Μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσσου καλεί την Τουρκία να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία

Η Δημοκρατική Αντιπρόσωπος της Πολιτείας Καλιφόρνιας στο Αμερικανικό Κογκρέσσο Linda Sánchez έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη δήλωση στις 18 Νοεμβρίου, ανακοινώνοντας την υποστήριξή της στο Ψήφισμα 306, με τίτλο «Καλώντας την Τουρκική Δημοκρατία να προστατεύσει τη Χριστιανική της Κληρονομιά και να Επιστρέψει τις Κατασχεθείσες Εκκλησιαστικές Ιδιοκτησίες».

19/11/2011

 

Ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης και η μισθοδοσία του κλήρου

Η Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας ονόμασε το έτος 2011: ΕΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ και πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων για τον αείμνηστο σπουδαίο Ιεράρχη. Προέβη επίσης στην έκδοση βιβλίου αφιερωμένο στον δυναμικό Ποιμένα, στην έκδοση συλλεκτικού φιλοτελικού Λευκώματος και σειράς γραμματοσήμων. Η συμμετοχή του Μεσσηνιακού λαού στις ως άνω ενέργειες υπήρξε πολύ μεγάλη και συγκινητική. Οι Μεσσήνιοι ετίμησαν για μίαν ακόμη φορά τον Πατέρα και Αναμορφωτή της περιοχής των κατά τα δύσκολα χρόνια μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

19/11/2011

Επικράτηση του Αρχιμ.Χρυσόστομου Κυκκώτη – Μεγάλη η αποχή των ψηφοφόρων

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, Σάββατο, στην Κύπρο για την χηρεύουσα Μητρόπολη Κυρήνειας. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο υποστηριζόμενος από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, Αρχιμ.Χρυσόστομος συγκέντρωσε 3145 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 43,52%.

19/11/2011

Ανακοίνωση των υποστηρικτών του Αρχιμ.Χρυσόστομου Κυκκώτη για την Μητροπολίτη Κυρήνειας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η καταμέτρηση της ψηφοφορίας που διεξήχθη σήμερα Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη της προσφυγικής και πολυαγαπημένης Κερύνειας μας. Με τη βοήθεια του Θεού και με σεβασμό στη μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτη μας κυρού Παύλου, δύο αρχιμανδρίτες και ένας επίσκοπος, διεκδίκησαν τον κενωθέντα μητροπολιτικό θρόνο της Επαρχίας Κερύνειας.

19/11/2011

Μπροστά ο Αρχιμ.Χρυσόστομος Κυκκώτης για τη Μητρόπολη Κυρήνειας

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης φαίνεται να συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό στις εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, Σάββατο, στην Κύπρο για την χηρεύουσα Μητρόπολη Κυρήνειας. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο υποστηριζόμενος από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο, Αρχιμ.Χρυσόστομος συγκεντρώνει περίπου το 43% των ψήφων ενώ ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου, που φέρεται να είχε την στήριξη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, συγκεντρώνει, κατά τις ίδιες πηγές, περίπου 33%.

19/11/2011

Επιστολή Πατρών Χρυσοστόμου στον Ευ.Βενιζέλο για το “χαράτσι” των ακινήτων

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, συμμεριζόμενος τον πόνο των αδυνάτων οικονομικά συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν δύνανται να πληρώσουν το τέλος για τα ακίνητα μέσω Δ.Ε.Η. και δεχόμενος κάθε ημέρα στο Γραφείο του, τους δοκιμαζομένους συνανθρώπους μας, με επιστολή του παρακαλεί τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, να βοηθήση ώστε να γίνη δικαιότερη αντιμετώπιση των ανθρώπων, ως προς το θέμα αυτό, καθ’ όσον ένα μέρος του πληθυσμού έχει πλεόν γονατίσει κάτω από την φτώχεια και την ανέχεια.

