Αριστείδης Πανώτης: “Κανένας δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο” (VIDEO)

H πρόσφατη συνάντηση Προκαθημένων και εκπροσώπων Ορθοδόξων Εκκλησιών, κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης, στην Ρωσική πρωτεύουσα, στο περιθώριο των εορτασμών για τα 65α γενέθλια του Πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου, η σημασία των εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών και οι εμφανείς ή συγκεκαλυμμένες προσπάθειες «ανατροπής» των ορίων τους, οι μεγαλοϊδεατισμοί και η επίκληση της πληθυσμιακής υπεροχής από κάποιες Εκκλησίες, η προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου και ο τρόπος λήψεως των αποφάσεων είναι μερικά από τα θέματα της εκκλησιαστικής επικαιρότητας που σχολιάζει ο δάσκαλος της θεολογίας κ. Αριστείδης Πανώτης, ιστορικός και συγγραφέας. Ο κ.Πανώτης δε διστάζει να επικρίνει τις «ενδυματολογικές» επιλογές κάποιων Ιεραρχών οι οποίοι «παραφορτωμένοι» με εγκόλπια μοιάζουν με «περίπτερα».

02/12/2011

 

Διετές μνημόσυνο για το Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Σπυρίδωνα

Το Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 7:30 π.μ., θα τελεσθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, διετές μνημόσυνο για την ανάπαυση της ψυχής του Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά κυρού Σπυρίδωνα και πάντων των Αρχιερατευσάντων εν τῃ επαρχίᾳ ταύτῃ.

02/12/2011

Μήνυμα του Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τον Έρανο της Αγάπης 2011

Μήνυμα προς το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Τοπικής Εκκλησίας απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος σχετικά με τον εφετινό Έρανο της Αγάπης, ενόψει των εορτών του Αγίου Δωδεκαημέρου, ο οποίος θα διεξαχθεί από 11 έως 18 Δεκεμβρίου. Το Μήνυμα θα αναγνωσθεί, αντί Θείου Κηρύγματος, σε όλους τους Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως, την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου.

02/12/2011

Αγρυπνία για την υπέρβαση της κρίσης

Αγρυπνία για την υπέρβαση της σοβούσης οικονομικής κρίσης, θα πραγματοποιηθεί το βράδυ της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.

02/12/2011

Σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση ο Πανηγυρικός Εσπερινός στο Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας στον ομώνυμο Δήμο

Δείτε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στο WebTV του iaath.gr σε ζωντανή διαδικτυακή μετάδοση τον Πανηγυρικό Εσπερινό από το Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας του ομωνύμου Δήμου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Συντονιστείτε στο www.iaath.gr.

02/12/2011

Ο Κερκύρας Νεκτάριος στη Ρουμανία

Κατόπιν προσκλήσεως του Αρχιεπισκόπου Κάτω Δουνάβεως κ. Κασσιανού ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος μετέβη στην πόλη Γαλάτσι της Ρουμανίας, συνοδεύοντας το ιερό λείψανο της δεξιάς χειρός του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος.

02/12/2011

Εκλογή νέου Επισκόπου Ζήλων ως βοηθού του Αρχιεπ.Αμερικής

Νέος βοηθός Επίσκοπος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου εξελέγη νωρίτερα σήμερα από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο μέχρι σήμερα Αρχιγραμματέας της Επαρχιακής Συνόδου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιμ.Σεβαστιανός Σκορδαλός.Ό εψηφισμένος Επίσκοπος Ζήλων κατάγεται από την Κύπρο.

02/12/2011

Μήνυμα Βαρθολομαίου για τη σημασία του διαλόγου Ορθοδόξων – Ρωμαιοκαθολικων

«Αι Εκκλησίαι Ρώμης και Κωνσταντινουπόλεως οφείλουν να επανεύρουν την κοινήν φωνήν των δύο Αποστόλων, την κοινήν ομολογίαν πίστεως και το εν τω σώματι και τω αίματι του Χριστού “αυτάδελφόν” των, ώστε ο κόσμος να δυνηθή να πιστεύση εις τον Μεσσίαν, τον Οποίον “ευρήκαν” οι δύο θεμελιωταί των Εκκλησιών αυτών». Με τα λόγια αυτά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του κατά την Θρονική εορτή του Οικουμενικού Θρόνου, απευθυνόμενος προς την αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, προσδιόρισε, γι’ άλλη μια φορά, τον στόχο του διεξαγόμενου διαλόγου ανάμεσα στους Ορθοδόξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς ο οποίος είναι η κοινή ομολογία πίστεως.

