Tου Νικου Χ. Ρουσανογλου
Με στόχο τη μείωση του δημοσίου χρέους και την ορθολογικότερη αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων, χωρίς τα σημερινά ασφυκτικά περιθώρια και σε ένα θετικό επενδυτικό και οικονομικό περιβάλλον, παρουσιάστηκε στις αρχές της εβδομάδας το νέο, αναθεωρημένο σχέδιο της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία και Αξιοποίηση), στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της OTE Estate Γιάννης Παναγιωτίδης.
Βάσει της νέας πρότασης, το Δημόσιο θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε σχέση με το σημερινό, που θα ενταχθεί σε μια ειδική επενδυτική εταιρεία. Μέτοχος αυτής και συνεπώς αγοραστής των ακινήτων, στην προκειμένη αρνητική συγκυρία, θα πρέπει να είναι ένας ευρωπαϊκός φορέας, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Με βασική παραδοχή ότι η συνολική αξία τού προς εισφορά χαρτοφυλακίου θα κυμαίνεται μεταξύ 180-200 δισ. ευρώ, ο αγοραστής θα καταβάλλει άμεσα το ποσό των 75 δισ. ευρώ, που θα απομειώσουν κι άλλο το δημόσιο χρέος κι επιπλέον 75 δισ. ευρώ, όταν διαμορφωθεί η τελική σύσταση του χαρτοφυλακίου (δηλαδή αφού αφαιρεθούν ακίνητα που δεν επιθυμεί το Δημόσιο να πωλήσει). Στο πλαίσιο του σχεδίου, προσυμφωνείται χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης για τα ακίνητα, άνω της τετραετίας.
Αυτή ακριβώς η δυνατότητα ανάκλησης ακινήτων είναι βασικό πλεονέκτημα του σχεδίου, καθώς διασφαλίζει τα εθνικά και οικονομικά συμφέροντα της χώρας, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του ευρωπαϊκού σχεδίου «Εύρηκα». Στόχος της παραπάνω κίνησης είναι να δημιουργηθεί άμεσα ένα «θετικό γεγονός» στις αγορές, συνέπεια της οποίας θα είναι η επαναπροσέλκυση ξένων επενδυτών, η επαναλειτουργία της οικονομίας και κατά συνέπεια και της αγοράς ακινήτων. Μόνο τότε, θα μπορέσουν να γίνουν σωστές εκτιμήσεις της πραγματικής αξίας των δημοσίων ακινήτων. Επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι παρέχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη των ακινήτων και σε σαφώς θετικότερο περιβάλλον, που μεταφράζεται και σε μεγαλύτερες υπεραξίες για το Δημόσιο. Εφόσον λοιπόν υπάρχουν ακίνητα τέτοια, το Δημόσιο μπορεί να τα ανακαλεί, καρπούμενο τα σχετικά κέρδη.
Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι το να συνεχίσει το Δημόσιο την προσπάθεια αξιοποίησης των ακινήτων, όπως και σήμερα, με τη διαφορά ότι θα μπορεί να το πράξει σε ένα σαφώς ευνοϊκότερο πλαίσιο και χωρίς το μικρό χρονικό περιθώριο που έχει σήμερα. Ετσι, θα μπορέσει σε 2-3 χρόνια να δρομολογήσει και τη συμμετοχή ιδιωτών στην εταιρεία αυτή, μέσω της έκδοσης ομολογιακού δανείου.
Πηγή : kathimerini.gr