Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στα Κύθηρα

Πέντε παρεκκλήσια στα Κύθηρα είναι αφιερωμένα στην Αγία Αικατερίνη, που είναι πολύ προσφιλής αγία σε όλη την Ελλάδα και γιορτάζει στις 25 Νοεμβρίου.Στη περιοχή της Παλιόχωρας, στις Αλεξανδράδες, στα Πρινιάδικα, στο Μυλοπόταμο κοντά στους νερόμυλους και στο Σπαραγαρίο Καψαλίου ευρίσκονται αυτά τα παρεκκλήσια και μάλιστα τα δύο τελευταία είναι σπηλαιώδεις ναοί, όπως πολλοί άλλοι στα Κύθηρα.

25/11/2011

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Την Παρασκευήν, 25ην Νοεμβρίου, ο Εξοχ. κ. Jerzy Buzek, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεσκέφθη, εν τοις πλαισίοις της επισήμου επισκέψεώς του εις την Τουρκίαν, την Α. Θ. Παναγιότητα, τον Οικουμενικόν Πατριάρχην κ. κ. Βαρθολομαίον, συνοδευόμενος υπό ομάδος υψηλοβάθμων στελεχών αυτού, ως και του Εξοχ. Πρέσβεως κ. Marc Pierini, επί κεφαλής της εν Αγκύρα αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.

25/11/2011

 

«Εβδομάδα Αγίας Αικατερίνης» (20 έως 27 Νοεμβρίου)

Στις λατρευτικές εόρτιες ακολουθίες συμμετείχαν εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, οι Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και Τριπόλεως (του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) κ. Θεοφύλακτος. Στον πανηγυρικό Εσπερινό της Αγίας, που τελέστηκε στον Κοιμητηριακό Ναό της Αγίας Αικατερίνης, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος στον εμπνευσμένο λόγο του, αφού αναφέρθηκε στη ζωή της Αγίας Αικατερίνης, τόνισε ότι δεν πρέπει οι άνθρωποι να στηρίζονται στην δική τους σοφία, αλλά να επιζητούν τη σοφία του Θεού.

25/11/2011

«Κερκυραίοι της Αθήνας κατά τον 20ο αιώνα»

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οδό Ακαδημίας 2, σε συνδιοργάνωση της Ιερά Μητροπόλεως και της Ενώσεως Χριστιανών Επιστημόνων, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Πρωτ. Γεωργίου Μεταλληνού, ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών, και της πρεσβυτέρας Βαρβάρας Καλογεροπούλου-Μεταλληνού, με τίτλο: «Κερκυραίοι της Αθήνας κατά τον 20ο αιώνα (Η Κερκυραϊκή Ένωση Αθηνών)».

25/11/2011

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Αργολίδα

Όλως ιδιαιτέρως τιμάνε την Αγία Αικατερίνη την μεγάλη αυτή Αγία, στην Αργολίδα,πιο συγκεκριμένα στο Ναύπλιο και το δημοτικό διαμέρισμα του Νέου Ροεινού εόρτασε ο κοιμητηριακός ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία ,αλλά και στο Αργος εόρτασε πανηγυρικά με κάθε μεγαλοπρέπεια ο προσκυνηματικός ναός της Αγίας Αικατερίνης. Στο Ναύπλιο τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιερέας πατέρας Χρήστος Ιωαννίδης , ο οποίος μετά το πέρας της θείας λειτουργίας μίλησε για την ζωή και το έργο της Αγίας ,αλλά και για τα μαρτύρια που πέρασε.

25/11/2011

Θυρανοίξια Ιερού Ναού στα Πομακοχώρια Ξάνθης

Τα Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Σατρών, στα Πομακοχώρια, τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου Παντελεήμων. Στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι του Δ΄ Σώματος Στρατού, της Αστυνομίας και πλήθος πιστών.

25/11/2011

Χίλιες και μια Νύχτες

Στις 13 Νοεμβρίου ο Πατριάρχης Μόσχας αποφάσισε να πραγματοποιήσει «ειρηνική επίσκεψη» στο Πατριαρχείο Αντιοχείας. Ως γνωστόν η έδρα του Πατριαρχείου Αντιοχείας ευρίσκεται στη Συρία, πρόεδρος της οποίας είναι ο Άσαντ, υιός ενός άλλου Άσαντ που και αυτός με τη σειρά του διακυβέρνησε τη χώρα με το χαρακτήρα του «αιωνίου ηγέτη»

25/11/2011

Σεμινάριο για το Στρατηγικό Σχέδιο της ΕΕ “Ευρώπη 2020”

Από 21-23 Νοεμβρίου 2011 πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες επιστημονικό Σεμινάριο με θέμα την ”ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης στις Ευρωπαϊκές και Εθνικές πολιτικές: αναλύοντας το στρατηγικό σχέδιο Ευρώπη 2020 “. Το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό Σεμινάριο οργανώθηκε σε συνεργασία της Επιτροπής της Συνέλευσης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (ΚΕΚ/CEC) “Εκκλησία και Κοινωνία” και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Οργανισμού “Ευρωδιακονία”.