02/12/2011

Το Ναύπλιο γιόρτασε την “Παναγία την Γερόντισσα”

Με κάθε λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η εορτή για την “Παναγία την Γερόντισσα”, στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου βρίσκεται πιστό αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας .Τον πανηγυρικό εσπερινό που έγινε τέλεσε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Αργολίδας ,ο αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Παπουλέσης παρουσία κι άλλων ιερέων από το Ναύπλιο και το Αργος.Στο τέλος του εσπερινού ο Ιεροκήρυκας μίλησε για την ιστορία της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Γερόντισσας που η πρωτότυπη βρίσκεται στην ιερά μονή Παντοκράτορα Αγίου Όρους.

01/12/2011

Παρέμβαση Αναστ.Νεράντζη για την Αγία Σοφία Νίκαιας της Βιθυνίας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής στη Β’ Περιφέρεια του Πειραιά με τη Ν.Δ. κ.Αναστάσιος Νεράντζης αναφορικά με την αυθαίρετη, όπως την χαρακτηρίζει, μετατροπή σε Τζαμί του Μουσείου της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια της Βιθυνίας.

01/12/2011

Πανήγυρις Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Καλαμάτας

Στο κέντρο της πόλεως των Καλαμών, πλησίον του Δημαρχιακού Μεγάρου και της κεντρικής οδού Αριστομένους , και συγκεκριμένα επί των οδών Αριστοδήμου και Κολοκοτρώνη, βρίσκεται ο Ενοριακός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου του Φλαρίου.

01/12/2011

Ηγούμενος Εφραίμ: «η δίωξη μου είναι πολιτική»

«Η δίωξη μου είναι πολιτική», φέρεται να υποστήριξε –σύμφωνα με πληροφορίες- κατά τη διάρκεια της πολύωρης απολογίας του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας Ειρήνης Καλού ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου π. Εφραίμ. Την ίδια άποψη υποστηρίζουν και άτομα που βρίσκονται κοντά στη Μονή Βατοπεδίου, κάνοντας λόγο για «θύματα της πολιτικής αντιπαράθεσης».

01/12/2011

Eπίσκεψη των μελών του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» της Κύπρου στον Αρχιεπίσκοπο και το χώρο διανομής συσσιτίων

Tον Μακαριώτατο επισκέφθηκαν σήμερα στη 1 το μεσημέρι, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, Αρχιμ. Ιερώνυμος Πυλιώτης με την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» από την Κύπρο κ. Βάσω Παπαβασιλείου. Ο Μακαριώτατος συνομίλησε μαζί τους, ενημερώθηκε για το έργο του Πολιτιστικού Σωματείου «Τάμα» και τους ευχαρίστησε για την προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας σε ένδυση, τρόφιμα και παιχνίδια, η ποσότητα της οποίας ανέρχεται σε 23 παλέτες, οι οποίες παρελήφθησαν από την φιλανθρωπική εταιρείας «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

01/12/2011

Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος: «Να αντιληφθείτε το μέγεθος της αγανάκτησης του λαού μας και να αφήσετε το NHΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ στην γραμμή»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.κ. Ευσέβιος εξέφρασε έντονη την διαμαρτυρία του για την επιχειρούμενη διακοπή της δρομολόγησης του πλοίου Ε/Γ Ο/Γ ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ, το οποίον κατά την τελευταίαν πενταετίαν εξυπηρετεί την μετακίνησιν των κατοίκων των ακριτικών Νήσων μας της Σάμου, της Ικαρίας και των Φούρνων και την αντικατάστασίν του δια του πλοίου «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» ηλικίας 4 δεκαετιών, με πολύ χαμηλές προδιαγραφές για τα δεδομένα των Ακριτών μας.