19/11/2011

Καλαβρύτων Αμβρόσιος: Εξομολόγηση εκ βαθέων

Στις 19 Νοεμβρίου 1978 ο Πανάγαθος Θεός ωδήγησε τα βήματά μου εδώ στην ιστορική Βοστίτσα, την αγιασμένη απο τη Χάρη της Παναγίας μας, της Τρυπητής, πόλη, στο όμορφο Αίγιο και τους ανθρώπους του και με κατέστησε, ανάξιον όντα, Επίσκοπο και Μητροπολίτη των πιστών τέκνων της Ορθοδοξίας, που κατοικούν και με την παρουσία τους ζωντανεύουν την ιστορική αυτή Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

19/11/2011

Οι Κυρηνειώτες μίλησαν – Η τελική εκλογή από την Ιερά Σύνοδο

Ολοκληρώθηκε στις 4 το απόγευμα η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας, σε διαδοχή του αποβιώσαντος Μητροπολίτη Παύλου. Το Μητροπολιτικό θρόνο διεκδικούν ο επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης και ο Αρχιμανδρίτης Βενέδικτος Ιωάννου και οι τρείς κατάγονται από την Κερύνεια. Το σύνολο των Ορθοδόξων χριστιανών, που έχουν δικαίωμα ψήφου είναι 26 χιλιάδες.

19/11/2011

Χειροτονία διακόνου στη Χάλκη

Τελέσθηκε σήμερα στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Χάλκης η εις Διάκονον χειροτονία του θεολόγου Νικολάου Εφφέ, μετονομασθέντος εις Σαμουήλ. Την χειροτονία ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος, Ηγούμενος της Σχολής, ενώ συμπροσευχόμενοι στο Ιερό Βήμα ήταν η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος επέλεξε το νέο όνομα του νεοχειροτονηθέντος, και οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Πρόεδρος της Εφορείας της Μονής, και Πριγκηποννήσων Ιάκωβος, Εφοροταμίας αυτής.

19/11/2011

Θερμά συλλυπητήρια Μέρκελ στην ελληνική Κοινότητα Μονάχου

Όπως είναι γνωστὀ, η Γερμανική Κυβέρνηση ίδρυσε τον Μάιο 2011 το “Συμβούλιο Ενσωμάτωσης”, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι φορέων των μεταναστών στη Γερμανία. Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι η Ομοπονδιακή Υπουργός κ. Δρ. Μαρία Μπέμερ. Από πλευράς ελλήνων μετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Γερμανίας, με τον Αρχιερατικό Επίτροπο Βαυαρίας, Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση και η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας με τον πρόεδρο της κ. Κωσταντἰνο Δημητρίου.

19/11/2011

 

O Πρόεδρος της Ουγγαρίας στο Φανάρι

Την  έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στο Φανάρι, επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Πολ Σμιτ ο οποίος είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στο επίκεντρο της συζητήσεως βρέθηκαν ζητήματα που αφορούν τη ζωή και το έργο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία των λαών. Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει το ζήτημα του Ναού της Παναγίας και ευχήθηκε όπως οι Ουγγρικές Αρχές δεχθούν με θέρμη το νέο Μητροπολίτη Αυστρίας και έξαρχο Ουγγαρίας Αρσένιο.

17/11/2011

Συνάντηση Οικουμενικού Πατριάρχη με τον υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας

Ο υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Αλέν Ζιπέ, επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Τουρκία. Ο Γάλλος υπουργός συνοδεύονταν από τον Γάλλο πρέσβη στην ʼγκυρα και στη συζήτηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κατάσταση των χριστιανικών μειονοτήτων στην Εγγύς και την Μέση Ανατολή.

17/11/2011

Δηλώσεις Χονγκ Κονγκ Νεκταρίου για την Ιεραποστολή

Για την Ορθόδοξη Ιεραποστολή στη μακρινή Άπω Ανατολή, τις δυσκολίες αλλά και τις προοπτικές της αναφέρεται σε δηλώσεις του, στο www.katixitiko.gr, ο Μητροπολίτης Χονγκ Κονγκ Νεκτάριος. Ο δυναμικός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου, που στα χρόνια της παρουσίας του στην Ιερά Μητρόπολη εργάστηκε στις βάσεις που θεμελίωσε ο προκάτοχός του, σημερινός Μητροπολίτης Δαρδανελίων Νικήτας και επέκτεινε σημαντικά το Ιεραποστολικό έργο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

17/11/2011

Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο στην Γαληνοτάτη (VIDEO+Fotos)

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε πνεύμα ενότητας πραγματοποιήθηκε Πανηγυρικό Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος τα ονομαστήριά του, Μητροπολίτη Ιταλίας και Μελίτης Γενναδίου, στην έδρα της επαρχία του, στην Βενετία. «Η γεφυροποίησις της αγάπης και η ειρηνική συμβίωσις με τον Διάλογον της Αγάπης, του οποίου ιδρυταί είναι οι αοίδιμοι, Πατριάρχης Αθηναγόρας Α’ καί Πάπας Παύλος Στ’, υπήρξεν η πλέον σοβαρά και ισχυρά εκκλησιαστική βάσις καί δύναμις προς επιτέλεσιν της διακονίας μου», τόνισε ο Μητροπολίτης Γεννάδιος στην ομιλία του, κάνοντας έναν απολογισμό των 50 ετών διακονίας του στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 15 έτη ως Ποιμενάρχης αυτής της δυναμικής και πολυσήμαντης επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου.