25/11/2011

Η «υπέρβαση» Κύκκου–Λεμεσού ανέδειξε Κυρηνείας τον Χρυσόστομο Κυκκώτη

Τελικά απέδωσαν οι προχθεσινές κυρίως διαβουλεύσεις μεταξύ των Μητροπολιτών Κύκκου και Λεμεσού και χθες αναδείχθηκε νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Κυκκώτης, ο οποίος μάλιστα από την πρώτη εκλογή στην Ιερά Σύνοδο συγκέντρωσε εννέα ψήφους , δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των Συνοδικών Αρχιερέων, οι οποίοι έδειξαν έτσι ότι έλαβαν σοβαρά υπόψη τη λαϊκή ψήφο των Κερυνειωτών, οι οποίοι την περασμένο Σάββατο είχαν δώσει στον κ. Χρυσόστομο ποσοστό 43,52%.

25/11/2011

 

1600 μερίδες φαγητού από τη Μητρόπολη Δημητριάδος

Σε πλήρη λειτουργία εισέρχονται τα δύο νέα Σπίτια Γαλήνης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος των ενοριών Αγίου Κοσμά & Αγίου Αρτεμίου Βόλου και Αγίου Νεκταρίου Νέας Ιωνίας, τα επίσημα εγκαίνια των οποίων τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος κατά τις πρόσφατες πανηγύρεις των Ναών, 16/10 και 9/11 αντίστοιχα.

24/11/2011

“Ελεύθερο Πανεπιστήμιο” από την Ι.Μ.Κερκύρας

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου το απόγευμα, στο κατάμεστο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Κερκύρας (Ακαδημίας 2), ξεκίνησε η υλοποίηση ενός νέου θεσμού, του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, κατά το οποίο διακεκριμένοι επιστήμονες, με την μορφή εκλαϊκευμένων διαλέξεων, θα ενημερώνουν για θέματα που άπτονται της Ιστορίας και της παράδοσης του Ελληνισμού, καθώς και της παρουσίας της Εκκλησίας στη ζωή της πατρίδας μας.

24/11/2011

Εκδήλωση για τον μακαριστό Αθηνών Νεόφυτο Μεταξά στη Λαμία

Μεγαλοπρεπής εκδήλωση αφιερωμένη στον από Ταλαντίου Μητροπολίτην Αθηνών αοίδιμο Νεόφυτο Μεταξά έλαβε χώραν την Τετάρτη 23 τ.μ. στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Η επετειακή αυτή εκδήλωση συμπληρώσεως 250 ετών από της γεννήσεως και 150 χρόνων από της κοιμήσεως του μεγάλου Εκκλησιαστικού και Εθνικού ανδρός, ήταν η τελευταία ποικίλων άλλων, που πραγματοποιήθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος καθ ὅλην την διάρκειαν του χρόνου και ήταν αφιερωμένη στη ζωή και δράση του Επισκόπου Νεοφύτου. Στην ως άνω εκδήλωση ομιλητής ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με θέμα: «ο Νεόφυτος με την σπάθη και τον Σταυρό υπέρ πίστεως και πατρίδος».

24/11/2011

Η 6η επέτειος της ενθρονίσεως της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ΄

Την Τρίτην, 9ην /22αν Νοεμβρίου 2011, εωρτάσθη εις το Πατριαρχείον Ιεροσολύμων η 6η επέτειος από της Ενθρονίσεως του Μακαριωτάτου Πατρός ημών και Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου Γ’ εις τον ένδοξον Θρόνον του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου.

24/11/2011

Η ανέγερση του ιερού ναού Αγίου Νικολάου Ζευγολατιού Μαντινείας

Ήταν απόγευμα της Τετάρτης 24ης  Αυγούστου ε.ε., όταν στην Ενορία Ζευγολατιού ο Σεβασμιώτατος  Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης  Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ και ο Αιδ. Ιερέας π. Νικόλαος Μπατζιάλας, με το παρ’ αυτού Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ενορίας Ζευγολατιού και πλήθος κόσμου,   έθεταν τον θεμέλιο λίθο του   Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου.