01/12/2011

Ο Ιερός Κλήρος της Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συμπαρίσταται στους απεργούς

Σήμερα ολόκληρη η Ελλάδα κατέρχεται σε γενική απεργία και φυσικά μαζί με όλους τους οικονομικά πονεμένους και καταπληγωμένους ʽΕλληνες απεργεί και το Αίγιο. ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, Δικαστικοί Υπάλληλοι, Δημοτικοί Υπάλληλοι, όλος ο Δημόσιος Τομέας κατέρχεται σε γενική Απεργία! Διαμαρτύρονται ενάντια στο νέο Προϋπολογισμό, στις μαζικές απολύσεις, που τις ωνόμασαν Εφεδρεία, στον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίστανται σήμερα οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, η μεγάλη πλειοψηφία των μη προνομιούχων Ελλήνων!

01/12/2011

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα θέλησε να κατασπαράξει τον Μοναχισμό»

Την Ρασοφορία νέας Μοναχής στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Πηλίου τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, κατά την Θεία Λειτουργία της εορτής του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου (30/11) Στη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην ζωή της νέας Μοναχής Χριστονύμφης και στην απόφασή της να ακολουθήσει το δρόμο της ολοκληρωτικής αφιέρωσης στον Θεό και στην Εκκλησία. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «Έζησε μέσα της αυτό το μυστικό βίωμα που δε μπορούν οι άνθρωποι να κατανοήσουν.

01/12/2011

12ο Ιερατικό Συνέδριο Ι.Μ.Κορίνθου

Γίνεται γνωστό ότι αύριο 2 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 9.00 π.μ. πραγματοποιείται το 12Ο ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ υπό την Προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ και με θέμα: «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΝ ΠΟΡΕΙΑ», με εισηγητή τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεώς μας Πανοσ. Αρχιμ. κ. Αγάπιο Δρίτσα, Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αναστάσεως Χριστοῦ Λουτρακίου. Θα επακολουθήσει συζήτηση.

01/12/2011

Πανήγυρις Αποστόλου Κρίσπου Αιγίνης

Την Πέμπτη 8 Δεκέμβριου ε.ε., μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Κρίσπου του Αποστόλου και ιδρυτού της εκκλησίας της νήσου Αιγίνης πανηγυρίζει η Ενορία μας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

30/11/2011

Η Αργολίδα τιμά τον Πρωτόκλητο Απόστολο Ανδρέα

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αποστόλου Ανδρέα στην κωμόπολη του Ανυφίου του δήμου Ναυπλίου,όπου εορτάζουν όλως ιδιαιτέρως την μνήμη του Αγίου στο φερώνυμο εκκλησάκι. Στον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος πλαισιωμένος από ιερείς από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ναυπλίας.

30/11/2011

Το Μέγα Μήνυμα του εψηφισμένου Μητροπολίτου Αυστρίας Αρσενίου

To Μέγα Μήνυμα επί τη εκλογή του ως τρίτου σε σειρά Μητροπολίτου Αυστρίας έδωσε ο Θεοφιλέστατος Εψηφισμένος κ. Αρσένιος σήμερα το πρωί στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. Παρουσία Ιεραρχών του Οικουμενικού Θρόνου από την Πόλη, την Κρήτη, ιδιαίτερη πατρίδα του Εψηφισμένου την Ελλάδα και άλλες χώρες, ο Μέγας Εκκλησιάρχης Βενιαμίν διάβασε το Μέγα Μήνυμα και ακολούθησε η αποδοχή και ευχαριστία του Εψηφισμένου Μητροπολίτου Αρσενίου.

29/11/2011

Συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με την Πρόεδρο της ΔΗ.ΣΥ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος δέχθηκε σήμερα στις 10 το πρωί στην Ι. Αρχιεπισκοπή Αθηνών την επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

29/11/2011

Στις ΗΠΑ ο Σερβίας Ειρηναίος

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναχώρησε ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος στο πλαίσιο επισκέψεως του σε Σερβικές Κοινότητες στην χώρα.