17/11/2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Βρισκόμαστε σε καιρό πολέμου… Είναι η ώρα της Εκκλησίας»

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Νοεμβρίου στο Πν. Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος έκτακτη κληρικολαϊκή Σύναξη για τον συντονισμό του Φιλανθρωπικού έργου της Τοπικής Εκκλησίας, εξ αφορμής της ολοένα κλιμακούμενης οικονομικής κρίσης. Της Συνάξεως προήδρευσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος και συμμετείχαν οι Εφημέριοι – Πρόεδροι των Φιλοπτώχων Ταμείων και των Ενοριακών Σπιτιών Γαλήνης και τα Μέλη των Δ/κών Συμβουλίων, οι Κυρίες που διακονούν στα Σπίτια Γαλήνης και στα συνεργεία του Εράνου της Αγάπης.

17/11/2011

Εικόνες από την επίσκεψη του Μητροπολίτη Ξάνθης στη Λεμεσό

Την Λεμεσό επισκέφθηκε πριν λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων, ύστερα από πρόσκληση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου, προκειμένου να προεξάρχει των λατρευτικών εκδηλώσεων για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του ελεήμονος, προστάτου και Πολιούχου της όμορφης πόλεως της μαρτυρικής Μεγαλονήσου.

17/11/2011

Συγχαρητήρια Πατριάρχη Αλεξανδρείας στον Πρωθυπουργό Λ.Παπαδήμο

Η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’  απέστειλε την κάτωθι συγχαρητήρια επιστολή προς τον Εξοχ.Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ.Λουκά Παπαδήμου, επί τη αναλήψει των καθηκόντων του.
Εξοχώτατε κύριε Λουκά Παπαδήμα, Πρωθυπουργέ της Ελλάδος, χάρις και έλεος παρά του Παναγάθου Θεου εφ’ υμάς.Διά του παρόντος Πατριαρχικού Γράμματος, με αισθήματα αγάπης και ιδιαζούσης εκτιμήσεως επιθυμούμε να εκφράσουμε  ολόθυμες συγχαρητήριες ευχές επί τη αναδείξει Σας στο ύπατο αξιώματα του Πρωθυπουργού της Ελλάδος…

17/11/2011

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στον Αμερικής Δημήτριο

Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάϊντεν επισκέφθηκε σήμερα την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής και συναντήθηκε με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα των θρησκευτικών ελευθεριών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος αφορώντα στην ασφάλεια και ειρήνη στα Βαλκάνια και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

17/11/2011

 

«Ο ρόλος της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της σύγχρονης κρίσης»

Το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 10.00-12.00 το πρωΐ, στο Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, στα πλαίσια των Εκδηλώσεων «Πρωτοκλήτεια 2011», η τοπική μας Εκκλησία θα συμμετάσχη στο FORUM ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, με θέμα: «Ο ρόλος της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της σύγχρονης κρίσης».

16/11/2011

Το νέο Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε.

Σήμερα την 16η Νοεμβρίου 2011 συνήλθε το Δ.Σ. του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος υπό την νέα σύνθεση του η οποία προέκυψε από την εκλογική διαδικασία της 14ης Νοεμβρίου κατόπιν προσκλήσεως του πλειοψηφήσαντος Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Βαμβακίδη με μοναδικό θέμα ημερεσίας διατάξεως: «Συγκρότησις σε σώμα, εκλογή Προέδρου, Αντιπροέδρου, Γενικού Γραμματέως και Ταμία του Δ.Σ. του Ι.Σ.Κ.Ε για την τριετία Νοέμβριος 2011 – Νοέμβριος 2014».

16/11/2011

Ο Αναπλ.Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας στο Φανάρι

Η Α. Εξοχότης, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας κ. Semjén Zsolt την μεσημβρίαν της σήμερον, Τετάρτης, 16ης Νοεμβρίου, επεσκέφθη την Α. Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαίον, μεθ’ Ου συνδέεται από ετών δια φιλίας, και μετά μακράν και εγκάρδιον συνομιλίαν ο Εξοχώτατος παρεκάθησεν εις το προς τιμήν αυτού παρατεθέν εν τοις Πατριαρχείοις γεύμα.