24/11/2011

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Αρσένιος για Βατοπέδι

Ελεύθερος μετά από απολογία τριών ημερών αφέθηκε ο μοναχός Αρσένιος που εμπλέκεται στην υπόθεση της ανταλλαγής ακινήτων της Μονής Βατοπεδίου. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι χρηματικής εγγύησης 200.000 ευρώ και υποχρέωση να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του δύο φορές το μήνα.

24/11/2011

Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας ο Αρχιμ.Χρυσόστομος Κυκκώτης

Νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας εξελέγη, πριν λίγο, από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου ο Αρχιμ.Χρυσόστομος Κυκκώτης, ο οποίος είχε συγκεντρώσει και τις περισσότερες ψήφους του λαού. Ο κ.Χρυσόστομος συγκέντρωσε 9 ψήφους έναντι 6 του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου και 1 ψήγου του Αρχιμ.Βενέδικτου Ιωάννου.

24/11/2011

 

Σάμου Ευσέβιος: “Αφήστε τα παιδιά να έρθουν στο Κατηχητικό”

Έκκληση στους γονείς να στείλουν τα παιδιά τους στην Εκκλησία και τα κατηχητικά της, απευθύνει ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος, για να ζήσουν την εμπειρία του Χριστού, να λάβουν αρχές και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια ενάρετη ζωή σε ένα δύσκολο κόσμο.

23/11/2011

«Κάτω τα χέρια από το Μουσείο Αγία Σοφία Νικαίας»

Η μετατροπή του Μουσείου της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας σε Μουσουλμανικό τέμενος συνεχίζει να προκαλεί ποικίλλες αντιδράσεις επωνύμων και ανωνύμων στο εσωτερικό της χώρας. Ταυτόχρονα και ξένοι παράγοντες, ενοχλημένοι, παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ζήτημα. Η ακατανόητη αυτή ενέργεια από πλευράς των υπηρεσιακών παραγόντων αντιμετωπίζεται με αρνητικές κριτικές και από προσωπικότητες που ανήκουν στον ακαδημαϊκό κόσμο και στο χώρο της επιστήμης και των γραμμάτων.

23/11/2011

Το «Ορατόριο των Χριστουγέννων» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 8.00 μμ, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών παρουσιάζει στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών για πρώτη φορά στην Ελλάδα το «Ορατόριο των Χριστουγέννων», ένα εξαιρετικό έργο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα Αλφέγιεφ, Προέδρου του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας. Στη συναυλία συμμετέχουν η Συνοδική Χορωδία του Πατριαρχείου Μόσχας και η Ορχήστρα του Κέντρου Ελληνικής Μουσικής. Διευθύνει ο Ανδρέας Τσελίκας.

23/11/2011

Ο Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και ο Πρόξενος της Ελλάδας για τα έξι χρόνια του Πατριάρχη Θεόφιλου Γ΄

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Θρόνου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων εορτάστηκε φέτος η έκτη επέτειος της ενθρόνισης του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου του Γ’. Κατά τη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης Αρίσταρχος, Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Ιερουσαλήμ κ. Σωτήριος Αθανασίου είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το πολυσχιδές ποιμαντικό, εκκλησιαστικό, κοινωνικό και εθνικό έργο που έχει επιτελέσει τα έξι χρόνια που βρίσκεται στο Θρόνο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ’ .

23/11/2011

Ο Γαλιλαίος στη φυλακή: Μύθοι για την επιστήμη και τη θρησκεία

Ένα βιβλίο το οποίο δεν πρέπει να απουσιάζει από τις βιβλιοθήκες όσων επιθυμούν και μπορούν να αντέξουν στο φως της αλήθειας, έρχεται να διαφωτίζει την πραγματική σχέση της επιστήμης με τη θρησκεία, καταρρίπτοντας την σκοτεινή θελκτικότητα του μύθου που φαίνεται να κυριαρχεί ποικιλοτρόπως στην κοινωνία της πληροφορίας. Γνώρισε πρόσφατα την κυκλοφορία του στα ελληνικά, με τίτλο “Ο Γαλιλαίος στη φυλακή, μύθοι για την επιστήμη και τη θρησκεία”, από τις εκδόσεις Λογείον με την επιμέλεια του υπευθύνου των εκδόσεων Δρ. Ιωάννη Πλεξίδα και τη μεταφραστική προσπάθεια του Γιώργου – Ίκαρου Μπαμπασάκη, από την αγγλική έκδοση υπό τον τίτλο “Galileo Goes to Jail, and Other Myths about Science and Religion”, των εκδόσεων Harvard University Press, που κυκλοφόρησε το 2009 με την επιμέλεια του Ronald L. Numbers.