29/11/2011

Κύπρου Χρυσόστομος: “Παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα και θρησκευτικές ελευθερίες στα Κατεχόμενα”

“Με αισθήματα πολλής χαράς απευθυνόμαστε σήμερα προς τη 10η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Η Εκκλησία της Κύπρου, και εμείς ο ίδιος προσωπικά, μετά πολλής ευχαριστήσεως καλωσορίζουμε στη νήσό μας τους τιμίους Εκπροσώπους -κληρικούς και λαϊκούς- των διαφόρων Εκκλησιών-μελών του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής. Ευχαριστούμε και καλωσορίζουμε όλους Εσάς, οι οποίοι οδηγούμενοι από το αληθές πνεύμα της χριστιανικής αγάπης, ανταποκριθήκετε στην πρόσκληση και ήλθετε εδώ, ώστε όλοι μαζί να ανταλλάξουμε απόψεις και να δώσουμε απαντήσεις στα πολλά και σοβαρά προβλήματα, που μας απασχολούν.

29/11/2011

Εκδήλωση της Ι.Μ. Τρίκκης & Σταγών με θέμα «Τι είναι η ρωμιοσύνη ;»

Η Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών, το σωματείο «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» και η «Εύξεινος Λέσχη Ποντίων & Μικρασιατών Ν. Τρικάλων» διοργανώνουν το προσεχές Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011 εκδήλωση – ομιλία με θέμα : «Τι είναι η ρωμιοσύνη ;».

29/11/2011

Η Θεία Λειτουργία ως το μυστήριο φανερώσεως της συναγμένης Εκκλησίας και η ευθύνη –στάση των λειτουργών –ποιμένων πριν και μετά από αυτήν

Κλήθηκε σήμερα η ασημότητά μου από Σας άγιε Δημητριάδος και Αλμυρου, άκρως τιμητικά, να απευθύνη «λόγον αγαθόν» στον υφ’ Υμάς συναγμένο Ιερό Κλήρο, στην τιμία τούτη σημερινή ομήγυρη, την οποία και παρακαλώ «εν σπλάγχνοις Ιησού Χριστου» (Φιλ. α’ 8) να με δη και να με κρίνη ως αδελφό ελάχιστο και ανάξιο για τέτοια δοχή, άρα αδελφικώς και να μου συγχωρήση την απειρία και τις ατέλειες.

29/11/2011

Εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Λουκά του Ιατρού στον Πόρο της Κεφαλονιάς

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση προς τιμήν του Αγίου Λουκά του ιατρού, που διοργάνωσε και παρουσίασε ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Άτρου, Αρχιμανδρίτης π. Δανιήλ Ζωγράφος, στο Δημοτικό κατάστημα του Πόρου, εχθές Κυριακή στις 5:30μ.μ. Κατάμεστη η αίθουσα από κόσμο που κατέφτασε από όλο το νησί, για να γνωρίσουν τη ζωή, τη μαρτυρία, αλλά και την ομολογία που έδωσε για τον Χριστό, αυτός ο μεγάλος Άγιος της Ορθοδοξίας και της Ρωσίας.

29/11/2011

Η Ι.Μητρόπολη Καλαβρύτων τίμησε τον μακαριστό Σηλυβρίας Αιμιλιανό

Η Ιερά Μητρόπολή μας με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ τίμησε την Δευτέρα 28.11.2011 τους μεγάλους δωρητές και ευεργέτες της, τον αείμνηστο Νικόλαο Κάνιστρα, Πολιτικό Μηχανικό και τον μακαριστό Ιεράρχη Μητροπολίτη Σηλυβρίας κυρό Αιμιλιανό, στη σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα «ΑΓΑΠΗΣ ΜΕΛΑΘΡΟΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ».

29/11/2011

Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ στο Φανάρι

Επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα πραγματοποιήσει, το Σάββατο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Τουρκία, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο κ.Μπάιντεν θα γίνει δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με τον οποίo αναμένεται να συζητήσει ζητήματα που αφορούν στη ζωή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Ομογένεια της Πόλης αλλά και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες.

29/11/2011

Προσκυνητές από την Κρήτη στο Φανάρι

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, συμπροσευχόμενος στο ιερό βήμα του Πατριαρχικού Ναού, του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, κατά την Θ. Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος.

