή κυβέρνηση.

Αυτή ακριβώς η κάστα, που ελέγχει και τη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ, αποτελεί και τον «σκληρό πυρήνα» των εκλογικών ποσοστών του ΠΑΣΟΚ που εμφανίζονται στις σφυγμομετρήσεις… Αυτό είναι και το πραγματικό ακροατήριο των κ. Γ. Παπανδρέου και Ε. Βενιζέλου.
«Τα έμαθες τα νέα πατέρα; Γίναμε νεοφιλελεύθεροι και εκποιούμε την πατρίδα».

 

Πηγή