23/11/2011

Πάνω από 200.000 Ρώσοι προσκύνησαν την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου

Περισσότεροι από 200.000 Ρώσοι έχουν προσκυνήσει μέχρι στιγμής την Τιμία Ζώνη της Θεοτόκου που εκτίθεται σε ιερό προσκύνημα στη Μόσχα από το Σάββατο, δήλωσαν Ρώσοι αξιωματούχοι, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι μέχρι στιγμής 52 άνθρωποι έχουν νοσηλευτεί έπειτα από ώρες αναμονής στο κρύο.

23/11/2011

Ανακοινωθέν έκτακτης συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου στην Κύπρο

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συνήλθε σήμερα, Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011, σε έκτακτη συνεδρία, υπό την προεδρία της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου και εργάσθηκε ως εξής:

23/11/2011

Συνάντηση Πατριάρχη Θεόδωρου με το νέο κυβερνήτη της Αλεξάνδρειας

Την 22α Νοεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ επισκέφθηκε τον νέο Εξοχ.Κυβερνήτη-Διοικητή της Αλεξανδρείας κ.κ. Οσάμα ελ Φούλι, συνοδευόμενος από τον Θεοφ.Επίσκοπο Μαρεώτιδος κ. Γαβριήλ, Πατριαρχικό Επίτροπο Αλεξανδρείας, και τον Πανοσιολ.Αρχιμανδρίτη κ. Νάρκισσο Γκάμο.

23/11/2011

Μεσογαίας Νικόλαος: “Ξεπουλήθηκε η αξιοπρέπεια μας” (VIDEO)

Βαρυσήμαντη παρέμβαση στην συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έκανε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος. «Πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία», σημείωσε ο Μητροπολίτης Νικόλαος ο οποίος συμφώνησε με την παρόμοια θέση του επιχωρίου Μητροπολίτη Βαρνάβα. Η κρίση, συνέχισε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, είναι οικονομική, πολιτική, κοινωνική και πνευματική. «Η οικονομική κρίση έρχεται και μας χτυπάει σαν αλόγιστη και αιφνιδιαστική φορολόγηση. Είναι τρέλα. Ένα πανικόβλητο κράτος, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε, με κάποιο τρόπο χωρίς επεξεργασμένα μέσα του τα δεδομένα των προβλημάτων που υπάρχουν, αρχίζει να προσπαθεί να πάρει λεφτά από κάπου», είπε ο κ.Νικόλαος επισημαίνοντας ότι τόσα χρόνια το Κράτος έμαθε στους πολίτες έναν διαφορετικό τρόπο διαβίωσης.

23/11/2011

Εκδήλωση τιμής στη μνήμη του μακαριστού π.Ιωάννη Ρωμανίδη

Γίνεται γνωστό ότι, με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα σύγχρονου θεολόγου π. Ιωάννη Σ. Ρωμανίδη, την Κυριακή 27η Νοεμβρίου 2011 στις 7.00 μ.μ., στην Κροκίδειο Αίθουσα (δίπλα στην παλιά Ιερατική Σχολή), η Ιερά Μητρόπολη μας διοργανώνει «εκδήλωση τιμής» γι᾿ αυτόν τον «Προφήτη της Ρωμαίϊκης Ορθοδοξίας» όπως έχει χαρακτηρισθεί, η οποία περιλαμβάνει ομιλία, που θα εκφωνήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. κ. Ιερόθεος, με θέμα: «Η εμπειρική Θεολογία στην σκέψη του π. Ιωάννη Σ. Ρωμανίδη».

23/11/2011

 

Η Εκκλησία αντιμέτωπη με τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης

Tα μειωμένα έσοδα των Ναών ως αποτέλεσμα των μικρότερων προσφορών των πιστών οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, αποτέλεσαν αντικείμενο σχετικού ρεπορτάζ της πρωινής τηλεοπτικής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού Mega, «Κοινωνία ώρα Mega». Παράλληλα, μέσα από το σχετικό ρεπορτάζ καταγράφηκαν τα διαρκώς αυξανόμενα αιτήματα βοήθειας, κυρίως νέων ανθρώπων, προς τις κατά τόπους ενορίες, για δουλειά, οικονομική ενίσχυση, είδη πρώτης ανάγκης, ακόμα και για ένα πιάτο φαγητό.

