Του Αλέξανδρου Στεφανόπουλου

Αίσθηση και ποικίλους σχολιασμούς έχει προκαλέσει στην Αθήνα σε όλους τους πολιτικούς κύκλους(Κόμματα πολιτικούς φορείς, κοινωνικά δίκτυα, συνδικαλιστικά όργανα κτλ) η διάλεξη-παρέμβαση του καθηγητή πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου, Γ. Κοντογιώργη, προς τους εκπροσώπους της ελληνικής κοινότητας στην Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα ο διακεκριμένος πανεπιστημιακός την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου(11) προσκεκλημένος του Ελληνικού Συλλόγου Επιστημόνων Αμερικής του πρακτορείου GreekAmericanNewsAgency και του ΕλληνοΑμερικανού  επιχειρηματία  Μιχάλη Χαλκιά,  απευθυνόμενος σε ένα αυστηρά επιλεγμένο κοινό, το οποίο αποτελούταν ως επί το πλείστον από ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, παράγοντες της Ομογένειας στις ΗΠΑ, και επιχειρηματίες ζήτησε με έμφαση "την άμεση ενεργοποίηση της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ, στηριζόμενη-όπως χαρακτηριστικά είπε-  η ελληνική κοινότητα στις δικές της ίδιες δυνάμεις με μια νέα εσωτερική αυτο-οργάνωση. Οργάνωση που κατά μείζονα λόγο κ έργο θα πρέπει να βασιστεί στο πετυχημένο ιστορικό πρότυπο του "Κοινού των Ελλήνων", όπως αυτό διασώθηκε από τα χρόνια της πρώτης Αθηναϊκής Δημοκρατίας πέρασε ως συνέχεια στους κόλπους της   Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και συνέχισε να συνενενώνει τον Ελληνισμό "στα δύσκολα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για να  απλωθεί σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο{…} με αποκορύφωμα τις πρώτες κοινότητες που δημιούργησαν οι Έλληνες στην Αμερική από τα τέλη του 18ου-αρχές 19ου αιώνα και στην συνέχεια σε όλο τον κόσμο(Αλεξάνδρεια, Αυστραλία Ευρώπη κτλ).  

 

Τα όσα είπε  έχουν προκαλέσει έντονες ζυμώσεις, συζητήσεις, συναντήσεις   στους κόλπους της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ. Ενώ τα όσα διατράνωσε με έμφαση και ιδιαίτερο στόμφο  επί 10ημερο στην Νέα Υόρκη σε όλες του τις  κατ ιδίαν συναντήσεις με ομογενείς και τελικό αποκόρυφωμα την διάλεξη της 16ης Νοεμβρίου(11) στο Brooklyn, αποτελούν θέμα συζήτησης και προβληματισμού  μεταξύ επιχειρηματιών, τοπικών ΜΜΕ, αλλά  και παραγόντων που ασχολούνται με τα κοινά. Η αστραπιαία αναδημοσίευση των όσων είπε σε γνωστές διαδικτυακές σελίδες, Blog και κοινωνικά δίκτυα προκάλεσαν εντονότατο ενδιαφέρον και στα λεγόμενα mainstream ΜΜΕ των Αθηνών.  
 
Ο διαπρεπής πανεπιστημιακός που με τον λόγο του αφυπνίζει προβληματίζει και ξεσηκώνει τον απανταχού Ελληνισμό,  Γιώργος Κοντογιώργης, με αφορμή τα όσα είπε στην διάλεξή του στο Grand Prospect Hall και το ταξίδι του στην Νέα Υόρκη θα βρίσκεται προσκεκλημένος της πολύ δημοφιλούς εκπομπής "Καλημέρα Ελλάδα" στον  καλό συνάδελφο Γιώργο Παπαδάκη την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου το πρωί (μεταξύ 7:30-8:30). Αξίζει να τονιστεί ότι νωρίτερα, και πριν την διάλεξη στο Grand Prospect Hall,  ο κ. Κοντογιώργης παραχώρησε συνεντεύξεις στα πλέον γνωστά τοπικά και δημοφιλή ραδιοφωνικά προγράμματα.

Δείτε σε αποκλειστική μετάδοση ολόκληρη τη διάλεξη του Γ. Κοντογιώργη στο Grand Prospect Hall την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου στην ΝΥ, καθώς και τη πολύ ζωντανή συζήτηση που ακολούθησε.      

 

{dmotion}xmiytl{/dmotion}

{dmotion}xmizme{/dmotion}

{dmotion}xmihon{/dmotion}

 

Το πρακτορείο GreekAmericanNewsAgency ευχαριστεί όλως ιδιαιτέρως τον επαγγελματία  Σπύρο Πρέκα και την εταιρία SpyVeProductions για την προσφορά τουs να καλύψουν ΔΩΡΕΑΝ τηλεοπτικά την εκδήλωση. Για κάθε σας εκδήλωση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί του.  

Τηλ επικοινωνίας 1917 698 3321, Φαξ 1518 490 2022,

email:  info@spyve.com, spyveprod@gmail.com,  Web: www.spyve.com