16/11/2011

«Πνευματικές και ηθικές διαστάσεις της σύγχρονης κοινωνικής κρίσης»

Ο Παγκρήτιος Σύνδεσμος Θεολόγων, για το τρέχον έτος 2011-12, έχει προγραμματίσει μια σειρά ημερίδων διαλόγου και προβληματισμού. Η πρώτη ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Παναγίας Μπεντεβή, στο Ηράκλειο, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011, με θέμα «Πνευματικές και ηθικές διαστάσεις της σύγχρονης κοινωνικής κρίσης».

16/11/2011

“Ελέυθερο Πανεπιστήμιο” από τη Μητρόπολη Κερκύρας

Η Ιερά Μητρόπολις Κερκύρας αποφάσισε και προχωρεί στην υλοποίηση ενός νέου θεσμού, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, στο οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες, με την μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων, θα ενημερώνουν για θέματα που άπτονται της Ιστορίας και της παράδοσης του Ελληνισμού, καθώς και της παρουσίας της Εκκλησίας στη ζωή της πατρίδας μας. Διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν ήδη προσκληθεί και έχουν αποδεχθεί να είναι εισηγητές στον κύκλο μαθημάτων του Ελευθέρου Πανεπιστημίου, στις εργασίες του οποίου θα βοηθήσει και η Ένωση Χριστιανών Επιστημόνων Ν. Κερκύρας.

16/11/2011

Μήνυμα στήριξης του Μεσαορίας Γρηγορίου

Η Ομάδα Στήριξης της Εκλογής του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου σε νέο μητροπολίτη Κυρηνείας εξέδωσε ανακοίνωση προς τους πιστούς από την Μητρόπολη Κυρηνείας.

16/11/2011

Πρωτοβουλία Μητροπολίτη Σύρου για την ανακούφιση των οικονομικά αδύναμων πολιτών

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β΄, ενώπιον των δυσμενών καταστάσεων, που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία από την υφιστάμενη οικονομική συγκυρία, και ειδικότερα οι κάτοικοι των νησιών της Μητροπόλεως, και παρά τις οικονομικές δυσκολίες, που την πλήττουν, ύστερα από πολλή σκέψη και έντονο προβληματισμό με τους συνεργάτες του, προκειμένου να βρεθεί ο πλέον κατάλληλος, διακριτικός και αποτελεσματικός τρόπος ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων και εμπερίστατων συνανθρώπων μας, κατέληξε στην απόφαση να θέσει σε άμεση εφαρμογή ένα καινοτόμο, για τη Σύρο, Πρόγραμμα Βοηθείας, με το γενικό τίτλο «ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ».

16/11/2011

Λαμπρός εορτασμός της μνήμης του Ευαγγελιστού Ματθαίου στην Ριζάρειο

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου στην Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Ο Ιερός Ναός είναι αφιερωμένος εκτός απο τον Άγιο Νεκτάριο, στον Άγιο Γεώργιο και στον Ευαγγελιστή Ματθαίο,προς τιμήν των ιδρυτών της Σχολής Μάνθου και Γεωργίου Ριζάρη.

16/11/2011

Η Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας τίμησε τον Άγιο Φίλιππο

Με ιδιαίτερη κατάνυξη αλλά και λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και ειδικότερα το χωριό Γραμματικού Αγρινίου,τίμησε τη μνήμη του πολιούχου, προστάτη, εφόρου και ακοιμήτου πρεσβευτού της, τον Άγιο ένδοξο Απόστολο Φίλιππο.

16/11/2011

Διαδίκτυο, Νέες Τεχνολογίες και Ηθικά Διλήμματα

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ομάδας για θέματα Ηθικής της Επιστήμης και των Νέων Τεχνολογιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Julian Kinderlerer στις Βρυξέλλες (15 Νοεμβρίου 2011). Οι συναντήσεις αυτές της Ομάδας Ηθικής (European Group on Ethics) έχουν ως σκοπό την μελέτη ειδικών ηθικών διλημμάτων, τα οποία προέρχονται από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

16/11/2011

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Ιεράπολη, τόπο μαρτυρίου του Αγίου Φιλίππου

Στον τόπο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Φίλιππος χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη θεία Λειτουργία που τελέστηκε στα ερείπια πρωτοχριστιανικού ναού, αφιερωμένου στον Άπόστολο Φίλιππο, στην ιστορική Ιεράπολη της νοτιοδυτικής Μ. Ασίας. Τον Πατριάρχη συνόδευε ο μητροπολίτης Πριγκιποννήσων Ιάκωβος, ο οποίος διετέλεσε μητροπολίτης Λαοδικείας, της γειτονικής στην Ιεράπολη πόλης με ελληνιστικές και βυζαντινές αρχαιότητες. Είναι η πρώτη φορά που Οικουμενικός Πατριάρχης λειτουργεί στον ιστορικό αυτό για το χριστιανισμό και όχι μόνο χώρο.

