Η Συρία είναι αντιμέτωπη με την υπογραφή μιας αραβικής συμφωνίας που θα επιβαρύνει με κυρώσεις τη χώρα για τις αιματηρές διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων των αναχαιτίσεων πτήσεων και της διακοπής συναλλαγών με την Κεντρική Τράπεζα.

Σήμερα, Παρασκευή, έληξε χωρίς την απάντηση της Δαμασκού η προθεσμία που είχε θέσει ο Αραβικός Σύνδεσμος για να την αποστολή παρατηρητών στη χώρα. Οι υπουργοί Εξωτερικών είχαν δηλώσει στο Κάιρο ότι αν η Συρία δεν συμφωνήσει με τον τερματισμό των αιματηρών διαδηλώσεων των τελευταίων οκτώ μηνών, θα επιβάλουν κυρώσεις κατά τη συνεδρίασή τους το Σάββατο.

 

Η κίνηση αυτή αυξάνει τη διεθνή πίεση στον Άσαντ. Η Ρωσία, η Κίνα και οι άλλες χώρες-μέλη της ομάδας BRICS έχουν προειδοποιήσει για επέμβαση στη χώρα ακόμα και χωρίς την υποστήριξη του ΟΗΕ, αν ο Σύριος πρόεδρος, Άσαντ, δεν ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση.

Πάντως, σύμφωνα με αξιωματούχο του Αραβικού Συνδέσμου, η Συρία συμφώνησε να αποσύρει τα στρατεύματα από τα αστικά κέντρα, να απελευθερώσει πολιτικούς κρατούμενους, να αρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση, καθώς και να επιτρέψει την παρουσία διεθνών μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Πηγή