29/11/2011

 

Συναντήσεις του Πατριάρχη Αλεξανδρείας με την Πολιτειακή και Θρησκευτική ηγεσία της Κύπρου

Την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου ε.ε. η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Βʼ επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Κύκκου και Τηλλυρίας κ.κ. Νικηφόρο στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Κύκκου στην Λευκωσία.

28/11/2011

Η Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών (COP17) για το Περιβάλλον

Ξεκίνησε σήμερα στο Ντέρπαν της Νοτίου Αφρικής η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη κορυφής για τις κλιματικές αλλαγές που οργανώνει το αρμόδιο τμήμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP). Συμμετέχουν περίπου 20,000 Σύνεδροι από 200 περίπου χώρες. Εκτός από τους εκπροσώπους των χωρών μελών των Ηνωμένων Εθνών, παρόντες είναι και αρκετοί εκπρόσωποι ΜΚΟς που ασχολούνται με θέματα του Περιβάλλοντος, οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών, ειδικοί επιστήμονες και για πρώτη φορά και εκπρόσωποι Θρησκειών.

28/11/2011

Τιμητική ἐκδήλωση γιά τούς Ἐκπαιδευτικούς

Παραίνεση προς τους εκπαιδευτικούς να δώσουν αίμα και πνεύμα απηύθυνε ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια τιμητικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα λέγοντας χαρακτηριστικά  «τώρα καλοῦνται οἱ Ἐκπαιδευτικοί, νά δώσουν αἷμα καί πνεῦμα, τώρα πού τόν ἄνθρωπο βασανίζει τό αἴσθημα τῆς ναυτίας μπροστά στό μηδέν καί ὁ τρόμος μπροστά σέ ἕνα ἀβέβαιο καί ζοφερό μέλλον».

28/11/2011

Μυσταγωγικοί περίπατοι στη βυζαντινή Αθήνα

Με την ευχή και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου φωτίζονται και αναδεικνύονται θησαυροί ένθεης τέχνης, κληρονομιά αιώνων, που στέκονται σιωπηλοί και ταπεινοί, μα συγχρόνως υποβλητικοί και ευλογητικοί, στο ιστορικό κέντρο, στην αρχαία Αγορά, στο Μοναστηράκι, στην Πλάκα, στα Αναφιώτικα και σε άλλες όμορφες και γραφικές γωνιές της ξεχασμένης Αθήνας.

28/11/2011

Η Αγία Ζώνη επιστρέφει στο Άγιον Όρος

Η παραμονή ενός από τα μεγαλύτερα ιερά της χριστιανοσύνης της Αγίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου στη Ρωσία ολοκληρώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2011. Δέηση μπροστά στο ιερό αυτό κειμήλιο τέλεσε στις 2 μ.μ. στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Σωτήοος Χριστού ο Αρχιεπίσκοπος Ίστρας Αρσένιος πλαισιούμενος από το πλήθος κληρικών.

28/11/2011

Η αντιπροσωπεία της Μονής Βατοπεδίου σε Μεντβέντεφ και Πούτιν

Πριν την αναχώρηση από τη Ρωσία της Αγίας Ζώνης της Παναγίας, στις 27 Νοεμβρίου 2011, στην κατοικία του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Gorky ο Αρχηγός του Ρωσικού Κράτους πραγματοποίησε συνάντηση με τα μέλη της αντιπροσωπείας της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ και μοναχό Νεκτάριο, που συνοδεύουν το ιερό σέβασμα.

28/11/2011

Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στην Αρμενία

Στο Ερεβάν αφίχθη στις 28 Νοεμβρίου 2011 ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Την Αυτού Αγιώτητα συνοδεύουν στην επίσκεψη ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Επίσκοπος Σλονετσνογκόρσκ Σέργιος, Διευθυντής της Διοικητικής Γραμματείας του Πατριαρχείου Μόσχας, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος γις σχέσεις Εκκλησίας και Κοινωνίας πρωθιερέας Βσέβολοντ Τσάπλιν, ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών κ. Β. Λεγκοΐντα και ο τελών χρέη Διευθυντή του Ιδιατέρου Γραφείου του Αγιωτάτου Πατριάρχη κ. Μ. Κούξωφ.