22/11/2011

Σισανίου Παύλος: “Θέλω μια Παιδεία ουσιαστική και όχι των τίτλων και των σλόγκαν”

Μια Παιδεία παροχής πραγματικής και ουσιαστικής γνώσης όπου στο επίκεντρό της θα έχει τον μαθητή και τις ανάγκες του θα επιθυμούσε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Κatixitiko.gr . Με λόγο απλό ο Μητροπολίτης Παύλος δίνει το στίγμα μιας Παιδείας ελεύθερης και ανοικτής, που να μην φοβάται το διάλογο.

22/11/2011

Ο Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου ευχαριστεί τους Αρτοποιούς της πόλης

Ο Ιερέας και τα μέλη του φιλοπτώχου ταμείου του Ιερού Ναού ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ¨ Ναυπλίου, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια τους ιδιοκτήτες των αρτοποιείων-φούρνων της πόλεως Ναυπλίου, διά την ευγενή προσφορά τους,δίνοντας δωρεάν ψωμί καθημερινά στο συσσίτιο της ¨ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ¨ Ναυπλίου,το οποίο σιτίζει περισσότερους από ογδόντα (80) απόρους και αστέγους συνανθρώπους μας από την πόλη του Ναυπλίου.

22/11/2011

Ο ΥπΕξ Σταύρος Δήμας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου

Με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σταύρο Δήμα συναντήθηκε σήμερα το πρωί, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.Ο Μακαριώτατος, υποδέχθηκε τον Έλληνα Υπουργό, καθώς και τα μέλη της συνοδείας του στο γραφείο του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή και η συζήτηση επικεντρώθηκε, κυρίως, γύρω από ζητήματα που αφορούν το εθνικό μας πρόβλημα.

22/11/2011

Στόχος η ανάπτυξη του Φιλανθρωπικού έργου στη Χίο

Την πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου συγκάλεσε σήμερα ο νέος Μητροπολίτης Μάρκος ο οποίος είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει χρήσιμες απόψεις με τους εφημερίους για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Μητρόπολη και τον λαό της νήσου. Ο Μητροπολίτης Μάρκος επισήμανε στους Ιερείς της Χίου ότι η ανάπτυξη και ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Μητροπόλεως αποτελεί βασική αποστολή σε μια εποχή που ο λαός βρίσκεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όπως ανέφερε μάλιστα τυχόν δωρεές που θα γίνουν από τούδε και στο εξής προς τον ίδιο, θα αποδίδονται όλες στο φιλόπτωχο ταμείο.

22/11/2011

Εκλογή Μητροπολίτη Κερύνειας και το Τρίπτυχον

Η εκλογή νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας σε διαδοχή του μαχητή μακαριστού Παύλου είναι υψίστης σημασίας για τον αγώνα δικαίωσης του λαού μας και επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες. Πρώτον πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι και οι τρεις υποψήφιοι είναι από τους πιο αξιόλογους κληρικούς μας που μια ημέρα θα είναι Μητροπολίτες.

22/11/2011

Ενθρόνιση της πρώτης Καθηγουμένης της Ι.Μ.Εισοδίων της Θεοτόκου-Όσσης

Με κάθε λαμπρότητα και σε κλίμα κατανύξεως τελέσθηκε τη Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2011, ημέρα της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου και συνχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμών κ. Δημητρίου, στο καθολικό της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου-Όσσης η οποία ιδρύθηκε με πρόταση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας (Φ.Ε.Κ. 73/τ. Α΄/11-4-2011). Στο τέλος του Εσπερινού και σύμφωνα με τη μοναστηριακή τάξη πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση της πρώτης Καθηγουμένης της νεοϊδρυθείσης Ιεράς Μονής, Γαληνής μοναχής.

22/11/2011

Ο Σύλλογος Παιδικού Χωριού S.O.S. Φιλύρου στον Λαγκαδά Ιωάννη

Επίσκεψη του Συλλόγου του Παιδικού Χωριού S.O.S. Φιλύρου πραγματοποιήθηκε, σήμερα, 22 Νοεμβρίου 2011 στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.Ο Σύλλογος έγινε δεκτός στην Αίθουσα του Θρόνου της Ιεράς Μητροπόλεως, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη, ο οποίος και ομίλησε περί της αξίας της φιλανθρωπίας, στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύουμε, καθώς και περί της σπουδαίας προσφοράς του εθελοντισμού παραπέμποντας στην παραβολή του καλού Σαμαρείτη.