15/11/2011

Στο Φανάρι ο Διαυλείας Γαβριήλ και ο Αρχιμ.Μάξιμος Παπαγιάννης

Σύντομη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και στο Ιερό Κέντρο της Ορθοδοξίας πραγματοποιούν, σήμερα, ο Επίσκοπος Διαυλείας κ.Γαβριήλ, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Αρχιμανδρίτης κ.Μάξιμος Παπαγιάννης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών προκειμένου να λάβουν την ευχή και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Είναι η πρώτη επίσκεψή τους ύστερα από την εκλογή του Επισκόπου Γαβριήλ και την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους.

15/11/2011

 

«Γρηγόριος ο Παλαμάς. Ο Θεολόγος, ο Ησυχαστής, ο Άγιος»

Με πλήρη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Θεολογικό Συμπόσιο, που ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης και το οποίο πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Πατριάρχης Βαρθολομαίος» της Διεθνούς Ακαδημίας Θεολογικών και Φιλοσοφικών σπουδών «Οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος», με θέμα «Γρηγόριος ο Παλαμάς. Ο Θεολόγος, ο Ησυχαστής, ο Άγιος» και με τη συμμετοχή καθηγητών της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και του Τμήματος Μετεκπαιδεύσεως Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά ,Λητής και Ρεντίνης.

14/11/2011

Η εκλογή και οι θέσεις των υποψηφίων για την Μητρόπολη Κυρήνειας

Καθοριστικής σημασίας για τη στάση των Συνοδικών Αρχιερέων στην τελική εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον μακαριστό Παύλο, θα πρέπει να είναι η ψήφος των Κυρηνειωτών, που θα προσέλθουν στις 19 Νοεμβρίου για να καταρτίσουν το τριπρόσωπο των υποψηφίων, τόνισε στον «Φ» έγκυρη εκκλησιαστική πηγή. Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι «δεν θα πρέπει να υπάρξουν συμμαχίες στη Σύνοδο και οι Συνοδικοί, ανεξαρτήτως υποσχέσεων που μπορεί να δόθηκαν σε υποψηφίους , θα πρέπει να προκρίνουν ως νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας, εκείνο που ο λαός θα αναδείξει πρώτο με σημαντική διαφορά από τους άλλους».

14/11/2011

“Χρειάζεται συναίνεση για να προχωρήσουμε μπροστά”

«Ο τόπος μας, ιδιαίτερα σήμερα, χρειάζεται τη συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας» επισήμανε, μεταξύ άλλων, σήμερα το απόγευμα ο Μακαριώτατος κατά την τελετή εγκαινίων του εκκλησιαστικού λυκείου της Ι. Μητροπόλεως Πατρών. «Πρέπει», υπογράμμισε, «η Εκκλησία να υπερβεί τις δυσκολίες και να σταθεί πλάι στην Πολιτεία και η Πολιτεία να μην βάλει στο περιθώριο, ούτε να εξοστρακίζει τις παραδόσεις και την εκκλησιαστική ζωή».

14/11/2011

Η Ι.Μ.Βατοπεδίου στηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Ι.Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Την απόφασή της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου  να στηρίξει το φιλανθρωπικό έργο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ιδιαίτερα τη σίτιση απόρων εξέφρασε ο καθηγούμενος της, Αρχιμ. κ. Εφραίμ, στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο. Η μεγάλη καθημερινή ζήτηση για διατροφική βοήθεια ατόμων που ζουν στα όρια της φτώχειας, μόνο τις τελευταίες εβδομάδες, υποχρέωσε στην αύξηση των δεμάτων αγάπης που διανέμονται σε οικογένειες από 1.500 σε 1.800.

14/11/2011

Αφιερωμένο στα 30 έτη Ποιμαντορίας του Τρίκκης Αλεξίου το ημερολόγιο της Μητροπόλεως

Στην τριακονταετή διακονία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου είναι αφιερωμένο το ημερολόγιο 2012 της Ιεράς μας Μητρόπολης. Το έργο του Επισκόπου μας κατά τα 58 έτη της Ιεροσύνης του, εκ των οποίων 35 Αρχιεροσύνης, είναι αθόρυβο, όμως δημιουργικό και καλύπτει όλες τις πτυχές της εκκλησιαστικής ζωής και δράσεως.