28/11/2011

Πανήγυρις Αγίου Νικολάου Χαλκίδος

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου ε.ε., μνήμη του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας, πανηγυρίζει η Ενορία μας, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

28/11/2011

Στην Κύπρο οι εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΜΑ

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄ και η Εκκλησία της Κύπρου, φιλοξενούν τις εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Εκκλησιών Μέσης Ανατολής (ΣΕΜΑ). Η Συνάντηση πραγματοποιείται από τις 29 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2011, στο Ξενοδοχείο «Άγιος Γεώργιος» στην Πάφο.

28/11/2011

Ένταση από νέα συνέντευξη του Κύπρου για τις προεδρικές εκλογές του 2013

Τριγμούς στο πολιτικό σκηνικό προκάλεσε η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου της Κύπρου που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» Κύπρου , στην οποία ο προκαθήμενος της Εκκλησίας αποκάλυψε πως τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου 2012 θα συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη για να συναποφασιστεί πλαίσιο αρχών επίλυσης του κυπριακού στη βάση του ενιαίου κράτους, αντί της συμφωνίας για διζωνική,δικοινοτική ομοσπονδία και κυρίως για την επιλογή κοινού υποψηφίου για τις Προεδρικές του 2013, ο οποίος θα πολιτευτεί στη βάση αυτή.

28/11/2011

Χειροτονία νέου κληρικού στην Τρίπολη

Την Κυριακή, 27η Νοεμβρίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ετέλεσε την εις Διάκονον χειροτονία του π. Δημητρίου Καρακώστα εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως. Παρά τις δύσκολες εποχές που ζούμε, βλέπουμε ότι υπάρχουν ακόμη νέοι άνθρωποι που με ζήλο επιθυμούν να αφιερώσουν την ζωή τους εις την διακονία της Εκκλησίας μας και του πιστού Λαού. Τούτο σαφώς είναι σχέδιο της Θείας Προνοίας περί του λογικού του Κυρίου ποιμνίου.

27/11/2011

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Εύχομαι να επικρατήσει η ειρήνη στην Αίγυπτο

Εξ αφορμής των γεγονότων στην Αίγυπτο η ΑΘΜ έκανε την ακόλουθη δήλωση׃«Για τον ευγενή λαό της Αιγύπτου, που ζητάει μία ζωή με ελευθερία και ένα καλύτερο αύριο, ως επιθυμούν άλλωστε όλοι οι λαοί του κόσμου, επικαλούμαι διαπύρως την ευσπλαγχνία του Θεού. Γι’ αυτήν την χώρα, που αποτελεί τόπο θεοβάδιστο αφού κι εδώ έζησε ο Χριστός και επί αιώνες χριστιανοί και μουσουλμάνοι συνυπάρχουμε, προσεύχομαι ο ήλιος να ανατείλει ειρηνικά για όλους».

 

27/11/2011

Buzek: Σημαντική η επίσκεψή μου στο Φανάρι

Θέματα θρησκευτικών ελευθεριών και μειονοτικά δικαιώματα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Jerzy Buzek με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που πραγματοποιήθηκε κατά την επίσκεψή του την Παρασκευή αργά το απόγευμα στο Φανάρι.

27/11/2011

Άρχισαν έργα στήριξης στην Μονή Αγίου Παντελήμονα στα κατεχόμενα

Άρχισαν τελικά πρόσφατα τα έργα αποκατάστασης για αναστήλωση και στήριξη της Μονής του Αγίου Παντελεήμονα της γραφικής κωμόπολης Μύρτου, τον οποίο η Αθηνά Ταρσούλη χαρακτηρίζει ως «ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια της Κύπρου» και από τα «κυριότερα χριστιανικά μουσεία του νησιού.

27/11/2011

Ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας στο Σιναϊτικό Μετόχιο του Καϊρου

Εβδομήντα έξι χρόνια πέρασαν από το έτος 1935, όταν ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Μελέτιος Μεταξάκης είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά το ιστορικό Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σινά στο Κάιρο, τον Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην περιοχή Ντάχερ της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, επί Αρχιεπισκόπου Σινά Πορφυρίου Γʼ.