22/11/2011

2η Ιερατική Σύναξη στη Μητρόπολη Δημητριάδος

Η 2η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος για το τρέχον Εκκλ/κό έτος 2011-2012 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Ομιλητής θα είναι ο Αρχιμ. Θεόκλητος Αθανασόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Μαντινείας & Κυνουρίας, ο οποίος θα αναπτύξει το θέμα «Η Θεία Λειτουργία και το μυστήριο της φανερώσεως της συναγμένης Εκκλησίας και η ευθύνη – στάση του Λειτουργού – Ποιμένος πριν και μετά από αυτήν» θα ακολουθήσει διάλογος επί της εισηγήσεως και ενημέρωση των Εφημερίων επί τρεχόντων υπηρεσιακών θεμάτων.

22/11/2011

Η εορτή των Ενόπλων Δυνάμεων στο Διδυμότειχο

Με επίκεντρο το Διδυμότειχο, έδρα της 16ης  Μ/Κ Μεραρχίας Πεζικού γιορτάστηκε στο Βόρειο Έβρο η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων. Το πρωί στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας Διδυμοτείχου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου, ακολούθησε Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώον. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Διοικητής της 16ης Μ/Κ Στρατηγός Χρήστος Χαλκίδης, ο Ταξίαρχος της 30ης Ταξιαρχίας Αθανάσιος Σακαλής και εκπρόσωποι των διαφόρων φορέων.

22/11/2011

 

Λαμπρός εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Τρίκαλα

Λαμπρός ήταν και φέτος ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στα Τρίκαλα. Στον πανηγυρίζοντα παλαιό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης, την Παναγία Επισκέψεως (που πιθανόν να είναι ο μόνος που φέρει αυτό το όνομα στην Ελλάδα), τελέστηκε την παραμονή της εορτής Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κ. Αλεξίου, ενώ τη Δευτέρα το πρωί ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε και στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

21/11/2011

Συνεχίζεται και αύριο η απολογία του Αρσένιου

Αύριο θα συνεχίσει την απολογία του στην ειδική εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού,ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος κατηγορείται μαζί με τον ηγούμενο Εφραίμ για την υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου.

21/11/2011

Αμφίροπη, μετά τις δηλώσεις Χρυσόστομου, η εκλογή νέου Κηρυνείας

Σαφέστατο ήταν το μήνυμα, που εξέπεμψε χθες από την Πάφο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, διαμηνύοντας ότι κατά την γνώμη του η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη Κηρυνείας ανεξάρτητα από την λαϊκή ψήφο, η οποία έδωσε μεγάλο προβάδισμα στον αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κυκκώτη με 43,52%, έναντι των δύο άλλων υποψηφίων του αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Ιωάννου με 33,06% και Χωρεπισκόπου Μεσαορίας, Γρηγόριου με ποσοστό 16,44%.

21/11/2011

Επιστολή-καταπέλτης στον Υπουργό Δικαιοσύνης

Με μια “Ανοικτή-Επιστολή” καταπέλτη, ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Μπατάκας, Υπέυθυνος του Γραφείου Μερίμνης Φυλακών της Ι.Μ.Δημητριάδος και Αλμυρού και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Συμπαραστάσεως Κρατουμένων Βόλου, απαντά εμπερισταστωμένα σε όσα φέρεται να ισχυρίσθηκε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, στην ομιλία του κατά την ψήφο εμπιστοσύνης της προηγούμενης και τελευταίας Κυβέρνησης Γ.Α.Παπανδρέου, ότι «…στις δύσκολες τούτες ώρες δεν πρέπει να είναι απούσα (η Εκκλησία), αλλά να βοηθάει τον ελληνικό λαό που δεινοπαθεί… ».

21/11/2011

Η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Λαγκαδά

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη του Λαγκαδά. Την παρελθούσα, Κυριακή 20 του μηνός Νοεμβρίου, τελέστηκε από τόν Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιωάννη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Γεν. Θεοτόκου-Πέντε Βρύσεων, όπου φυλάσσεται η θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσοκεφάλου την οποία έφεραν πρόσφυγες από την Τραπεζούντα του Πόντου, ενώ το απόγευμα της ίδια η μέρας τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου του Ιερού Ησυχαστηρίου Κυρίλλου και Μεθοδίου στην περιοχή του Ασκού.