14/11/2011

Εγκαίνια Ιερού Ναού στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης

Τα Εγκαίνια του νέου Ιερού Ναού του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά και της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης στα Λαγυνά Θεσσαλονίκης.Την προηγουμένη μέρα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2001, ώρα 18.00, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Ιωάννης μετέφερε στον υπό εγκαινιασμό Ιερό Ναό τα μαρτυρικά λείψανα και τα εναπέθεσε στο Άγιο Δισκάριο επί της Αγίας Τραπέζης, σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων.

14/11/2011

Ο Υπουργός Γεωργίας της Αυτονόμου Δημοκρατίας της Srpska στα Ιεροσόλυμα

Το Σάββατον, 30ην Οκτωβρίου / 12ην Νοεμβρίου 2011, ο Υπουργός Γεωργίας, Δασών και Υδάτων της Αυτονόμου Δημοκρατίας της Srpska, εις το πλαίσιον της ευρυτέρας Ομοσπονδίας Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, κ. Miroslav Milovanović, συνοδευόμενος υπό ενός συμβούλου αυτού, υπό του Διευθυντού του Γραφείου της Srpska εις το Ισραήλ κ. Ariel Livne και υπό του Ειδικού Συμβούλου εις την Αντιπροσωπείαν της χώρας ταύτης εις το Ισραήλ κ. Aleksandar Nikolić, επεσκέφθη το Πατριαρχείον.

14/11/2011

Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού στην Αργολίδα

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Βυζαντινού μνημείου του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος στο Λυγουριό Αργολίδας. Πρόκειται για ένα Βυζαντινό εκκλησάκι του 11αιώνα μ.χ ρυθμού δικιόνιου εγγεγραμμένου σταυροειδή με τρούλο.Για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί ποσότητα αρχαίου υλικού από την εποχή εκείνη. Πιθανόν ο αρχιτέκτονας του ναού να ήταν κάποιος Θεοφύλακτος από το νησί Κέα μιάς και υπάρχει επιγραφή στο βόρειο τοίχο του ναού. Εσωτερικά σώζονται ελάχιστα σπαράγματα αγιογραφιών ναός μετά το πέρασμα τόσον αιώνων φυσικό ήταν να υποστεί σοβαρές ζημιές που τον έκαναν αρκετά επικίνδυνο ακόμα και να καταρρεύσει.

14/11/2011

Ημερίδα επιμόρφωσης Κατηχητών της Ι.Α.Α.

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ευαισθητοποίησης (Κ.Π.Α.Ε.) της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Βουλιαγμένη, ημερίδα Επιμόρφωσης Κατηχητών με τίτλο «Ἐργάζεσθαι καὶ φυλάσσειν», στην οποία συμμετείχαν 30 περίπου κατηχητές των Ι. Μητροπόλεων του Λεκανοπεδίου Αττικής.

14/11/2011

H εορτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στην Χαλκίδα

Με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε στη Χαλκίδα η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, μεγάλου πατρός και διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Οποίου το ιερό όνομα φέρει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος.

14/11/2011

 

Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Κοτσώνη

Στα πλαίσια των εορτασμών των 15 χρόνων από τα εγκαίνια του Ναού της Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011, και στις δύο θείες Λειτουργίες, Ιερό Μνημόσυνο υπέρ Αναπαύσεως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου πρώην Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Ιερωνύμου του Κοτσώνη, διατελέσαντος ποιμενάρχου της Ενορίας.

13/11/2011

“Ενοριακό παντοπωλείο” στον Άγιο Κωνσταντίνο Τρικάλων

Κατόπιν ωρίμου σκέψεως, πολύμηνης μελέτης και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ.κ.ΑΛΕΞΙΟΥ η ενορία του Αγίου Κωνσταντίνου Τρικάλων αποφάσισε τη σύσταση και λειτουργία του “Ενοριακού Παντοπωλείου”, (κάτι αντίστοιχο με το κοινωνικό παντοπωλείο). Η στέγαση του παντοπωλείου θα γίνει στην ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού  η οποία βρίσκεται επί των οδών Καρδίτσης & Συγγρού (απέναντι από τον Ι.Ναό) και διαμορφώνεται κατάλληλα.