27/11/2011

Την Μικτή Αντιπροσωπεία του Φόρουμ Διαλόγου Ορθοδόξων-Ρωμαιοκαθολικών δέχθηκε ο Πάπας Ρώμης (Φώτο)

Την Μικτή Αντιπροσωπεία του Φόρουμ Διαλόγου μεταξύ των τοπικών Ορθοδόξων Εκκλησιών της Ευρώπης και του Συμβουλίου των Επισκοπικών Συνελεύσεων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας (CCEE) της Γηραιάς ηπείρου, δέχθηκε σε επίσημη ακρόαση, στις 23 Νοεμβρίου, στην αίθουσα «Πάπας Παύλος Στ’» του Βατικανού, ο Πάπας Ρώμης Βενέδικτος 16ος. Η επίσκεψή έγινε με την ευκαιρία της επιδόσεως στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, του προσφάτως εκδοθέντος βιβλίου με τίτλο: “Σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας από ιστορικής και θεολογικής απόψεως”.

27/11/2011

189η επέτειος της απελευθέρωσης του Ναυπλίου από τον Τουρκικό ζυγό

Οι εορτασμοί για την απελευθέρωση της πόλης του Ναυπλίου ξεκίνησαν με την επίσημη δοξολογία στο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα στο κάστρο Παλαμήδη ,εκεί που ο Στάικος Σταικόπουλος σήκωσε την Ελληνική σημαία τον Νοέμβριο του 1822 και απελευθέρωσε την πόλη.Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με την Επιμνημόσυνη δέηση στον Ανδριάντα του Πορθητή Σταικόπουλου και κατόπιν με τις καταθέσεις στεφάνων .Την δοξολογία καθώς και την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο θεοφιλέστατος επίσκοπος Επιδαύρου κ. Καλλίνικος ,ενώ το παρόν τους έδωσαν οι Υφυ/γος Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γ. Μανιάτης , ο βουλευτής Αργολίδας με την ΝΔ κ. Ι. Αδριανός ,ο Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλος καθώς και οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

27/11/2011

Εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Φιλουμένου στον Μητροπολιτικό Ναό του Βόλου

Την μνήμη του νεοφανούς Αγίου Ιερομάρτυρος Φιλουμένου του Κυπρίου θα τιμήσει η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος την Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, με επίκεντρο τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου.Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 5 μ.μ. θα τελεστεί ο Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση του Αγίου Φιλουμένου και θα ακολουθήσει ομιλία, περί του Νεοφανούς Αγίου, από τον Πρωτ. Θεόδωρο Μπατάκα. Στις 8.30 μ.μ. θα ξεκινήσει Ιερά Αγρυπνία, η οποία θα απολύσει στις 12.30 μετά τα μεσάνυκτα.

27/11/2011

Μπροστά στην πείνα…

Με ιδιαίτερη αγωνία οι λαοί της γης στέκονται μπροστά στην απειλή της πείνας. Προχθές η πατρίδα μας μέσα στην περίοδο της ξένης κατοχής το έζησε με πολύ πόνο και χιλιάδες νεκρούς. Χθες το ακούγαμε να συμβαίνει σε μακρυνές και απαραμύθητες χώρες. Σήμερα ήρθε η ώρα να το ξαναζήσουμε δίπλα μας και αύριο μέσα στην αυλή μας.

27/11/2011

Ανέσπερη ελπίδα στα χρόνια της πανούκλας

Αυξήθηκαν ραγδαία το τελευταίο καιρό τα περιστατικά, αυτοκτονιών, κατάθλιψης και μελαγχολίας, συντελείται το «άδειασμα» της ανθρώπινης ψυχής αφού προηγήθηκε η «πλύση» του εγκεφάλου. Η εκκλησία τι κάνει; Θα μπορούσε κάποιος εντός ή εκτός των «τειχών» της, καλοπροαίρετα να αναρωτηθεί. Πανηγυρίζει….. Χοροστατεί….. Ενθρονίζει…Δημαγωγεί επάνω στο κουφάρι του ελληνικού λαού… Εορτάζει Ονομαστήρια… ανερυθρίαστα, εθελοτυφλώντας φαραωνικά και μιμούμενη ετεροχρονισμένα, «μεγαλοπρέπειες» βυζαντινού κιτς και κακογουστιάς πέρα και βαριά «νυχτωμένη» για το τι συμβαίνει, όχι περιγραφικά αλλά οντολογικά, και κυρίως για το τι «μέλλει γενέσθαι»