21/11/2011

Με λαμπρότητα η χειροτονία του Σιγκαπούρης Κωνσταντίνου

Τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα, στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Παναγίας του Πέρα, στην Κωνσταντινούπολη, η χειροτονία του πρώτου Μητροπολίτου Σιγκαπούρης Κωνσταντίνου. Η χειροτονία έλαβε κατά την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία που τελείται κάθε χρόνο, κατ’ έθος, στην Παναγία του Πέρα, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.

21/11/2011

Ο Αναπλ.Υπουργός Παιδείας στον Αρχιεπίσκοπο (video)

Με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Καθ.Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο συναντήθηκε το μεσημέρι ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος. Ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας έφτασε στην Αρχιεπισκοπή λίγο μετά την μια το μεσημέρι όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αρχιμ.Μάξιμος Παπαγιάννης, παρουσία του Επισκόπου Διαυλείας Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου.

21/11/2011

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων στο Συνέδριο της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) στην Ιορδανία

Την Τρίτην, 2αν / 15ην Νοεμβρίου 2011, η Α.Θ.Μ. ο Πατήρ ημών και Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, προσκεκλημένος ων, προσεφώνησε το διοργανούμενον εις το Αμμάν και εις την Βουλήν των Αντιπροσώπων της Ιορδανίας από 14ης-17ης Νοεμβρίου Συνέδριον της Διακοινοβουλευτικής Συνελεύσεως Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.)

21/11/2011

Επίσκεψη κλιμακίου της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Την Πέμπτην, 4ην /17ην Νοεμβρίου 2011, 50νταμελές κλιμάκιον της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας (Ε.Π.Α.) επεσκέφθη το Πατριαρχείον. Η επίσκεψις αυτή εις το Πατριαρχείον έλαβε χώραν εις το πλαίσιον της επισκέψεως του ως άνω κλιμακίου εις το κράτος του Ισραήλ δια συνεργασίαν των πολεμικών Αεροπορικών Δυνάμεων των δύο χωρών και συγκεκριμένως δι’ αεροπορικήν άσκησιν εις την περιοχήν Αβντάντ του νοτίου Ισραήλ με το όνομα «η φλεγομένη και μη καιομένη βάτος».

21/11/2011

Η εορτή των Εισοδίων της Παναγίας μας

Η εορτή των Εισοδίων της Παναγίας μας συνδέεται με τη Πρόνοια του Θεού για την εν Χριστώ σωτηρία των ανθρώπων. Στο σχέδιο όμως της Θείας Οικονομίας για τη δική μας σωτηρία συμμετέχουν και άγιοι άνθρωποι που με την ευσέβειά τους και την υπακοή τους στο Θέλημα του Θεού πραγματοποιούνται κορυφαία γεγονότα που αλλάζουν την ιστορία του κόσμου προς το καλό μας και τη σωτηρία μας. Τέτοιοι κορυφαίοι άγιοι άνθρωποι ήσαν οι γονείς της Παναγίας μας, ο Ιωακείμ και η Άννα. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας τους τιμά μνημονεύοντας τους ως τους άγιους Θεοπατόρες.

21/11/2011

Αθηνών Ιερώνυμος:”Δεν μπορούμε να παραγγείλουμε από το ΔΝΤ αξίες και αρχές”

«Γίνεται μία προσπάθεια να εξοστρακιστεί η πίστη στο περιθώριο και η Εκκλησία όσο γίνεται πιο έξω στη ζωή των ανθρώπων» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Μακαριώτατος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του από τον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Λειβαδιάς.

20/11/2011

Ο εσπερινός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Αργολίδα

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η Θεομητορική εορτή των εισοδίων της Θεοτόκου στον παλιό ιερό ναό στην Νέα Τίρυνθα Αργολίδας του δήμου Ναυπλιέων.Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης, ο οποίος και στο τέλος του εσπερινού μίλησε για την εορτή των εισοδίων . Κατόπιν μετά το πέρας του πανηγυρικού εσπερινού ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής εικόνας σε όλη την κωμόπολη προς ευλογία των κατοίκων και των πιστών.

20/11/2011

«Κρίση οικονομική ή Κρίση του Θεού;»

Στις ζοφερές ημέρες μας όλοι μιλούμε για την «Κρίση» που ενέσκηψε και μας ταλανίζει, τόσο εδώ στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες του κόσμου. Πέντε μέχρι στιγμής ευρωπαίοι πρωθυπουργοί κατέρρευσαν άδοξα μέσα στη δίνη αυτής της κρίσης. Χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής, της ανεργίας και της φτώχειας, ενώ πολλοί έχουν κιόλας φτάσει στο απονενοημένο διάβημα. Ήδη μιλούν για εκατοντάδες αυτοκτονίες την τελευταία διετία στην πατρίδα μας, άμεσα συναρτημένες με την περιλάλητη κρίση.