13/11/2011

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: “Ο Θεός ποτέ δεν αφήνει ένα έθνος να χαθεί” (VIDEO)

«O λαός και η χώρα θα ξεπεράσουν την κρίση μόνον ενωμένοι» διαμήνυσε από την Καλαμάτα ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, ο οποίος σήμερα άγει τα ονομαστήρια του. «Υπάρχει ελπίδα και αυτή είναι η ενότητα» τόνισε ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του επισήμανε πως τα «Ιερά συλλείτουργα των κληρικών – με αφορμές πανηγύρεις ή ονοματικές εορτές, δεν είναι τρόπος επίδειξης δυνάμεως ή Βυζαντινισμών, αλλά εκδήλωση της ενότητας η οποία είναι απαραίτητη παρά ποτέ».

13/11/2011

Βαρθολομαίος: “Τον τελευταίον λόγο στην ιστορία δεν τον έχουν οι άνθρωποι, αλλά ο Θεός”

Με αποκλειστική βαρυσήμαντη αποκλειστική συνέντευξη του στον «Φιλελεύθερο» ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με την ευκαιρία της 20χρονης ευκλεούς Πατριαρχίας του, τιμά την εφημερίδα και γενικότερα την Κύπρο, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι μεταξύ του οράματος του για το μέλλον είναι η «περαιτέρω ανάπτυξη επί τα βελτίω των σχέσεων της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Κύπρο δια το κοινό συμφέρον των λαών των».

13/11/2011

O Καλός Σαμαρείτης

Η αναφορά του Ιησού Χριστού στη παραβολή του Καλού Σαμαρείτη είναι μια υπόδειξη στο κάθε άνθρωπο της κάθε εποχής για να εισέλθει στη Βασιλεία των Ουρανών. Η άδολη αγάπη ως τρόπος ζωής της καθημερινής μας πορείας μέσα στο κόσμο προς τους ανθρώπους που συναντούμε αποτελεί τελικά και το κριτήριο της εν Χριστώ σωτηρίας μας.

13/11/2011

Εις διάκονον χειροτονία Μοναχού της Ι.Μ.Πάτμου

Την εις διάκονο χειροτονία, του εκ των αδελφών της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής του Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου Πάτμου, μοναχού Βαρθολομαίου Θεολογίτου, ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, το Σάββατο 12 Νοεμβρίου, εις τον Ι. Ναό της Αναλήψεως του Κυρίου Δραπετσώνας Πειραιά. Κατά την Θ. Λειτουργία και την χειροτονία παρέστη ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και Πατριαρχικός Έξαρχος Πάτμου Αρχιμ. κ. Αντίπας, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν αδελφοί της σεβασμίας Μονής, αγιορείτες πατέρες, πάτμιοι κληρικοί που διακονούν εις την Αθήνα και αλλού, κληρικοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος, καθώς και πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων οι οικείοι, συγγενείς, φίλοι και γνωστοί του νεοχειροτονηθέντος και πολλοί πάτμιοι των Αθηνών.

13/11/2011

 

Πάνδημη υποδοχή του Μητροπολίτη Διονυσίου στη Ζάκυνθο

Πάνδημη υποδοχή επεφύλαξε ο λαός και οι Αρχές της Ζακύνθου στο νέο Ποιμενάρχη της νήσου, Μητροπολίτη Διονύσιο ο οποίος ενθρονίστηκε πριν λίγο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου. Ωστόσο οι λαϊκές αντιδράσεις αγάπης στο πρόσωπο του νέου Μητροπολίτη έδειξαν ότι ο Ζακύνθου Διονύσιος έχει ενθρονιστεί εδώ και καιρό στις καρδιές τους.

12/11/2011

Πυρκαγιά κατέστρεψε την Κατασκήνωση της Νεολαίας της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μ. Βρετανίας

Ενωρίς την πρωΐαν της Κυριακής, 6ης Νοεμβρίου, σε ιδιόκτητο χώρο της Αρχιεπισκοπής μας, εισήλθε εμπρηστής και πυρπόλησε όλο τον εξοπλισμό που χρησιμοποιείται από τα στελέχη της Κατασκήνωσης Νεολαίας της Αρχιεπισκοπής πλησίον του Much Wenlock στο Shropshire. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε από την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία και το έγκλημα ερευνάται από την αστυνομία. Στην κατασκήνωση δεν υπήρχαν παιδιά και κανείς δεν τραυματίστηκε. Όμως, στο χώρο υπήρχαν φιάλες προπανίου οι οποίες, αν είχαν εκραγεί, θα προκαλούσαν σοβαρούς τραυματισμούς.