27/11/2011

Ευγένιος: Ένα χρόνο στο τιμόνι της Εκκλησίας του Ρεθύμνου

Η τοπική μας εκκλησία έχει στο τιμόνι της εδώ και ένα χρόνο, ένα ικανό Iεράρχη που έχει αντιληφθεί ότι για να είσαι δυνατός πρέπει να αντλείς δύναμη από το ποίμνιο σου. Ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ Ευγένιος, έχει το μεγάλο πλεονέκτημα της αμεσότητας με τον κόσμο, που με απλότητα χωρίς δημαγωγίες, καταφέρνειόχι μόνο να επικοινωνεί αλλά και να πείθει και να κατευθύνει εκεί που ο ίδιος θέλει να εστιάσει σημαντικά και σοβαρά γεγονότα. Πρόκειται για ένα Ιεράρχη μεγάλου διαμετρήματος, που χωρίς να είναι πολιτικός χαράζει πολιτική.

26/11/2011

«Το Άγιον Όρος στον 15ο και 16ο αιώνα»

Παρουσία επισήμων και πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που συνοδεύουν το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο της Αγιορειτικής Εστίας.Στις 12:00 πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Αγιορειτικής Εστίας, στο Μέγαρο Νεδέλκου τα εγκαίνια της Έκθεσης «Το Άγιον Όρος στο 15ο και 16ο αιώνα» που αναδεικνύει με γλαφυρό και κατανοητό τρόπο, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιόδου της Μεταβυζαντινής περιόδου στο Άγιο Όρος, μετά την κατάρρευση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την κυριαρχία των Οθωμανών και θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου 2012.

26/11/2011

Πλήθος πιστών στο παρεκκλήσι του Αγίου Στυλιανού στην Παναγία Επίσκεψη στα Τρίκαλα

Ευλαβείς χριστιανοί από κάθε γωνιά της πόλης των Τρικάλων συνέρρευσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο παρεκκλήσι του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, που βρίσκεται στο υπερώο του Ιερού Ναού της Παναγίας Επισκέψεως.

26/11/2011

Ευσεβείς πόθοι και «ιερές συμμαχίες»

Τα 65α γενέθλια του Πατριάρχου Μόσχας Κυρίλλου εορτάστηκαν με τη μεγαλοπρέπεια που αρμόζει και στο τιμώμενο πρόσωπο, και στο εορταζόμενο ιωβηλαίο. Και όπως ήταν φυσικό η εορτή δεν μπορούσε απλά να λήξει με το κλείσιμο της πόρτας στην πλάτη του τελευταίου καλεσμένου, χρειαζόταν κάτι περισσότερο θεαματικό. Και τί περισσότερο θεαματικό από μια… «Σύναξη Προκαθημένων και αντιπροσώπων των επτά κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών στο Κρεμλίνο της Μόσχας»

26/11/2011

Η εορτή της Αγίας Αικατερίνης στην Τρίπολη

Τις τελευταίες ημέρες του μηνός Νοέμβριου, η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη της πανσόφου Νύμφης του Χριστού Αικατερίνης.Μια ξεχωριστή εορτή, που μας χαρίζει άπλετα την ευλογία της Αγίας και μας ενδυναμώνει στην πορεία μας προς τα Χριστούγεννα, μέσα πάντοτε από την οδό της νηστείας και της τεσσαρακονθημέρου σαρακοστής των Χριστουγέννων.Η Τρίπολη και η Ενορία της Αγίας Αικατερίνης, εόρτασαν λαμπρά και την φετινή χρονιά την μνήμη της Αγίας.

26/11/2011