20/11/2011

«Οι τραπεζίτες είναι οι σύγχρονοι άφρονες»

Την παραβολή του άφρονος πλουσίου που κατασκεύασε τεράστιες αποθήκες, για να αποθηκεύσει τη σοδειά του, χωρίς να υπολογίζει τους συνανθρώπους του, αλλά και την πιθανότητα να μην προλάβει να χαρεί τα πλούτη του, χρησιμοποίησε στο κυριακάτικο κήρυγμά του ο μητροπολίτης Φθιώτιδας, για να σχολιάσει όσους έχουν επιβάλει φόρους που έχουν γονατίσει χαμηλόμισθους και συνταξιούχους.

20/11/2011

Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου

Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου για την αυριανή (8/21 Νοεμβρίου) εορτή της Σύναξης των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων, στους οποίους τιμάται το Καθολικό της Μονής.

20/11/2011

Ρασοφορία των σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής της Αλεξάνδρειας

Την 20η Νοεμβρίου ε.ε, η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β’ χοροστάτησε κατά την τελεσθείσα Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, προ του πέρατος της οποίας ετέλεσε την Ακολουθία της ρασοφορίας των αφρικανών σπουδαστών της Πατριαρχικής Σχολής Αλεξανδρείας “Άγιος Αθανάσιος”, προς τους οποίους απηύθυνε νουθεσίες πατρικές, ευχόμενος πρόοδο στις σπουδές τους και ευδοκίμηση των προσπαθειών τους.

20/11/2011

Ανοίγει τις πόρτες του το πρώτο ενοριακό Παντοπωλείο της Ι.Μ.Τρίκκης και Σταγών

Ολοκληρώνεται η προετοιμασία για την λειτουργία του πρώτου «Ενοριακού Παντοπωλείου» των Τρικάλων, το οποίο θα λειτουργήσει η Ενορία του Αγία Κωνσταντίνου. Ήδη οι Τρικαλινοί δείχνουν μεγάλη διάθεση προσφοράς και στήριξης του εγχειρήματος το οποίο έρχεται να δώσει διέξοδο και να ανακουφίσει πραγματικά φτωχές οικογένειες και ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

20/11/2011

Η φιλανθρωπία μας οδηγεί στον παράδεισο

Η σημερινή ευαγγελική περικοπή με τη παραβολή του άφρονα πλουσίου που ήθελε να κατεδαφίσει τις αποθήκες του για να φτιάξει μεγαλύτερες, έτσι ώστε να απολαύσει για χρόνια πολλά τα υλικά αγαθά, αποτελεί δίδαγμα για όλους μας πως να γίνουμε μέτοχοι του Παραδείσου. Όπως ερχόμαστε σ’ αυτό το κόσμο χωρίς τίποτα, έτσι κάποτε θα φύγουμε για τον άλλο κόσμο, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουμε πότε θα μας συμβεί.

20/11/2011

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: «Δεν θα γίνουμε επαίτες, δεν θα γίνουμε προσκυνημένοι» (VIDEO)

Σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις έστειλε σήμερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στην ομιλία του στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου 40 Εκκλησιών, κατά την οποία επισήμανε ότι θα πρέπει να στηρίξουμε την Οικονομία αλλά, ταυτόχρονα, και τους πολίτες, ιδιαιτέρως τους περισσότερο αδύναμους οικονομικά. Την ίδια στιγμή ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης άφησε μια σαφή αιχμή –έκανε λόγο για «πειρασμό» – για τις διερευνητικές επαφές συνεργασίας της Ελλαδικής Εκκλησίας με το Κατάρ.

20/11/2011

“Τράπεζα Αγάπης” στο Διδυμότειχο

«Τράπεζα Αγάπης» στο Διδυμότειχο εγκαινίασε χθες 19 Νοεμβρίου ε.ε., ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός στα πλαίσια των 2 ετών από της αναλήψεως των καθηκόντων του στη διαποίμανση της ακριτικής μας Ιεράς Μητρόπολης. Ειδικότερα μετά την Θεία Λειτουργία στην οποία ιερούργησε στον Ιερό Ενοριακό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου, πλαισιούμενος από τον ιερό κλήρο, τους επισήμους και τον πιστό λαό μετέβη στο διπλανό χώρο ο οποίος διαμορφώθηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες λειτουργίας «Τράπεζας Αγάπης» (σισσιτίου) και Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Ναού, και τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού.

20/11/2011