12/11/2011

Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας: Θα επηρεαστούν από τη νέα Κυβέρνηση;

H νέα Κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα. Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται στο πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου και στις αποφάσεις και στα μέτρα που θα προωθήσει στο πλαίσιο της επικύρωσης των δεσμεύσεων που θα αναλάβει η χώρα έναντι των εταίρων και των δανειστών της.

12/11/2011

 

Ειρηνική επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας στο Πατριαρχείο Αντιοχείας

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στις 12 έως 15 Νομεβρίου στο Πατριαρχείο Αντιοχείας θα πραγματοποιήσει ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Αυτές τις ειρηνικές επισκέψεις σε άλλους Προκαθήμενος των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, κατά κανόνα σεβόμενος την κατάταξή τους στα Ιερά Δίπτυχα, τηρουμένης της Ορθοδόξου παραδόσεως, πραγματοποιεί κάθε νέος Προκαθήμενος, άμα τῃ αναλήψει των καθηκόντων του.

11/11/2011

Στο νοσοκομείο σοβαρά ο Νικοπόλεως Μελέτιος

Στη Νευροχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Ιωαννίνων νοσηλεύεται από το βράδυ της Τετάρτης ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος. Κατά πληροφορίες φέρεται να υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Η κατάστασή του, σύμφωνα με ιατρικούς κύκλους, κρίνεται σοβαρή αλλά σταθερή

11/11/2011

Συνεχίζεται ο διάλογος Εκκλησίας-Νέων στην Κύπρο

Την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011 διοργανώνεται δημόσια διαβούλευση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Χρυσόστομου, στα πλαίσια του Ανοιχτού Διαλόγου που ξεκίνησε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου με την Κοινωνία των Πολιτών και ειδικότερα με τη Νεολαία του τόπου. Η διαβούλευση θα πραγματοποιηθεί στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου από τις 17.00 – 20.15.

11/11/2011

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνεχάρη τον Μητροπολίτη Γαλλίας για την παρασημοφόρηση του

Η Α. Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, συνεχάρη θερμώς τον Σεβ. Μητροπολίτην Γαλλίας κ. Εμμανουήλ επί τη απονομή εις αυτόν εκ μέρους του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Καρόλου Παπούλια του παρασήμου του Ανωτέρου Ταξιάρχου του Τάγματος της Τιμής.

11/11/2011

Η “ακοινώνητη” κοινωνία των φυλακών – φώτο

Η πνευματική και ψυχολογική στήριξη ατόμων έγκλειστων σε  σωφρονιστικά καταστήματα και χώρους κράτησης αποτελεί ένα ιδιαίτερο σκέλος στην ποιμαντική της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εμβληματική μορφή του χώρου της ποιμαντικής στο χώρο των φυλακών και των σωφρονιστικών καταστημάτων αποτελεί ο Αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Ραπτόπουλος, το έργο του οποίου έχει τιμήσει η Ελληνική Πολιτεία το 2008. Ωστόσο, δεν είναι μόνος του στο δύσκολο – και σε πολλές περιπτώσεις σκληρό και ψυχοφθόρο ακόμα και για τον ποιμένα – έργο. Στην Εκκλησία της Ελλάδος υπηρετούν περίπου 100 ιερείς ειδικά διαπιστευμένοι να παρέχουν ποιμαντική εντός σωφρονιστικών ιδρυμάτων.

11/11/2011

Έκθεση για το Άγιον Όρος στο Βυζαντινό Μουσείο

Η έκθεση «Άγιον Όρος» του Ευθύμη Βαρλάμη που άνοιξε τις πύλες της για το κοινό, που φιλοξενείται στο Βυζαντινό Μουσείο από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου 2011, και περιλαμβάνει περίπου 60 ζωγραφικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν μοναστήρια, σκήτες και τοπία του Αγίου Όρους.

11/11/2011

Η εορτή του Αγίου Μηνά στη Νέα Κίο Αργολίδας

Με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του μεγαλομάρτυρα Αγίου Μηνά στην κωμόπολη της Νέας Κίου Αργολίδας ,το μοναδικό ιερό ναό που είναι αφιερωμένος στον Άγιο αυτό. Τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο βοηθός επίσκοπος της ιερής μητροπόλεως Αργολίδας ,ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από τους ιερείς πατέρα Δημοσθένη και πατέρα Ηλία Γάτζιο .

11/11/2011